Asigurări/Burse Auto Slider Ultimele stiri

Asiguratorii susțin introducerea unui tarif de referință pentru reparațiile auto

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) susține introducerea unui tarif de referință pentru reparațiile auto, potrivit unui comunicat de presă al UNSAR. Decrarația vine în contextul în care Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Comisia economică, industrii și servicii din Senat au adoptat în 25 februarie un raport comun de admitere cu amendamente pentru un proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto care vizează această problematică.

În cadrul discuțiilor, UNSAR a transmis poziția membrilor săi, exprimată în mod public încă de la începutul anului, și anume că industria de asigurări susține introducerea unui tarif de referință pentru reparațiile auto. Tariful de referință ar trebui să aibă titlu informativ și impunerea unei plafonări a tarifelor aferente reparațiilor auto.

Această modificare este susținută inclusiv de concluziile unui studiu IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, derulat în decembrie 2019, conform căruia peste 90% dintre șoferii români sunt interesați de publicarea anuală a unui astfel de tarif de referință pentru reparațiile auto.

Considerăm că principalii beneficiari ai unui astfel de demers ar fi toți posesorii de autovehicule, care ar putea să fie mai bine informați cu privire la costurile pe care le presupune reparația autovehiculului”, susțin reprezentanții UNSAR.

Reprezentanții UNSAR și cei ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România au participat activ la cele două dezbateri din Senatul României, anunțate public de către cele două comisii din Senat încă din data de 20 februarie a.c., alături de reprezentanți ai mai multor autorități publice și ai cel puțin uneia dintre asociațiile de consumatori.

Asigurătorii sunt supuși controlului, supravegherii și aplicării de sancțiuni de către autoritatea de reglementare, supraveghere și control, conform legii, inclusiv sub aspectul tarifelor practicate (raportarea la un tarif de referință pentru primele de asigurare RCA, limitarea cheltuielilor administrative la 25%, notificarea prealabilă a modificării tarifelor de primă practicate, utilizarea acelorași segmente de riscuri omogene).

În zona despăgubirilor auto se observă o creștere continuă a costurilor de reparații datorată în special prestatorilor de servicii de profil care, așa cum Legea actuală prevede, nu au niciun fel de restricție, constrângere sau interdicție în acest sens. În cele din urmă, toate acestea ar putea afecta consumatorii de asigurări RCA. Spre exemplu, conform unei analize de piață tip „mystery shopping” realizată de UNSAR în anul 2018, repararea unei mașini acoperită de o asigurare poate fi de până la 4 ori mai scumpă decât a aceleiași mașini cu aceeași daună, dar fără asigurare.

UNSAR și membrii săi sunt angajați într-un dialog deschis cu toți cei interesați de revizuirea Legii nr. 132/2017 și recomandă menținerea de către toate părțile implicate a unei comunicări constructive, corecte, transparente, fără a folosi tehnici de dezinformare și fără a transmite în spațiul public informații eronate, în beneficiul consumatorilor și al clienților.

Related posts

Parteneriat târgumureșean în domeniul imagisticii medicale

Stefana Muresan

Cities of Tomorrow. New waves of urban migration

Transilvania Business

Universitatea Babeș-Bolyai va avea centru de industrii creative în Cluj Innovation Park

Nora Dumitrescu

Nouă loturi de autostradă, însumând 100 km, se vor recepţiona în acest an

Stefana Muresan

CNAIR: S-a semnat contractul cu italienii de la Tirrena Scavi pentru proiectarea şi execuţia variantei de ocolire sud a Timișoarei, contract de 58 de mil. euro fără TVA

redactia

Ştefan-Radu Oprea: Ținta schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova, la valoarea de două miliarde de dolari, în acest an

redactia

EXPO REAL: Hybrid Summit enables new start for the real estate industry

Papuc Irina

Maramureșul se implică în două proiecte turistice

Nora Dumitrescu

Ambasadorul Rusiei: “Sper ca relațiile economice cu România să se dezghețe”

Nora Dumitrescu

Dacia: Trei modele iubite, la a treia generație și un super car electric

Transilvania Business

Finanțare europeană de 212 mil. lei pentru realizarea Centurii de Est a municipiului Arad

Stefana Muresan

IATA Calls for Borders to Open and Continued Relief Measures

Ionut Oprea

Companiile din Zalău sponsorizează iluminatul de sărbători

Nora Dumitrescu

Întâlnire de lucru româno-maghiară cu privire la interconecatrea M4 cu A3

Traian Dan

Conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale în Romania”

Ligia Voro

Tudor Giurgiu despre cinema, modă și stilul vestimentar atipic care îi definește imaginea. „Costumele Tudor Tailor au personalitate, una care aduce destul de mult cu îndrăzneala TIFF-ului” 

Transilvania Business

Previziuni Deloitte: rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii

Papuc Irina

Gruia Stoica, acţionarul grupului Grampet, preia controlul fabricii de medicamente Polisano din Sibiu

redactia

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass. The place where Stoker placed Dracula

Transilvania Business

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

Papuc Irina

Gala Anis: La cine au ajuns premiile pentru cele mai bune companii, proiecte si produse IT

Stefana Muresan

Proiecte cu finanțare europeană în valoare de 120 mil. euro pentru Baia Mare. Municipiul concurează cu Oradea și Cluj-Napoca

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Romanian golf, in search of lost time

Ligia Voro

România a depăşit Ungaria şi Polonia la producţia de automobile în 2018

Stefana Muresan

Leave a Comment