Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FOTO: Autobuze hibrid și străzi modernizate în Reghin prin proiecte cu finanțare europeană

Municipalitatea din Reghin este la cel de-al treilea contract de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 semnat într-un interval de doar două luni. După ce în decembrie 2019 au fost semnate proiectele pentru construirea unei noi creșe și modernizarea unei grădinițe, prin care peste 200 de ”spiriduși veseli” vor avea ”case noi”, de această dată este vorba despre o inițiativă importantă pentru întreaga comunitate. Prin Axa Prioritară 3 a Programului REGIO, pe Obiectivul Specific 3.2, pentru reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă, se vor achiziționa 10 autobuze hibrid noi și moderne, fiind reabilitați și peste 4 km de străzi urbane, inclusiv mai mult de 3,5 km trasee pietonale, cu o sumă totală de 31,7 milioane lei. Contractul de finanțare a fost semnat la Alba Iulia, de către Maria Precup, primarul municipiului Reghin și Simion Crețu, director general ADR Centru, a anunțat, astăzi, Biroul de Presă al ADR Centru.

 

În Reghin se vor investi fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători și pentru îmbunătățirea condițiilor în vederea utilizării modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu autoturisme și a emisiilor CO2 provenit din transport. Proiectul ”Asigurarea mobilității în municipiul Reghin, județul Mureș” urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor și a autobuzelor vechi, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

”Rețeaua de străzi a municipiului Reghin este formată din 154 de artere, cu o lungime de 93,4 km, marea lor majoritate (81%, cu o lungime de 75 km) sunt asfaltate. Din cauza traficului, a intervențiilor repetate la diverse racordări la utilități, multe străzi prezintă degradări. Trotuarele sunt, de asemenea, degradate, îngreunând circulația pietonală în siguranță. Vom interveni, prin acest proiect, în modernizarea străzilor ”Axente Sever”, ”Ierbus”, ”Salcâmilor” și pe un sector al ”Câmpului”. Pe de altă parte, parcul actual de vehicule este format din 8 autobuze, cu o vechime medie de 17,2 ani, cu norme de poluare nonEuro și Euro 2. Ne dorim creșterea atractivității transportului public urban, iar în concordanță cu cerințele europene și Planul nostru de Mobilitate urbană a subliniat că se impune achiziționarea unor mijloace de transport în comun cu grad de confort ridicat. Oamenii din oraș merg cu autobuzele existente în condiții improprii, iar veniturile obținute nu acoperă nici pe departe costurile serviciilor oferite. Vom îmbunătăți situația transportului în comun și a mobilității pietonale, astfel încât cetățenii din oraș să vadă rolul fondurilor europene pe care le atragem pentru dezvoltarea orașului”, a declarat primarul municipiului, Maria Precup.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Asigurarea mobilității în municipiul Reghin, județul Mureș” își propune achiziționarea a 10 autobuze hybrid,  modernizarea infrastructurii rutiere aferente traseelor utilizate de mijloacele de transport public de călători, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea numărului de pasageri transportați în oraș cu mai mult de 125%, în termen de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 45.743.990,64 lei, din care peste 42,7 milioane lei (adică mai mult de 9,33 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, peste 3 milioane lei provenind din contribuția beneficiarului, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la sfârșitul anului 2023.

În municipiul Reghin, al doilea mare oraș al județului Mureș, avem proiectele dedicate domeniului social și această inițiativă de dezvoltare a transportului public, cu autobuze mai puțin poluante, pe străzi modernizate, adică în total se vor folosi peste 8,3 milioane euro pentru creșterea calității vieții celor peste 40.000 de cetățeni din oraș și din zona adiacentă. Sperăm ca aceste investiții vor atrage, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca orașul și întreaga parte de nord a județului Mureș să devină un pol atractiv în regiunea noastră”, a declarat Simion Crețu, Director general ADR Centru.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gustare tradiţională din Bihor la Olimpiada culinară de la Stuttgart

Articolul următor

Sesiune certificare internațională CMC

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share