Agricultura Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Agricultorii de pe Valea Someșului se transformă în manageri de ferme

Un proiect pe fonduri europene derulat de Grupul de Acțiune Locală (GAL) Someș Transilvan le va permite fermierilor din zonă să își diversifice produse și să le valorifice eficient.

Sesiunea de instruire pe teme agricole este derulată prin intermediul companiei de consultanță Ascendo în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și se derulează pe parcursul a doi ani, în perioada 2019-2020.

Prin proiect se vor derula sesiuni de informare și de transfer de cunoștințe către persoane care își desfășoară activitatea în comunele clujene Aluniș, Apahida, Bobîlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbîca, Iclod, Jucu De Sus, Mintiu Gherlii, Sic, Vultureni.

Obiectivul proiectului este de creștere a abilităților și deprinderilor pe care le au fermierii în domeniul gestionării fermelor și exploatațiilor lor agricole, prin oferirea de informații și de aplicații practice, cu studii de caz și cu vizite la ferme.

Dintre cele 250 de participanți va fi selectat grupul țintă al proiectului, format din 100 de persoane, care vor participa la sesiunile de instruire. În proiect vor fi cooptați lectori cu experiență în domeniu, un inginer cu profil agricol și un medic veterinar. Practica se va desfășura la una dintre fermele de pe teritoriul GAL.

Sesiunile de instruire vor viza îmbunătățirea cunoștințelor fermierilor în scopul practicării de tehnici și tehnologii agricole și inovative și managementul general al fermei. Cursanții vor cunoaște mașinile agricole și vor ști să execute principalele reglaje în vederea executării corecte a lucrărilor de pregatire a patului germinativ, înființarea culturilor, întreținerea culturilor, recoltarea și depozitarea producției.

La managementul general al fermei, ei vor înțelege importanța rotației culturilor, modul și formele de asociere pentru desfacerea produselor, vor ști să completeze documentele uzuale și registrele, modurile de etichetare și desfacere a produselor agricole, vor cunoaște piețele de desfacere și legislația privind vânzarea produselor.

La finalul cursului vor primi un atestat de participare. Atunci când vor dori să se înscrie pentru a obține finanțare în domeniul agricol, ei vor avea punctaj suplimentar dacă fac dovada absolvirii unor cursuri de iniţiere, instruire sau specializare în domeniile agricol, agro-alimentar, veterinar, economie agrară.

PNDR este programul prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico-socială a spaţiului rural din țara noastră. Acesta este finanțat prin fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, instrument financiar creat de UE în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea Politicii Agricole Comune.

Related posts

Profesoară de engleză din Bistrița, afaceri de 8 milioane euro din exportul de viței

Stefana Muresan

EnergoBit, nouă injecție de capital

Ligia Voro

Ministrul Agriculturii, la companiile care fac performanță în industria agro-alimentară din Satu Mare: „Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți”

Ion Surdu

CORESPONDENȚĂ TB – Discursul emoționant al fostului președinte al PE: ”Este minunat că președintele Klaus Iohannis i-a unit pe liderii UE la Sibiu. Acest lucru nu va fi uitat niciodată”

Stefana Muresan

Nokia recrutează anual 150-200 de studenţi

Stefana Muresan

Noul ambasador al Israelului la București, despre relația cu România : Un prieten adevărat, pe care putem să ne bazăm în cadrul UE

redactia

Capitala Unirii, capitala business-ului. Noul val de antreprenori din Ardeal

redactia

Portal regional al ADR Centru pentru propuneri de proiecte

Ligia Voro

Fabrica de espressoare de cafea De’Longhi din Cluj caută 100 de angajaţi fără vechime şi cu studii gimnaziale

redactia

UNTOLD, sprijin pentru prima trecere de pietoni cu marcaj orizontal 3D

Ligia Voro

Singura companie românească ce participă la cel mai mare târg de horticultură din lume este din Brașov

Papuc Irina

Sibiul, premiat pentru al treilea an consecutiv la Gala Municipiilor din România

Papuc Irina

Marile tranzacții office ale RE/MAX s-au mutat în zona Bucureștiului

Nora Dumitrescu

Nou operator de termie în București – Termoenergetica

Papuc Irina

Alfa Software anunță afaceri de 8,5 milioane lei, în creștere cu 50%

Ligia Voro

Finanțare de peste 5 milioane de lei, din fonduri europene, pentru o arie protejată din Bihor

Stefana Muresan

Pandemia scade chiriile la Cluj. Reduceri de până la 10%

Nora Dumitrescu

Peste 2,2 milioane de euro, investite de E.ON, în ultimii cinci ani, în şcolile din România

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Metrou și tren metropolitan – licitație pentru studii de prefezabilitate/fezabiltate

Stefana Muresan

Kromberg & Schubert caută chiar și peste graniță 250 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Virgil Păunescu, Oncogen: „Sunt primul român vaccinat împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat la Oncogen. Statul nu a făcut nimic, zero fonduri pentru finanțare”

Papuc Irina

6 milioane de metri pătrați în responsabilitatea unei românce

Ligia Voro

Încă un expert confirmat la Conferința „Litigii pe Fonduri Europene”, București

redactia

Timișoara: Record de vizitatori la ”cel mai parfumat” festival din țară

Stefana Muresan

Leave a Comment