Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primarii învață cum să aibă o administrație inteligentă

Asociaţia Societatea Liberală, şi Fundaţia Hanns Seidel și Institutul de Studii Populare (ISP) au organizat, la Cluj, “Forumul administraţiei inteligente – Oraşele viitorului”, unde au participat 100 de primari, consilieri judeţeni şi locali şi antreprenori din ţară.

“Tehnologia facilitează comunicarea între cetăţeni şi instituţii şi determină un răspuns prompt, adaptat nevoilor şi eficient din punctul de vedere al costurilor. Tot ce se dezvoltă în oraşe de acum înainte ar trebui să aibă integrate soluţii de smart city.

Aceasta fie că vorbim de infrastructura mare: drumuri, poduri, canalizare, sistemul de încălzire sau despre investiţiile “soft” cum ar fi spaţii verzi, parcări inteligente, managementul traficului, iluminat inteligent, primăria digitală”, a menționat Violeta Vijulie, director al ISP România.

Sabin Sărmaș, președinte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a anunțat cu acest prilej că municipiul Cluj-Napoca este primul oraș unde firmele își vor putea plăți taxele prin Ghișeul.ro. El a precizat că ADR deține dreptul de proprietate asupra programului informatic implementat într-o primărie și poate transfera acest drept și altor primării, iar astfel se pot copia bunele practici și soluții, fiind propagate cu bani foarte puțini.

Gigel Jianu, primarul municipiului Motru, a prezentat investițiile realizate ca urmare a derulării a nouă proiecte pe fonduri europene cu ajutorul cărora a fost modernizată administrația, s-au reabilitat școli, transportul public și s-a redus consumul de energie.

“Pentru zona rurală a municipiului a fost aplicată bugetarea participativă, adică sistemul prin care cetățenii stabilesc ce să se facă cu taxele colectate la buget. Motru este singurul oraș din țară în care investitorii nu plătesc taxe și impozite, datorit a două scheme de minimis implementate”, a spus Jianu.

Gazda evenimentului a fost primarul Emil Boc, care a participat la deschiderea organizată sub forma unei mese rotunde unde s-au împărtăşit exemple de bune practici. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a promovat o campanie de informare a învăţământului profesional şi tehnic. Participanţii au avut ocazia să o întâlnească pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, aflată în vizită la Cluj.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Feminitate la puterea a treia

Articolul următor

Femeile din Ardeal își găsesc mai ușor loc de muncă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share