Cluj IT&C Ultimele stiri

Primarii învață cum să aibă o administrație inteligentă

Asociaţia Societatea Liberală, şi Fundaţia Hanns Seidel și Institutul de Studii Populare (ISP) au organizat, la Cluj, “Forumul administraţiei inteligente – Oraşele viitorului”, unde au participat 100 de primari, consilieri judeţeni şi locali şi antreprenori din ţară.

“Tehnologia facilitează comunicarea între cetăţeni şi instituţii şi determină un răspuns prompt, adaptat nevoilor şi eficient din punctul de vedere al costurilor. Tot ce se dezvoltă în oraşe de acum înainte ar trebui să aibă integrate soluţii de smart city.

Aceasta fie că vorbim de infrastructura mare: drumuri, poduri, canalizare, sistemul de încălzire sau despre investiţiile “soft” cum ar fi spaţii verzi, parcări inteligente, managementul traficului, iluminat inteligent, primăria digitală”, a menționat Violeta Vijulie, director al ISP România.

Sabin Sărmaș, președinte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a anunțat cu acest prilej că municipiul Cluj-Napoca este primul oraș unde firmele își vor putea plăți taxele prin Ghișeul.ro. El a precizat că ADR deține dreptul de proprietate asupra programului informatic implementat într-o primărie și poate transfera acest drept și altor primării, iar astfel se pot copia bunele practici și soluții, fiind propagate cu bani foarte puțini.

Gigel Jianu, primarul municipiului Motru, a prezentat investițiile realizate ca urmare a derulării a nouă proiecte pe fonduri europene cu ajutorul cărora a fost modernizată administrația, s-au reabilitat școli, transportul public și s-a redus consumul de energie.

“Pentru zona rurală a municipiului a fost aplicată bugetarea participativă, adică sistemul prin care cetățenii stabilesc ce să se facă cu taxele colectate la buget. Motru este singurul oraș din țară în care investitorii nu plătesc taxe și impozite, datorit a două scheme de minimis implementate”, a spus Jianu.

Gazda evenimentului a fost primarul Emil Boc, care a participat la deschiderea organizată sub forma unei mese rotunde unde s-au împărtăşit exemple de bune practici. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a promovat o campanie de informare a învăţământului profesional şi tehnic. Participanţii au avut ocazia să o întâlnească pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, aflată în vizită la Cluj.

 

 

Related posts

Apele Române vor face inventarul zonelor expuse la inundații din Ardeal

Nora Dumitrescu

Profit record în primele șase luni pentru Hidroelectrica

Stefana Muresan

Maramureșul se implică în două proiecte turistice

Nora Dumitrescu

Bazin didactic de înot în Ioşia şi bază sportivă pe Calea Clujului din Oradea

Traian Dan

Oradea, cel mai tare oraș la atragerea banilor europeni. Rețeta

redactia

CONAF propune Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat iniţierea unor legi pentru free-lanceri şi meşteşugari

Stefana Muresan

UMFST Târgu Mureș majorează cu 1500 de lei bursele sociale pentru achiziția de calculatoare

Ligia Voro

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: Remus Aurel Bența – Antreprenoriat și inovație

Ligia Voro

Fosta fabrică Flacăra din Cluj, transformată

Ligia Voro

Instalații fotovoltaice în valoare de 20.000 de lei pentru persoanele fizice, decontate de stat

redactia

Grand Hotel Italia din Cluj va avea club şi centru spa de 1 mil. euro

redactia

Romania at ExpoReal 2017

Ionut Oprea

Lotul 4 Lugoj – Deva a fost recepționat, dar nu poate fi deschis circulației

Ligia Voro

Acțiunile Banca Transilvania, la maximul ultimilor ani

Stefana Muresan

London Festival of Architecture 2018 programme launch

Ionut Oprea

Președinția română a Consiliului UE a finalizat procesul de adoptare a primului dosar în domeniul afacerilor economice și financiare

redactia

Patrimoniul Sibiului, adunat într-o versiune online actualizată. Urmează retrospectiva evenimentelor din ultimii 800 de ani

Papuc Irina

Câștigătorul licitațiilor pentru construcția a încă 33,9 km din autostrada Transilvania – Asocierea Trameco SA – Vahostav-SK, a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL

redactia

„Autostrada electrică” îşi continuă extinderea în România

Stefana Muresan

Un milion de euro pentru Aeroportul Oradea, ajutor de la Comisia Europeană

Traian Dan

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior

Ligia Voro

Mulberry Development deschide clădirea ISHO Offices

Stefana Muresan

Activitățile proiectului Interreg Europe “EMOBICITY” demarează la Atena

Ligia Voro

Leave a Comment