Bihor Fonduri Europene Infrastructura Investitii Mediu Slider Ultimele stiri

Oradea investește 11 milioane de euro în reabilitarea coridorului Nufărul – Cantemir

Consiliului Local al Municipiului Oradea a aprobat marți, 18 februarie, proiectul Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir”, precum și cheltuielile legate de acest proiect, a cărui finanțare se va face din fonduri UE.

Așa cum se știe, anul trecut s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea B-dului Nufărul – Cantemir. Dacă anul trecut încă nu aveam garanția că vom avea această finanțare, acum am primit anunțul oficial că avem asigurată finanțarea pentru acest proiect. Valoarea proiectului este de cca 11 milioane de euro, inclusiv TVA și presupune reabilitarea totală a B-dului Nufărul, de la trotuare, stâlpi, carosabil, linii de tramvai, pistă de biciclete, zonă pietonală, practic tot ce se află în partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. Din această sumă, Primăria va avea o contribuție de 3%”, a declarat primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Proiectul „Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir” este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Tronsonul propus din str. Nufărului pentru investiție are o lungime de cca 1.600 m, iar tronsonul propus din str. D. Cantemir, aflat în continuarea str. Nufărului pe traseul DN 76, este de 1.200 m.

Valoarea totală a proiectului este de 53.330.161,76 lei inclusiv TVA (cca 11 milioane euro).

Contribuția proprie a municipiului Oradea o reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului 542.862,93 lei (inclusiv TVA), cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului de 52.787.298, 83 lei (inclusiv TVA), contribuție care este în cuantum de 1.055.745,96 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului.

Deranj, dar Oradea câștigă 11 milioane de euro

În ceea ce privește exproprierile care se vor face în zonă, primarul Ilie Bolojan a explicat în detaliu obiectivele pe care municipalitatea și le-a asumat prin acest proiect și modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite: „Sigur, a apărut necesitatea unor exproprieri, pentru a reloca locurile de parcare, pentru a amenaja spațiile din partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. E adevărat că se va genera un deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro”, a explicat primarul Oradiei.

Orașul Oradea va accesa aceste fonduri, dar pentru aceasta trebuie să respecte obiectivele asumate prin proiect, care sunt: scăderea emisiilor de dioxid de carbon în zonă cu minim 3%, existând deja o stație care măsoară aceste emisii și care e amplasată pe partea dreapă la ieșirea din oraș. „Trebuie să creștem numărul de pietoni și de bicicliști în zonă cu cel puțin 5%. Fără amenajarea pe partea dreaptă, în zona liniei de tramvai a unor piste de biciclete și a unor trotuare sigure pentru pietoni, e clar că nu putem atinge aceste obiective. Un alt obiectiv asumat prin proiect este creșterea numărului de pasageri pe mijloacele OTL cu cel puțin 5%, iar pentru aceasta vom crește calitatea pe mijloacele de transport în comun. Pentru a atinge toate aceste obiective, locurile de parcare existente acum trebuie relocate în partea din spate. Prin urmare, se va trece la exproprierea efectivă în etape, așa cum am anunțat, o parte anul acesta, o parte anul viitor, astfel încât la finalul anului viitor, când acest proiect ar trebui să fie gata, să avem eliberate și spațiile pe partea dreaptă a liniei de tramvai și, desigur, să fie amenajate și spațiile dintre blocuri între B-dul Nufărul și str. Leonardo da Vinci”, a anunțat Ilie Bolojan.

Related posts

Tomorrow@Work se mută în online. Aflați cum va arăta viitorul forței de muncă în noul context de la experți de top

Papuc Irina

Investiţie de 7 mil. euro pentru construirea unui parc ştiinţific şi tehnologic la Oradea

redactia

15 ani AHK Romania – 15 ani de relații economice româno-germane de succes

Ionut Oprea

D-Link lansează camera termică DCS-9500T pentru măsurarea temperaturii

Papuc Irina

Conferinta: Mobilitatea viitorului la Sibiu

Ionut Oprea

VCST Automotive Production, angajări masive în Alba

Stefana Muresan

Sala Polivalentă din Oradea, încălzită cu energie geotermală din fonduri norvegiene

Traian Dan

Banca Mondială: Peste 200.000 de români şi-ar dori să se mute la Braşov

redactia

Sapte ani de la primul targ Produs de Cluj, marcati la Dej

Stefana Muresan

BN | Primii 5 investitori aduc 6 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

Transilvania Business

Cartea “Sărbătorind Mâncarea în jurul lumii”- proiect semnat, în scop umanitar, de soțiile șefilor unor misiuni diplomatice la București

redactia

Proiecte în valoare de jumătate de miliard de euro, contractate prin Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest

Stefana Muresan

O asociere de firme, interesată de contractul de 9,3 mil. de lei pentru transformarea Lacului lui Binder din Sibiu în zonă de agrement

Stefana Muresan

Timișoreanul Werner Wolff, director general al Tarom

Stefana Muresan

Tenaris s-a pus pe angajări masive în România

Nora Dumitrescu

Belgienii de la VCST Automotive Production Alba, cifră de afaceri de 13,2 mil. euro în S1

Stefana Muresan

Antreprenorul Adrian Elecfi din Alba a făcut 1 milion de euro cu o carmangerie şi trei magazine alimentare

redactia

Întreprinzătorii din Ardeal, conectați cu businessmenii din SUA

Nora Dumitrescu

Ministrul Transporturilor: “Am deblocat autostrada Sălaj – Bihor”

Nora Dumitrescu

Licitaţia pentru noua Maternitate a Spitalului Judeţean Timişoara a fost republicată pe SEAP

Robert Bloancă

Growthpoint Properties launches Growthpoint’s Central and Eastern European

Ionut Oprea

Electrolux, cu fabrică în Satu Mare, este pe val: Acțiunile cresc fără precedent, iar profitul a depășit toate estimările

redactia

Șapte start-up-uri tech primesc o finanțare inițială de 350.000 de euro

Ligia Voro

Businessmenii maramureșeni au premiat Camera de Comerț a Ungariei

Nora Dumitrescu

Leave a Comment