Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hunedoara, Cluj, Brașov: județele cele mai lovite de insolvență în Ardeal

Trei județe din Transilvania cumulează aproape jumătate din cazurile de insolvență din România. Cele mai afectate au fost Hunedoara (37%), București-Ilfov (18%), Brașov (7%), Constanța (5%) și Cluj (4%).

Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact a scăzut cu 32%, de la 183 la 139 în 2019, însă valoarea lor în active imobilizate (AI) înregistrează creșteri majore, semn că au intrat în insolvență companii de impact, potrivit analizelor CITR, parte din Impetum Group.

În același timp, numărul insolvențelor noi la nivel național este în scădere pentru al treilea an consecutiv, în 2019 scăzând cu 27%, până la 6.524 de companii afectate. Anul trecut au fost înființate 134.220 de noi societăți, peste 400.000 intrând în economie în ultimii trei ani.

„Există o corelație directă între scăderea numărului de insolvențe și creșterea economică națională. Echilibrul macroeconomic de anul trecut a oferit companiilor posibilitatea să își mențină un flux economic constant și un cash-flow relativ stabil. Cei 12 ani trecuți de la criza economică mondială au lăsat timp companiilor afectate să se redreseze, în timp ce au fost înființate noi companii”, susține Andra Olar-Caragea, CEO al CITR.

Deși în 2019 au intrat în insolvență mai puține companii de impact, efectul lor asupra pieței muncii și salariaților a crescut cu 19%, afectând 14.000 de angajați. Valoarea activelor imobilizate ale companiilor de impact în insolvență a depășit 1 miliard de euro și este în creștere cu 25% față de 2018.

Media AI per proiect a crescut cu aproape jumătate (43%), ajungând la 7,8 mil. de euro. Cifra de afaceri a companiilor de impact analizate a depășit anul trecut valoarea de 700 de milioane de euro, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Cele mai mari insolvențe noi în 2019 după cifra de afaceri și valoarea activelor imobilizate sunt Complexul Energetic Hunedoara, Delta ACM, Elcen Constanța și Petrocart. Primele 10 insolvențe de impact ca valoare a activelor imobilizate însumează 639 de milioane de euro și asigură 45% din locurile de muncă.

Top trei cele mai afectate domenii de activitate sunt sectorul energetic, construcțiile, sectorul industrial, comerțul și imobiliare, iar cel mai puțin afectate au fost transportul, agricultura, distribuția de apă și petrolul.

CITR este liderul pieței de insolvență din România, cu 1.000 de proiecte gestionate și un patrimoniu administrat de 650 de milioane de euro. Aceasta distribuie anual 300 de milioane de euro creditorilor pentru a salva companiile românești. Începând cu anul acesta, CITR este o companie Impetum Group.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Masterat Bosch la Universitatea Babeș Bolyai

Articolul următor

Inteligență artificială, automatizare, flexibilitate. Aflați cum va arăta viitorul forței de muncă la Tomorrow@Work 2020

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share