Alba Energie Energy Mirror Of Romania Infrastructura Transport Ultimele stiri

FOTO: Autobuze hibrid și străzi modernizate în Reghin prin proiecte cu finanțare europeană

Municipalitatea din Reghin este la cel de-al treilea contract de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 semnat într-un interval de doar două luni. După ce în decembrie 2019 au fost semnate proiectele pentru construirea unei noi creșe și modernizarea unei grădinițe, prin care peste 200 de ”spiriduși veseli” vor avea ”case noi”, de această dată este vorba despre o inițiativă importantă pentru întreaga comunitate. Prin Axa Prioritară 3 a Programului REGIO, pe Obiectivul Specific 3.2, pentru reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă, se vor achiziționa 10 autobuze hibrid noi și moderne, fiind reabilitați și peste 4 km de străzi urbane, inclusiv mai mult de 3,5 km trasee pietonale, cu o sumă totală de 31,7 milioane lei. Contractul de finanțare a fost semnat la Alba Iulia, de către Maria Precup, primarul municipiului Reghin și Simion Crețu, director general ADR Centru, a anunțat, astăzi, Biroul de Presă al ADR Centru.

 

În Reghin se vor investi fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători și pentru îmbunătățirea condițiilor în vederea utilizării modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu autoturisme și a emisiilor CO2 provenit din transport. Proiectul ”Asigurarea mobilității în municipiul Reghin, județul Mureș” urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor și a autobuzelor vechi, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

”Rețeaua de străzi a municipiului Reghin este formată din 154 de artere, cu o lungime de 93,4 km, marea lor majoritate (81%, cu o lungime de 75 km) sunt asfaltate. Din cauza traficului, a intervențiilor repetate la diverse racordări la utilități, multe străzi prezintă degradări. Trotuarele sunt, de asemenea, degradate, îngreunând circulația pietonală în siguranță. Vom interveni, prin acest proiect, în modernizarea străzilor ”Axente Sever”, ”Ierbus”, ”Salcâmilor” și pe un sector al ”Câmpului”. Pe de altă parte, parcul actual de vehicule este format din 8 autobuze, cu o vechime medie de 17,2 ani, cu norme de poluare nonEuro și Euro 2. Ne dorim creșterea atractivității transportului public urban, iar în concordanță cu cerințele europene și Planul nostru de Mobilitate urbană a subliniat că se impune achiziționarea unor mijloace de transport în comun cu grad de confort ridicat. Oamenii din oraș merg cu autobuzele existente în condiții improprii, iar veniturile obținute nu acoperă nici pe departe costurile serviciilor oferite. Vom îmbunătăți situația transportului în comun și a mobilității pietonale, astfel încât cetățenii din oraș să vadă rolul fondurilor europene pe care le atragem pentru dezvoltarea orașului”, a declarat primarul municipiului, Maria Precup.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Asigurarea mobilității în municipiul Reghin, județul Mureș” își propune achiziționarea a 10 autobuze hybrid,  modernizarea infrastructurii rutiere aferente traseelor utilizate de mijloacele de transport public de călători, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea numărului de pasageri transportați în oraș cu mai mult de 125%, în termen de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 45.743.990,64 lei, din care peste 42,7 milioane lei (adică mai mult de 9,33 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, peste 3 milioane lei provenind din contribuția beneficiarului, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la sfârșitul anului 2023.

În municipiul Reghin, al doilea mare oraș al județului Mureș, avem proiectele dedicate domeniului social și această inițiativă de dezvoltare a transportului public, cu autobuze mai puțin poluante, pe străzi modernizate, adică în total se vor folosi peste 8,3 milioane euro pentru creșterea calității vieții celor peste 40.000 de cetățeni din oraș și din zona adiacentă. Sperăm ca aceste investiții vor atrage, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca orașul și întreaga parte de nord a județului Mureș să devină un pol atractiv în regiunea noastră”, a declarat Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Related posts

Prima centrala electrică Nova Power, ridicată în timp record

Nora Dumitrescu

Wizz Air, noi planuri de dezvoltare in Iasi

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii şi alţi 31 de fermieri au donat animale unui sibian căruia i-au ars oile

Stefana Muresan

Posibile zboruri de la Brașov, începând din 2021: „Noi construim un aeroport care să fie între primele trei la nivel naţional”

Papuc Irina

Interes ridicat față de Axa prioritară 1 a Regio-POR 2014-2020 pentru finanțarea unor activități de cercetare-dezvoltare-inovare

Stefana Muresan

INS: Tendință de scădere a activității în construcții și servicii

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] „100 years of Romanian traditions” in the Reghin region

Transilvania Business

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Net Brinel de către francezii de la SNEF

redactia

Un start-up românesc din domeniul turismului are rezultate pe timp de criză

Traian Dan

Polonezii de la Solaris, singurii care au făcut o ofertă pentru cele 50 de troleibuze de la Cluj

Stefana Muresan

Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism, care să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat

Papuc Irina

Schimbări în aționariatul Luxten, proprietarul AEM Timișoara

Stefana Muresan

CCIR, misiune economică în una dintre cele mai bogate țări

redactia

Aeroportul Internațional Iași, nou record de trafic – avans de 10% în 2018

redactia

Narcis Neaga: În Anul Centenarului sunt construiţi 101 kilometri de autostradă, din care 60 sunt daţi în trafic

redactia

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, zboruri interne spre Timișoara cu Tarom

Stefana Muresan

Producţia de struguri de masă a crescut cu 74% faţă de anul 2017

redactia

Judetul Cluj, promovat in Republica Moldova

redactia

BRAȘOVUL, ÎNTRE CERCETARE ȘI TEHNOLOGIE

redactia

Ce propun noile ansambluri rezidențiale din Iași: locuințe smart, eco-friendly

redactia

Licitație de peste 26 mil. lei pentru extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea

redactia

Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor

Stefana Muresan

Fabrica de espressoare de cafea De’Longhi din Cluj caută 100 de angajaţi fără vechime şi cu studii gimnaziale

redactia

Cinci oferte pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Oradea – Arad

Traian Dan

Leave a Comment