Bihor Fonduri Europene Infrastructura Investitii Proiecte Slider Ultimele stiri

Proiecte cu finanțare UE în valoare de 370 milioane de euro la Oradea

Portofoliul de proiecte cu finanțare nerambursabilă în perioada 2014 – 2020 la Oradea se ridică la suma de 370 milioane de euro. Stadiul acestora a fost prezentat într-o conferință de presă, luni, 24 februarie, de Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) și viceprimarul Mircea Mălan.

Activitatea DMPFI se concretizează în proiecte scrise, depuse și câștigate și în sumele nerambursabile atrase prin aceste proiecte, care reușesc să schimbe fața orașului.

Pentru perioada 2014-2020, Municipiul Oradea are un portofoliu de proiecte în valoare de 370 milioane de euro, proiecte care acoperă prin obiectivele lor toate domeniile vieții sociale, economice și culturale ale orașului. Pentru ca un proiect să treacă de la stadiul de idee la o realitate faptică, a fost nevoie de foarte multă muncă și dăruire din partea colegilor de la DMPFI, dar aceste proiecte sunt și rezultatul unui efort comun la care participă și alte structuri din cadrul Primăriei Oradea, cărora le mulțumesc pe această cale: Direcția Tehnică, Direcția Juridică, Direcția Economică, Termoficare, OTL, Compania de Apă, ADP”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Cei 370 de milioane de euro reprezintă valoarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă atrase în ciclul de finanțare 2014 – 2020 prin programele POR, POIM, RO – HU, dar și prin alte programe nerambursabile.

În ceea ce privește proiectele aflate în implementare, sunt 41 de proiecte în implementare, în valoare totală de 209 milioane euro.

În ceea ce privește proiectele depuse, 10 sunt în etapa de semnare a contractului de finanțare și 6 proiecte sunt în evaluare. Valoarea proiectelor aflate în etapa de semnare a contractului de finanțare și a celor aflate în evaluare este de 97 milioane euro.

Dincolo de cifrele pe care le prezentăm, un aspect important al activității noastre îl reprezintă continuitatea și plus valoarea pe care aceste proiecte o aduc orașului. Pentru a ne îmbunătăți activitatea urmează să înființăm un Birou de dezvoltare durabilă, care se va ocupa de proiectele de digitalizare și smart city, de cele privind eficiența energetică, mobilitatea urbană durabilă, mediul de afaceri și cordonarea întocmirii strategiilor de dezvoltare ale orașului”, a declarat Marius Moș.

Proiecte

Dezvoltarea generată de aceste proiecte în municipiu este una integrată, ele vizând mai multe segmente: mobilitate urbană durabilă, sănătate, educație, eficiență energetică, energii regenerabile, parcuri – spații verzi, mediul de afaceri, patrimoniu cultural.

Pe domeniul mobilitate urbană durabilă se regăsesc proiectele privind achiziția a 20 de tramvaie noi și a 15 autobuze hibrid noi, realizarea noii linii de tramvai Calea Aradului – Cantemir, Coridorul de mobilitate urbană Emanuil Gojdu (realizarea pasajelor din Centrul Civic), stația de redresare Cicero, pietonalizare Piața Ferdinand, pietonalizare str. Aurel Lazăr, pietonalizare malul stâng al Crișului Repede, pietonalizare zona Libertății, piețele de cartier Magnoliei, Cazaban, Nufărul.

Modernizarea UPU Oradea, unul dintre proiectele finanțate cu fonduri europene

Pe sectorul sănătate se evidențiază proiectele privind reabilitarea termică a Spitalului Județean și a Spitalului Municipal și extinderea ambulatorului – Corp B -de la Spitalul Clinic Județean.

Printre proiectele din domeniul educație au fost amintite: reabilitarea termică a Școlii Dacia, construirea creșei și a grădiniței în Parcul Industrial, extinderea Grădiniței nr. 28, realizarea Centrului de zi din zona Gutenberg, reabilitarea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, reabilitarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, reabilitarea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, reabilitarea Grădinițelor 20 și 53.

