Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea investește 11 milioane de euro în reabilitarea coridorului Nufărul – Cantemir

Consiliului Local al Municipiului Oradea a aprobat marți, 18 februarie, proiectul Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir”, precum și cheltuielile legate de acest proiect, a cărui finanțare se va face din fonduri UE.

Așa cum se știe, anul trecut s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea B-dului Nufărul – Cantemir. Dacă anul trecut încă nu aveam garanția că vom avea această finanțare, acum am primit anunțul oficial că avem asigurată finanțarea pentru acest proiect. Valoarea proiectului este de cca 11 milioane de euro, inclusiv TVA și presupune reabilitarea totală a B-dului Nufărul, de la trotuare, stâlpi, carosabil, linii de tramvai, pistă de biciclete, zonă pietonală, practic tot ce se află în partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. Din această sumă, Primăria va avea o contribuție de 3%”, a declarat primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Proiectul „Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir” este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Tronsonul propus din str. Nufărului pentru investiție are o lungime de cca 1.600 m, iar tronsonul propus din str. D. Cantemir, aflat în continuarea str. Nufărului pe traseul DN 76, este de 1.200 m.

Valoarea totală a proiectului este de 53.330.161,76 lei inclusiv TVA (cca 11 milioane euro).

Contribuția proprie a municipiului Oradea o reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului 542.862,93 lei (inclusiv TVA), cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului de 52.787.298, 83 lei (inclusiv TVA), contribuție care este în cuantum de 1.055.745,96 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului.

Deranj, dar Oradea câștigă 11 milioane de euro

În ceea ce privește exproprierile care se vor face în zonă, primarul Ilie Bolojan a explicat în detaliu obiectivele pe care municipalitatea și le-a asumat prin acest proiect și modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite: „Sigur, a apărut necesitatea unor exproprieri, pentru a reloca locurile de parcare, pentru a amenaja spațiile din partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. E adevărat că se va genera un deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro”, a explicat primarul Oradiei.

Orașul Oradea va accesa aceste fonduri, dar pentru aceasta trebuie să respecte obiectivele asumate prin proiect, care sunt: scăderea emisiilor de dioxid de carbon în zonă cu minim 3%, existând deja o stație care măsoară aceste emisii și care e amplasată pe partea dreapă la ieșirea din oraș. „Trebuie să creștem numărul de pietoni și de bicicliști în zonă cu cel puțin 5%. Fără amenajarea pe partea dreaptă, în zona liniei de tramvai a unor piste de biciclete și a unor trotuare sigure pentru pietoni, e clar că nu putem atinge aceste obiective. Un alt obiectiv asumat prin proiect este creșterea numărului de pasageri pe mijloacele OTL cu cel puțin 5%, iar pentru aceasta vom crește calitatea pe mijloacele de transport în comun. Pentru a atinge toate aceste obiective, locurile de parcare existente acum trebuie relocate în partea din spate. Prin urmare, se va trece la exproprierea efectivă în etape, așa cum am anunțat, o parte anul acesta, o parte anul viitor, astfel încât la finalul anului viitor, când acest proiect ar trebui să fie gata, să avem eliberate și spațiile pe partea dreaptă a liniei de tramvai și, desigur, să fie amenajate și spațiile dintre blocuri între B-dul Nufărul și str. Leonardo da Vinci”, a anunțat Ilie Bolojan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Laborator de măsurări electrice, echipat de Tenaris la Jibou

Articolul următor

Se reiau lucrările de reabilitarea a drumului național DN76 Oradea – Deva

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share