Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul iese pe pierdere în 2020. Investiții în drumuri și deșeuri

Principalele proiecte de investiții ale județului în 2020 sunt finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor și reabilitatea infrastructurii rutiere județene.

Județul Maramureș va avea cheltuieli de 596 de milioane de lei, însă veniturile vor ajunge abia la 499 de milioane. Deficitul de peste 97 de milioane ar urma să se acopere din excedentul anilor anteriori, conform strategiei Consiliului Județean (CJ) Maramureș.

„Marile probleme pentru anul în curs au intervenit la componenta de funcționare, unde s-a pornit cu un deficit în ceea ce privește alocarea prin legea bugetului de stat. Dacă în 2019, județul beneficia de 270 de milioane de lei alocată pentru funcționarea CJ Maramureș și a instituțiilor din subordinea sa, în acest an, guvernul a diminuat suma cu 70 de milioane”, conform președintelui CJ, Gabriel Zetea.

Pentru soluționarea deficitului de funcționare s-au avut în vedere două propuneri: o tăiere proporțională a salariilor și cheltuielilor de întreținere la nivelul CJ și la toate instituțiile subordonate sau alocarea unei sume importante din excedentul anului anterior pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare ale Direcției de Protecție a Copilului până la jumătatea anului.

Pentru prima dată, legea bugetului de stat prevede această posibilitate a utilizării excedentului rezultat la finalul exercițiului anului precedent și pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. 27 de milioane din excedentul CJ pentru anul trecut, bani pe care în mod normal ar fi fost utilizați pentru investiții, vor fi direcționați spre cheltuielile de funcționare și întreținere ale DGASPC.

65 de milioane, însemnând restul de excedent bugetar pentru 2019, vor fi direcționați spre investiții. Prin optarea pentru această soluție, toate celelalte instituții au asigurat bugetul, în acesta fiind cuprinse și creșterile salariale, dar și tarifele crescute la utilități. La DGASPC vor fi făcute demersuri pentru obținerea necesarului de finanțare din partea guvernului.

Pentru componenta de dezvoltare, Maramureșul va beneficia de 367 de milioane, dublu față de anul anterior. Printre proiecte de investiții se numără finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, reabilitatea infrastructurii rutiere județene – 200 km în șantier plus alte proiecte cu finanțare europeană.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea va avea un „City Break Festival” la sfârşit de august, început de septembrie

Articolul următor

Desant clujean în curtea Ministerului Agriculturii: 40 de producători locali

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share