În ceea ce privește eficiența energetică se evidențiază proiectele privind reabilitarea sistemului de termoficare etapa a II-a și etapa a III-a, în valoare de 55 milioane euro, dar și proiectele privind reabilitarea termică a 47 de blocuri de locuințe.

Proiectele care au ca obiectiv folosirea energiei regenerabile sunt cele care privesc stațiile de reîncărcare a vehiculelor electrice, dar și cele privind valorificarea energiei geotermale în Cartierul Nufărul 1 și în zona noii săli polivalente. În ceea ce privește mediul de afaceri, cele mai importante proiecte care se vor implementa cu sprijinul fondurilor nerambursabile sunt realizarea Centrului de Antreprenoriat Piața Cetate, Centrul de Transfer Tehnologic al Universității din Oradea, Incubatorul de Afaceri.

Cetatea Oradea a fost reabilitată cu fonduri europene FOTO: YOUTUBE

Valorificarea patrimoniului cultural orădean se realizează prin proiecte cum sunt cele privind restaurarea Casei Darvas La Roche, restaurarea Cetății Oradea – etapa III, restaurarea clădirii Francmasoneriei.

Multe din zonele verzi ale orașului se realizează prin aceste proiecte pe fonduri UE. Este vorba de Cartierul Soarelui, Coridorul Verde Barcăului, Parcul Ion Bogdan, Parcul din zona Grigorescu și Veteranilor.

Related posts

Dentotal își mută centrul de distribuție la ELI PARK 1

Papuc Irina

Peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea Deltei Dunării, din fonduri europene

redactia

Directorul general Simex – Dumitru Blaga a fost ales vicepreședinte APMR

Ligia Voro

Zălăuanii de la Alien Surface vor aloca 400.000 de euro pentru retehnologizare

Nora Dumitrescu

Carmen Iohannis si Brigitte Macron, in vizita la o aradeanca de succes

Stefana Muresan

Napoca Imobiliare premiată în cadrul Galei Profesioniştilor în Imobiliare

Ionel Albu

Cezar Ioan – autorul cărții document „Gastronomie Românească de secolul XXI”: “Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche și să o modernizăm ca ea să rămână vie”

Stefana Muresan

FOTO: Numărătoare inversă la Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Cluj: Program finanțat din fonduri europene pentru digitalizarea procesului de obținere a autorizațiilor de construire

Stefana Muresan

ANAF a decalat depunerea Declaraţiei unice de pe 15 martie pe 25 mai

Traian Dan

Zacaria oferă gratuit spații industriale ONG-urilor și instituțiilor care luptă împotriva COVID-19

Ion Surdu

Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu: „Universitatea trebuie să se adapteze rapid la nevoile pieței”

Ion Surdu

Consorţiul Universitaria se reuneşte la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Autostrada Sibiu-Piteşti, anunț mult așteptat de la CNAIR

Stefana Muresan

Concurență mare pentru un contract de 19 milioane de euro care prevede colectarea deşeurilor în Alba

Stefana Muresan

Investițiile la Spitalul Clinic Județean Mureș continuă

Stefana Muresan

Constructorul bistrițean Frasinul aduce 30 de muncitori din Vietnam

Stefana Muresan

Autostrada Târgu-Mureș – Ungheni va costa 47 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

 Pădurea JYSK la Roșia Montană – o miniplanetă verde  

Ligia Voro

BVB și OPCOM vor colabora pentru implementarea serviciilor de CCP pe piața de capital și cea de energie

redactia

Tratamente pentru tumori cerebrale sau spinale, cu ajutorul platformei create de un medic neurochirurg ardelean, singurul român deținător al titlul de Fellow al Colegiului Regal Britanic de Chirurgie

redactia

Compania Savini Due din Sebeș donează mobilier de baie, în valoare de 350.000 de lei, pentru dotarea unităților de învățământ din județul Alba

Stefana Muresan

POZITIV TB: Vlad Sarca – Director EGV International – „Este nevoie de o infuzie masivă de capital în economie”

Traian Dan

Alu Menziken, angajări pentru viitoarea fabrică din Medieșul Aurit – investiție de 44 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment