Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Manageri. Fermieri versus IT și Automotive

Nu fără emoție, dar cert cu simțul proprietății cuvintelor, dar și a celor din audiență, mai zilele trecute, la o conferință  în fața a 200 de fermieri și jucători din această străveche meserie a românilor, i-am încurajat să fie mult mai puternici, mult mai demni și, mai ales, mult mai mândri.

Știu cum arăta lumea satului românesc, dar și elitele din agricultură acum 30 de ani. Jurnalist din 1996, am parcurs împreună, chiar dacă pe drumuri paralele, totuși ne-am intersectat de 6-8 ori în fiecare an și cu cei care au ales să rămână, să se privatizeze sau să investească în viața pământului.

Nu insist asupra întârzierilor aproape anuale la primele subvenții pe agricultură, nici asupra proceselor multiple de moștenire ce-au măcinat satul românesc și agricultura intrinsec, dar după Groapa Marianelor și, mai ales, după 2007, prin intrarea în UE și accederea la fondurile europene, cu toate păcatele negocierii de început, mulți fermieri, chiar dacă astăzi nu o recunosc întrutotul, au început să se ridice, să privească în sus și atât datorită reglementărilor naționale, cât și accesării fondurilor europene și, evident, datorită muncii au început să vină și rezultatele.

Noi avem Carpații, de multe ori nu-i depășim nici cu infrastructura, dar nici cu gândul, dar în sală erau milionari în euro datorită profesionalismului lor și al echipei lor din fermă, datorită politicilor din agricultură, datorită partenerilor distribuitori de inputuri dar și echipelor de cercetare ale multinaționalelor ce domină agricultura planetei.

Împreună cu colegii mei de la Transilvania Business am acordat importanță în ultimii ani și celor două mari vârfuri ale economiei și exporturilor românești: Automotive și IT.

Încifrate și destul de elitiste, de individualiste, aceste industrii s-au lăsat greu desfăcute, precum în Decojind ceapa din romanul lui Günter Grass. Și nu avem pretenția că am ajuns la miez, mai e mult de lucru, dar fiecare dintre acestea aduc bugetului, aduc țării undeva spre 6 miliarde de euro fiecare, din export.

Nu insistăm aici asupra celor de la Dacia străveche sau asupra automobilelor din Craiova cu oarecare sorginte românească, nici asupra BitDefender ori a unicornului UiPath create de români, dar revin la conferință. Oare bine am spus că trebuie să fie mândri și să privească cu curaj, încredere și demnitate, înainte, acești fermieri puternici ai țării mele?! Atunci când am susținut că sunt profesional pe eșichierul elitelor de business în România, deasupra managerilor din industria de Automotive ori a proprietarilor din IT?! S-or supăra ceilalți…

Globalizarea poate veni și cu scoaterea din priză a calculatorului central din te miri ce office din sticlă și oțel ori relocarea peste noapte a fabricilor de componente auto pe alte continente. Nokia rămâne o lecție neagră.

… – Voi fermierii, dincolo de producție, dincolo de subvenții, dincolo de politicile economice agricole comune de la Bruxelles, dincolo de truda zilnică rămâneți cu pământul…

… Oare cu câți dintre voi – dintre fermieri – ne vom întâlni, nu doar visând, pe cărările munților. Făgăraș, Retezat, Ceahlău?!

Pământul.

Aurelian GRAMA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AZO pierde din cauza OUG 114, ministrul Agriculturii speră că va fi abrogată în Parlament

Articolul următor

Marile proiectele ale Ardealului, propuse în parteneriat public-privat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share