Agricultura Auto Editorial IT&C Opinii Slider Ultimele stiri

Manageri. Fermieri versus IT și Automotive

Nu fără emoție, dar cert cu simțul proprietății cuvintelor, dar și a celor din audiență, mai zilele trecute, la o conferință  în fața a 200 de fermieri și jucători din această străveche meserie a românilor, i-am încurajat să fie mult mai puternici, mult mai demni și, mai ales, mult mai mândri.

Știu cum arăta lumea satului românesc, dar și elitele din agricultură acum 30 de ani. Jurnalist din 1996, am parcurs împreună, chiar dacă pe drumuri paralele, totuși ne-am intersectat de 6-8 ori în fiecare an și cu cei care au ales să rămână, să se privatizeze sau să investească în viața pământului.

Nu insist asupra întârzierilor aproape anuale la primele subvenții pe agricultură, nici asupra proceselor multiple de moștenire ce-au măcinat satul românesc și agricultura intrinsec, dar după Groapa Marianelor și, mai ales, după 2007, prin intrarea în UE și accederea la fondurile europene, cu toate păcatele negocierii de început, mulți fermieri, chiar dacă astăzi nu o recunosc întrutotul, au început să se ridice, să privească în sus și atât datorită reglementărilor naționale, cât și accesării fondurilor europene și, evident, datorită muncii au început să vină și rezultatele.

Noi avem Carpații, de multe ori nu-i depășim nici cu infrastructura, dar nici cu gândul, dar în sală erau milionari în euro datorită profesionalismului lor și al echipei lor din fermă, datorită politicilor din agricultură, datorită partenerilor distribuitori de inputuri dar și echipelor de cercetare ale multinaționalelor ce domină agricultura planetei.

Împreună cu colegii mei de la Transilvania Business am acordat importanță în ultimii ani și celor două mari vârfuri ale economiei și exporturilor românești: Automotive și IT.

Încifrate și destul de elitiste, de individualiste, aceste industrii s-au lăsat greu desfăcute, precum în Decojind ceapa din romanul lui Günter Grass. Și nu avem pretenția că am ajuns la miez, mai e mult de lucru, dar fiecare dintre acestea aduc bugetului, aduc țării undeva spre 6 miliarde de euro fiecare, din export.

Nu insistăm aici asupra celor de la Dacia străveche sau asupra automobilelor din Craiova cu oarecare sorginte românească, nici asupra BitDefender ori a unicornului UiPath create de români, dar revin la conferință. Oare bine am spus că trebuie să fie mândri și să privească cu curaj, încredere și demnitate, înainte, acești fermieri puternici ai țării mele?! Atunci când am susținut că sunt profesional pe eșichierul elitelor de business în România, deasupra managerilor din industria de Automotive ori a proprietarilor din IT?! S-or supăra ceilalți…

Globalizarea poate veni și cu scoaterea din priză a calculatorului central din te miri ce office din sticlă și oțel ori relocarea peste noapte a fabricilor de componente auto pe alte continente. Nokia rămâne o lecție neagră.

… – Voi fermierii, dincolo de producție, dincolo de subvenții, dincolo de politicile economice agricole comune de la Bruxelles, dincolo de truda zilnică rămâneți cu pământul…

… Oare cu câți dintre voi – dintre fermieri – ne vom întâlni, nu doar visând, pe cărările munților. Făgăraș, Retezat, Ceahlău?!

Pământul.

Aurelian GRAMA

Related posts

Norvegienii de la Visma Software România au în plan angajarea a peste 100 de persoane

redactia

UE va finanța IMM-urile din industria 4.0

Stefana Muresan

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest: Primăria Oradea, cele mai multe contracte de finanțare semnate

redactia

Cinci investitori, interesați să construiască în parteneriat public – privat autostrada de 1,36 miliarde euro spre Brașov

redactia

Gradul de absorbție a fondurilor europene în Agricultură în ultimii 6 ani a ajuns la 55%

Papuc Irina

Acord între UMFST Târgu Mureș și SNU, Coreea de Sud

Ligia Voro

Metroul de Cluj a fost deblocat

Nora Dumitrescu

Cel mai mare castel baroc din Transilvania, vândut la superofertă

Nora Dumitrescu

Salvamontul și Direcția Silvică din Satu Mare își propun să colaboreze

Gruita Ienasoiu

Investiție de 1,8 milioane de euro făcută de Continental la Carei: o nouă stație de epurare a apei

Stefana Muresan

BVB lansează cartea cu poveștile de succes ale celor 15 companii finaliste ale celei de-a treia ediții a programului Made in Romania

Ligia Voro

Consiliul Investitorilor Străini și-a ales un nou președinte

Ligia Voro

Se caută restauratori pentru casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza

redactia

Producătorul de mobilă Simex din Sălaj, afaceri de aproximativ 7 mil. euro

Stefana Muresan

Pfeiffer Vacuum își mută activitatea în Parc industrial Nervia, după o investiție de 13 mil. euro

redactia

Clujenii de la AROBS au cumpărat o companie de monitorizare de flotă auto

redactia

Cea mai mare companie din Maramureș intră în șomaj tehnic

Nora Dumitrescu

Producția Târnava Sighișoara, direcționată către echipamente medicale

Ligia Voro

CFR Călători va contracta servicii de reparații vagoane de 45 milioane euro

redactia

CTP, active de 364 milioane euro in Romania

Ionut Oprea

Record de vizitatori la Castelul Corvinilor, în 2017

Stefana Muresan

Ciugud, comuna cu 9.000 de euro pe locuitor bani europeni atraşi și buget de investiții de 6 mil. euro. Un investitor belgian – o nouă fabrică în domeniul automotive

Stefana Muresan

Veniturile Medicover și Synevo, creștere puternică în 2018

redactia

Transgaz: Vom acţiona astfel încât să nu fie afectat în niciun fel termenul de începere a operării comerciale a BRUA

Stefana Muresan

Leave a Comment