Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agricultorii de pe Valea Someșului se transformă în manageri de ferme

Un proiect pe fonduri europene derulat de Grupul de Acțiune Locală (GAL) Someș Transilvan le va permite fermierilor din zonă să își diversifice produse și să le valorifice eficient.

Sesiunea de instruire pe teme agricole este derulată prin intermediul companiei de consultanță Ascendo în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și se derulează pe parcursul a doi ani, în perioada 2019-2020.

Prin proiect se vor derula sesiuni de informare și de transfer de cunoștințe către persoane care își desfășoară activitatea în comunele clujene Aluniș, Apahida, Bobîlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbîca, Iclod, Jucu De Sus, Mintiu Gherlii, Sic, Vultureni.

Obiectivul proiectului este de creștere a abilităților și deprinderilor pe care le au fermierii în domeniul gestionării fermelor și exploatațiilor lor agricole, prin oferirea de informații și de aplicații practice, cu studii de caz și cu vizite la ferme.

Dintre cele 250 de participanți va fi selectat grupul țintă al proiectului, format din 100 de persoane, care vor participa la sesiunile de instruire. În proiect vor fi cooptați lectori cu experiență în domeniu, un inginer cu profil agricol și un medic veterinar. Practica se va desfășura la una dintre fermele de pe teritoriul GAL.

Sesiunile de instruire vor viza îmbunătățirea cunoștințelor fermierilor în scopul practicării de tehnici și tehnologii agricole și inovative și managementul general al fermei. Cursanții vor cunoaște mașinile agricole și vor ști să execute principalele reglaje în vederea executării corecte a lucrărilor de pregatire a patului germinativ, înființarea culturilor, întreținerea culturilor, recoltarea și depozitarea producției.

La managementul general al fermei, ei vor înțelege importanța rotației culturilor, modul și formele de asociere pentru desfacerea produselor, vor ști să completeze documentele uzuale și registrele, modurile de etichetare și desfacere a produselor agricole, vor cunoaște piețele de desfacere și legislația privind vânzarea produselor.

La finalul cursului vor primi un atestat de participare. Atunci când vor dori să se înscrie pentru a obține finanțare în domeniul agricol, ei vor avea punctaj suplimentar dacă fac dovada absolvirii unor cursuri de iniţiere, instruire sau specializare în domeniile agricol, agro-alimentar, veterinar, economie agrară.

PNDR este programul prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico-socială a spaţiului rural din țara noastră. Acesta este finanțat prin fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, instrument financiar creat de UE în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea Politicii Agricole Comune.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Francezii de la Orange vor racola antreprenorii în tehnologie din Ardeal

Articolul următor

Sibiul va transforma o fost groapă de gunoi într-o zonă verde de mari dimensiuni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share