Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul va accesa bani europeni pentru gestionarea deșeurilor

Un proiect de finanțare cu fonduri europene a activităților de reciclare și conștientizarea privind colectarea selectivă a fost depus de către județul Maramureș.

Promovarea în parteneriat a proiectului „Gestionarea eficientă a deşeurilor, ca angajament de dezvoltare durabilă în oraşele din Regiunea Carpatică”, având ca obiectiv protecţia mediului, atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea a fost aprobată la nivel județean.

Consiliul Județean (CJ) Maramureș, în calitate de partener, a depus cererea de finanțare și documentele însoțitoare aferente acestui proiect, în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI CBC Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, 2014-2020.

Proiectul își propune realizarea activităților de reciclare a deșeurilor pentru îndeplinirea cerințelor de mediu și reducerea poluării în orașele din regiunea aplicantului lider, Ivano – Frankivsk (Ucraina), respectiv activități de conștientizare privind colectarea selectivă.

Printre aceste activități de conștientizare se numără întâlniri tematice cu reprezentanții fiecărei unități administrativ teritoriale din județ, promovarea acțiunilor în școlile gimnaziale din județ, elaborarea de pliante informative privind colectarea selectivă.

În cazul obținerii deciziei de finanțare, CJ va accesa fonduri externe de 440.000 euro, urmând să suporte o cofinanțare de 22.000 euro, reprezentând 5% din valoarea eligibilă a bugetului proiectului aferent județului.

Acest proiect este cu atât mai important cu cât completează demersurile județului Maramureș în ceea ce privește Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, cu componentele colectare depozitare și operare.

Strategia județului, după distribuirea pubelelor, este de a schimba mentalitatea populației, pentru a putea ajunge la nivelul dorit; colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții.

Criticați de ministru

Gestionarea acestui sector din partea autorităților locale a fost criticată recent de ministrul mediului, cu referire la depozitul ecologic – investiție pe fonduri europene de 70 de milioane de euro – care trebuia să fie funcțional de cinci ani în localitatea Fărcașa. Acesta a spus că lucrarea a fost realizată cu mari carențe, amplasamentul fiind ales greșit. “Maramureșul este un județ cu grave probleme de management al deșeurilor”, a declarat Costel Alexe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Metroul de Cluj a fost deblocat

Articolul următor

Clujul și Timișoara sparg piața rezidențială a marilor orașe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share