Arad Bihor Cluj Infrastructura Timiș Transport Ultimele stiri

Întâlnire de gradul zero la Cluj: ministrul Transporturilor – Alianța Vestului

Ministrul Transporturilor, Lucian Nicolae Bode, va avea o întâlnire cu primarii municipiilor grupați în Alianța Vestului (AVE). Scopul: marile proiecte de infrastructură programate în  Transilvania și Banat.

El se va întâlni la Palatul Administrativ din Cluj cu primarii municipiilor Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timișoara. Aceasta va fi urmată de o ședință tehnică de lucru cu reprezentanții instituțiilor avizatoare din județ, referitoare la proiectul de electrificare și de reabilitare a liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor.

Ulterior, ministrul va participa la evenimentul ,,150 de ani de evoluție continuă”, organizat de Remarul 16 Februarie, constând în prezentarea activității de-a lungul existenței combinatului de material rulant.

Asociația de Dezvoltare Intracomunitară AVE încă nu funcționează legal deși a trecut mai bine de un an de când i s-au pus bazele. Consilierii locali din Timișoara au votat recent statutul și actul constitutiv, refăcute după modificarea Codului Administrativ. Urmează ca și consilierii din alte orașe să facă același lucru.

AVE a fost anunțată în 2018, la Timișoara, sub numele de Patrulaterala Vestului. Structura le permite edililor să facă schimb de experiență și să inițieze împreună „proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană”. Actul de înființare a fost semnat de către primarii Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, Nicolae Robu.

AVE are sediul în Timișoara. Printre cele mai importante obiective sunt accelerarea implementării  Autostrăzii Transilvania, susținerea și urgentarea implementării Autostrăzii Via Carpathia, susținerea și urgentarea Autostrăzii Timișoara – Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou.

Planul primarilor este să promoveze un set comun de infrastructuri specifice și un pachet de facilități oferite agenților economici, dar și să susțină parteneriatele între universități, mediul de afaceri și administrația  locală.

Aceștia susțin construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara ca poli de interconectare cu spitale județene și colaborează în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor.

Related posts

Începe ediția a 7-a a Electric Castle!

Ligia Voro

Italienii de la Itinera, câștigătorii contractului de peste 35 mil. euro pentru construirea pasajului Oltenița

Stefana Muresan

ROMEXPO încheie anul 2018 cu un număr impresionant de evenimente și vizitatori

redactia

Leave a Comment