Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul Banca Transilvania deține active de aproape 20 miliarde euro

Activele grupului financiar Banca Transilvania (BT) Cluj au ajuns la finalul anului trecut la 91 de miliarde lei, creditele crescând până la 40 de miliarde.

Depozitele clienţilor erau la 77 de miliarde de lei: 51 de miliarde ale persoanelor fizice, iar 25 de miliarde, ale persoanelor juridice. Profitul net consolidat al grupului a fost de 1,84 miliarde de lei, din care cel al băncii, de 1,62 miliarde.

Profitul operațional a crescut la 2,1 miliarde în urma eficientizării şi consolidării business-ului. În 2019 grupul a anunţat extinderea sa în domeniul pensiilor private prin achiziţionarea Certinvest Pensii, singurul jucător local dintre fondurile de pensii din țară.

Consiliul de Administraţie BT a decis, în ședința sa din 26 februarie, să propună acţionarilor distribuirea ca dividend în numerar a 60% din profitul anului 2019 disponibil a fi repartizat. Taxa anuală pe active a fost de 103 de milioane de lei. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, s-a păstrat la 47,1%.

“În 2020 continuăm investiţiile în tehnologie şi inovaţie pentru perfecţionarea serviciilor noastre pentru clienţi. Continuăm să creştem rolul nostru în economie, urmărim provocările pieţei, dar şi eventualele oportunităţi”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT.

BT a acordat 223.000 de împrumuturi companiilor şi persoanelor fizice, conform raportului său anual. Companiile au fost finanţate cu 10,5 miliarde de lei, banca susţinând dezvoltarea acestora, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă îndeosebi în producţie, comerţ, IT, medical, agricultură și construcții. 9.600 de români şi-au luat locuinţă cu ajutorul BT.

Numărul clienţilor activi a crescut cu 15%, ajungând la 3,3 milioane, iar numărul celor care primesc veniturile la BT a crescut cu 64%, la 1,8 milioane, inclusiv datorită fuziunii băncii cu Bancpost. BT a ajuns la un capital propriu de 8,5 miliarde lei, până la +15% față de 2018. BT are 64,66% capital românesc, 31.000 de investitori direcţi şi 7 milioane de investitori indirecţi.

Fitch Ratings a reconfirmat ratingul BT pentru finanțări pe termen lung la „BB+”, cu perspectivă stabilă, precum şi ratingul de viabilitate la nivelul “bb+”. BT a obţinut clasificarea Index Vektor maxim pentru comunicarea cu investitorii în 2019 la evaluarea Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă. Principalii concurenți ai BT în România sunt BCR și BRD-GSG.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cecilia Tudor devine, de la 1 martie 2020, noul director de comunicare și responsabilitate socială aI Groupe Renault România

Articolul următor

CNIPMMR, împreună cu Google, ajută firmele româneşti să facă export

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share