Bihor Fonduri Europene Infrastructura Investitii Proiecte Slider Ultimele stiri

Proiecte cu finanțare UE în valoare de 370 milioane de euro la Oradea

Portofoliul de proiecte cu finanțare nerambursabilă în perioada 2014 – 2020 la Oradea se ridică la suma de 370 milioane de euro. Stadiul acestora a fost prezentat într-o conferință de presă, luni, 24 februarie, de Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) și viceprimarul Mircea Mălan.

Activitatea DMPFI se concretizează în proiecte scrise, depuse și câștigate și în sumele nerambursabile atrase prin aceste proiecte, care reușesc să schimbe fața orașului.

Pentru perioada 2014-2020, Municipiul Oradea are un portofoliu de proiecte în valoare de 370 milioane de euro, proiecte care acoperă prin obiectivele lor toate domeniile vieții sociale, economice și culturale ale orașului. Pentru ca un proiect să treacă de la stadiul de idee la o realitate faptică, a fost nevoie de foarte multă muncă și dăruire din partea colegilor de la DMPFI, dar aceste proiecte sunt și rezultatul unui efort comun la care participă și alte structuri din cadrul Primăriei Oradea, cărora le mulțumesc pe această cale: Direcția Tehnică, Direcția Juridică, Direcția Economică, Termoficare, OTL, Compania de Apă, ADP”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Cei 370 de milioane de euro reprezintă valoarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă atrase în ciclul de finanțare 2014 – 2020 prin programele POR, POIM, RO – HU, dar și prin alte programe nerambursabile.

În ceea ce privește proiectele aflate în implementare, sunt 41 de proiecte în implementare, în valoare totală de 209 milioane euro.

În ceea ce privește proiectele depuse, 10 sunt în etapa de semnare a contractului de finanțare și 6 proiecte sunt în evaluare. Valoarea proiectelor aflate în etapa de semnare a contractului de finanțare și a celor aflate în evaluare este de 97 milioane euro.

Dincolo de cifrele pe care le prezentăm, un aspect important al activității noastre îl reprezintă continuitatea și plus valoarea pe care aceste proiecte o aduc orașului. Pentru a ne îmbunătăți activitatea urmează să înființăm un Birou de dezvoltare durabilă, care se va ocupa de proiectele de digitalizare și smart city, de cele privind eficiența energetică, mobilitatea urbană durabilă, mediul de afaceri și cordonarea întocmirii strategiilor de dezvoltare ale orașului”, a declarat Marius Moș.

Proiecte

Dezvoltarea generată de aceste proiecte în municipiu este una integrată, ele vizând mai multe segmente: mobilitate urbană durabilă, sănătate, educație, eficiență energetică, energii regenerabile, parcuri – spații verzi, mediul de afaceri, patrimoniu cultural.

Pe domeniul mobilitate urbană durabilă se regăsesc proiectele privind achiziția a 20 de tramvaie noi și a 15 autobuze hibrid noi, realizarea noii linii de tramvai Calea Aradului – Cantemir, Coridorul de mobilitate urbană Emanuil Gojdu (realizarea pasajelor din Centrul Civic), stația de redresare Cicero, pietonalizare Piața Ferdinand, pietonalizare str. Aurel Lazăr, pietonalizare malul stâng al Crișului Repede, pietonalizare zona Libertății, piețele de cartier Magnoliei, Cazaban, Nufărul.

Modernizarea UPU Oradea, unul dintre proiectele finanțate cu fonduri europene

Pe sectorul sănătate se evidențiază proiectele privind reabilitarea termică a Spitalului Județean și a Spitalului Municipal și extinderea ambulatorului – Corp B -de la Spitalul Clinic Județean.

Printre proiectele din domeniul educație au fost amintite: reabilitarea termică a Școlii Dacia, construirea creșei și a grădiniței în Parcul Industrial, extinderea Grădiniței nr. 28, realizarea Centrului de zi din zona Gutenberg, reabilitarea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, reabilitarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, reabilitarea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, reabilitarea Grădinițelor 20 și 53.

În ceea ce privește eficiența energetică se evidențiază proiectele privind reabilitarea sistemului de termoficare etapa a II-a și etapa a III-a, în valoare de 55 milioane euro, dar și proiectele privind reabilitarea termică a 47 de blocuri de locuințe.

Proiectele care au ca obiectiv folosirea energiei regenerabile sunt cele care privesc stațiile de reîncărcare a vehiculelor electrice, dar și cele privind valorificarea energiei geotermale în Cartierul Nufărul 1 și în zona noii săli polivalente. În ceea ce privește mediul de afaceri, cele mai importante proiecte care se vor implementa cu sprijinul fondurilor nerambursabile sunt realizarea Centrului de Antreprenoriat Piața Cetate, Centrul de Transfer Tehnologic al Universității din Oradea, Incubatorul de Afaceri.

Cetatea Oradea a fost reabilitată cu fonduri europene FOTO: YOUTUBE

Valorificarea patrimoniului cultural orădean se realizează prin proiecte cum sunt cele privind restaurarea Casei Darvas La Roche, restaurarea Cetății Oradea – etapa III, restaurarea clădirii Francmasoneriei.

Multe din zonele verzi ale orașului se realizează prin aceste proiecte pe fonduri UE. Este vorba de Cartierul Soarelui, Coridorul Verde Barcăului, Parcul Ion Bogdan, Parcul din zona Grigorescu și Veteranilor.

Related posts

Ciumbrud, comuna din Alba care produce 70% din pomii fructiferi vânduți în supermarketurile din România

Stefana Muresan

CEE Business Services Awards

Ionut Oprea

Rombat din Bistriţa, profit triplat anul trecut

Stefana Muresan

Testare COVID-19 în sistem pool-testing la Satu Mare, susținută de antreprenorii locali

Ligia Voro

Lanțul de cafenele Meron se va extinde în opt locații: prima, Târgu Mureș, urmează Brașov și Sibiu

Papuc Irina

Acordul de Mediu pentru autostrada Sibiu-Pitești, până la sfârșitul anului

Stefana Muresan

„Brukenthalfest”: Trei săptămâni de petrecere în grădinile Palatului Brukenthal Avrig

Ion Surdu

Tarom lansează o nouă cursă regulată, Chişinău-Timişoara, cu trei frecvenţe pe săptămână

Stefana Muresan

Profi a ajuns la 200 de Magazine Agent administrate de foști șefi de magazin

Traian Dan

Shortlist announced for the 2nd annual CRE Awards

redactia

Sute de angajați ai Groupe Renault Romania împreună cu familiile lor s-au solidarizat în lupta cu cancerul mamar

Ligia Voro

MIPIM 2017: The New Deal

Ionut Oprea

VINVEST 2019: Degustări speciale – vinuri vechi de 60 de ani, vinuri produse la Muntele Athos, vinuri produse ecologic

Stefana Muresan

Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, se deschide în Teleac

Ligia Voro

Fostul sediu al Primăriei Carei a fost cumpărat de o companie din Ungaria

Traian Dan

Românii dăruiesc mai multe flori: business-urile din domeniul floral și-au dublat cifra de afaceri în ultimii cinci ani

Ligia Voro

Tehnologia informaţiei, proiecte de tip smart-city şi magistrala M6, de interes pentru investitori japonezi

Stefana Muresan

Florin Segărceanu: “Golful este un sport care te solicită foarte mult mental”

Ligia Voro

Electric Castle își va mări suprafața de festival cu 30% anul viitor

Nora Dumitrescu

X Curier. Brand în construcție

Ligia Voro

O fabrică din Codlea s-a reprofilat și produce combinezoane de protecție

Ion Surdu

Cel mai mare fond din lume, deţinut de un stat, a devenit acţionar la Digi şi Compa

Stefana Muresan

Pizzarotti, pe ultima sută a autostrăzii Sebeș – Alba Iulia

Nora Dumitrescu

Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

Gruita Ienasoiu

Leave a Comment