Alba Energie Energy Mirror Of Romania Infrastructura Transport Ultimele stiri

FOTO: Autobuze hibrid și străzi modernizate în Reghin prin proiecte cu finanțare europeană

Municipalitatea din Reghin este la cel de-al treilea contract de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 semnat într-un interval de doar două luni. După ce în decembrie 2019 au fost semnate proiectele pentru construirea unei noi creșe și modernizarea unei grădinițe, prin care peste 200 de ”spiriduși veseli” vor avea ”case noi”, de această dată este vorba despre o inițiativă importantă pentru întreaga comunitate. Prin Axa Prioritară 3 a Programului REGIO, pe Obiectivul Specific 3.2, pentru reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă, se vor achiziționa 10 autobuze hibrid noi și moderne, fiind reabilitați și peste 4 km de străzi urbane, inclusiv mai mult de 3,5 km trasee pietonale, cu o sumă totală de 31,7 milioane lei. Contractul de finanțare a fost semnat la Alba Iulia, de către Maria Precup, primarul municipiului Reghin și Simion Crețu, director general ADR Centru, a anunțat, astăzi, Biroul de Presă al ADR Centru.

 

În Reghin se vor investi fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători și pentru îmbunătățirea condițiilor în vederea utilizării modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu autoturisme și a emisiilor CO2 provenit din transport. Proiectul ”Asigurarea mobilității în municipiul Reghin, județul Mureș” urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor și a autobuzelor vechi, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

”Rețeaua de străzi a municipiului Reghin este formată din 154 de artere, cu o lungime de 93,4 km, marea lor majoritate (81%, cu o lungime de 75 km) sunt asfaltate. Din cauza traficului, a intervențiilor repetate la diverse racordări la utilități, multe străzi prezintă degradări. Trotuarele sunt, de asemenea, degradate, îngreunând circulația pietonală în siguranță. Vom interveni, prin acest proiect, în modernizarea străzilor ”Axente Sever”, ”Ierbus”, ”Salcâmilor” și pe un sector al ”Câmpului”. Pe de altă parte, parcul actual de vehicule este format din 8 autobuze, cu o vechime medie de 17,2 ani, cu norme de poluare nonEuro și Euro 2. Ne dorim creșterea atractivității transportului public urban, iar în concordanță cu cerințele europene și Planul nostru de Mobilitate urbană a subliniat că se impune achiziționarea unor mijloace de transport în comun cu grad de confort ridicat. Oamenii din oraș merg cu autobuzele existente în condiții improprii, iar veniturile obținute nu acoperă nici pe departe costurile serviciilor oferite. Vom îmbunătăți situația transportului în comun și a mobilității pietonale, astfel încât cetățenii din oraș să vadă rolul fondurilor europene pe care le atragem pentru dezvoltarea orașului”, a declarat primarul municipiului, Maria Precup.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Asigurarea mobilității în municipiul Reghin, județul Mureș” își propune achiziționarea a 10 autobuze hybrid,  modernizarea infrastructurii rutiere aferente traseelor utilizate de mijloacele de transport public de călători, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea numărului de pasageri transportați în oraș cu mai mult de 125%, în termen de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 45.743.990,64 lei, din care peste 42,7 milioane lei (adică mai mult de 9,33 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, peste 3 milioane lei provenind din contribuția beneficiarului, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la sfârșitul anului 2023.

În municipiul Reghin, al doilea mare oraș al județului Mureș, avem proiectele dedicate domeniului social și această inițiativă de dezvoltare a transportului public, cu autobuze mai puțin poluante, pe străzi modernizate, adică în total se vor folosi peste 8,3 milioane euro pentru creșterea calității vieții celor peste 40.000 de cetățeni din oraș și din zona adiacentă. Sperăm ca aceste investiții vor atrage, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca orașul și întreaga parte de nord a județului Mureș să devină un pol atractiv în regiunea noastră”, a declarat Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Related posts

UVT, în clubul restrâns al membrilor titulari din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei

Stefana Muresan

A IV-a întâlnire de business networking și antreprenoriat din Sibiu, marca ELITE Business Women

Stefana Muresan

Din cauza COVID-19 s-au amânat târgurile de turism din Iaşi şi Braşov

Papuc Irina

Gigantul Webhelp i-a cumpărat pe clujenii de la Pitech

Nora Dumitrescu

Bosch pune piatra de temelie pentru o nouă clădire de birouri la Blaj. Oportunităţi de carieră şi dezvoltare profesională

Stefana Muresan

Piața de produse artizanale conservate, în formare. Cele mai cunoscute branduri

redactia

A demarat megaproiectul de apă-canalizare pentru Cluj și Sălaj

Nora Dumitrescu

Sumă record plătită pentru un teren agricol la Arad de un antreprenor local

redactia

Orbis deschide noi hoteluri, inclusiv la Arad și Sighișoara

Stefana Muresan

Oana Taban, Dent Estet: Urmarim oportunitatile de extindere in afara tarii

redactia

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Net Brinel de către francezii de la SNEF

redactia

Fabrica de medicamente Hyperion din Iași, achiziționată de investitori din Bulgaria și Belarus

redactia

Încă un chiriaș în Clădirea One Victoriei Center

Ligia Voro

Super Farm Land – accesorii pentru toţi fermierii

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județul Buzău

redactia

Travel Smart Forum Cluj 2017. Marketing și travel la un loc

Tirdea Ionut

Dorel Goia, ales președinte al Consiliului de Administratie al TeraPlast

redactia

Ordinul Arhitecților din România, sesiune de finanțare din Timbrul Arhitecturii, ediția 2019

redactia

Cinci contracte de finanțare de peste 100 de milioane de lei, semnate de Primăria Brașov: planuri de mobilitate urbană

Papuc Irina

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu va finanța în jur de 75 de antreprenori cu câte 40.000 de euro

Stefana Muresan

Casa Regală pune la dispoziție spații de cazare la Domeniul Regal Peleș pentru persoanele care sunt nevoite să stea în carantină

Ion Surdu

BERD aderă la programul BCR de emisiune a obligațiunilor nepreferențiale de rang senior

Papuc Irina

Episcopia Romano-Catolică investește într-un complex rezidențial cu terenuri de sport în Satu Mare

redactia

Ion Țiriac demarează lucrările de construcții pe fosta platformă Lemexim din Brașov

Stefana Muresan

Leave a Comment