Analize Arad Bihor Brașov Cluj Covasna Harghita HR/Joburi Hunedoara Maramureș Mureș Sălaj Satu Mare Timiș Ultimele stiri

Femeile din Ardeal își găsesc mai ușor loc de muncă

Zona Transilvania-Banat este cea mai puțin afectată din România de șomajul în rândul femeilor. Acest indicatorul tinde spre zero în județele Timiș, Cluj și Arad.

500.000 de femei sunt implicate în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piața din România, potrivit ultimului studiu al companiei de consultanță financiară KeysFin. Ca pondere, cifra reprezintă 37% din totalul acționarilor din România. Studiul indică o creștere a numărului femeilor care intră în afaceri.

„Deși mai sunt pași de făcut pentru ca majoritatea femeilor din România să aibă șanse egale, în ultimii 10 ani progresul în mediul de business a fost unul susținut, peste media UE. Există toate premisele pentru ca următorii 10 ani să aducă noi progrese ale leadership-ului feminin pe plan local și să existe și o creștere a cifrei de afaceri însumate a companiilor controlate de femei“, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

135.000 de companii locale (25%) sunt controlate majoritar de femei (50% din capital). Cifra de afaceri a acestor companii a fost de 88 de miliarde de lei în 2018 și constituie 6% din total. Numărul acționarilor de sex feminin a crescut în perioada 2014 -2018 în special în capitală, de la 100.000, în 2014, până la 115.000, în 2018, în Ilfov, de la 14.000 până la 22.000 și în Cluj, de la 20.000 până la 27.000.

Cu toate acestea, majoritatea business-urilor în care activează româncele în calitate de acționar majoritarau, în medie, cinci salariați și o cifră de afaceri de până la 550.000 de lei, fâcând parte din categoria microîntreprinderilor.

Categoria de vârstă cea mai reprezentată în mediul de business este 30-50 ani, astfel că peste 60% dintre acționarii femei au vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, 10% au peste 60 de ani și numai 0,2% încep să dezvolte afaceri de la 18-20 de ani.

Salariul mediu brut local a crescut de 2,5 ori în ultimii 10 ani, ajungând  la 4.357 lei în 2018. Diferența dintre veniturile obținute de femei și de bărbați, luând în considerare salariul mediu brut, s-a redus de la 6,3% în 2008, la doar 1,8% în 2018, ponderea reprezentând minimul european în acel an.

Luând în considerare salariul mediu lunar, româncele au cele mai mari venituri în administrație publică, unde media lunară este de 7.506 lei, IT&C, domeniu în care  câștigă în medie 7.469 lei/lună, și intermedieri financiare, categorie care le aduce 6.706 lei/lună. Femeile din România care lucrează în hoteluri și restaurante au cele mai mici venituri, cu un salariu mediu lunar de 2.502 lei.

Există domenii în care femeile sunt mai bine plătite ca bărbații. Pe primele locuri se află serviciile administrative și de suport, unde câștigă cu 21% mai mult, ajungând în medie la 3.850 lei/lună, construcțiile, însă numărul angajatelor e mic.

Cel mai mare decalaj salarial înregistrat în 2018 se regăsește în industria prelucrătoare și în intermedieri financiare, sectoare în care bărbații câștigă în medie cu 19%, respectiv 29% mai mult decât femeile.

În sectorul IT&C, decalajul între veniturile bărbaților și cele ale femeilor a crescut de la 5,5% în 2008 la 16%. În 2018 existau cu o treime mai mulți angajați bărbați decât femei. În educație a fost înregistrată cea mai mare reducere a decalajului din ultimii 10 ani, cu aproape 10 puncte procentuale, de la 16,3 la 7%.

La nivelul numărului de angajate (în mediile public și privat), în ultimii 10 ani a fost înregistrată o creștere cu 3,2%, ajungând la 2,4 milioane în 2018, în vreme ce numărul angajaților bărbați s-a redus cu 1,9%, la 2,7 milioane. Cele mai multe angajate lucrează în industria prelucrătoare unde activează 570.000 de femei (24%), comerț 441.000 (18,4%), sănătate și asistență socială 305.000 (12,7%).

La nivel local, cea mai mare rată a șomajului din rândul femeilor a fost înregistrată în Vaslui, Mehedinți și Dolj (7%), în timp ce la polul opus se află Ilfov, Timiș și București (între 0,8% și 1,4%). Studiul a fost prezentat la gala Women in Economy 2020, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.

Rata șomajului feminin în regiune

Timiș 1,0%
Arad 1,5%
Cluj 1,5%
Bihor 1,7%
Sibiu 1,7%
Brașov 2,4%
Satu Mare 2,5%
Mureș 2,8%
Alba 3,3%
Maramureș 3,4%

Related posts

O singură ofertă pentru drumul de legătură nou, Timişoara – A1, depusă de o firmă italiană, cu filieră chinezească

Robert Bloancă

Aquaparkuri și hoteluri închise în Oradea și Băile Felix din cauza COVID 19

Traian Dan

Finanțări de până la 5.000 de euro pentru cadrele didactice din partea industriei IT

Ion Surdu

Sălăjenii de la Simex își duc noul concept la Moscova

Nora Dumitrescu

Video – conferință Shanghai – Oradea – Satu Mare – Arad pe tema Covid – 19

Traian Dan

Interioare Inteligente la Expo Arad, în cadrul Expo Design Vest

Stefana Muresan

Judetul Sibiu, cooperare cu provincia Jiangsu din China

redactia

Vivre Deco atrage 3,5 milioane euro prin plasamentul privat de obligaţiuni intermediat de BT Capital Partners

Papuc Irina

Cifra de afaceri a firmelor de poștă și curierat ar putea ajunge la aproape 6 miliarde de lei în acest an

Ion Surdu

S IMMO successfully sells large office buildings in Vienna

Ionut Oprea

Majoritatea subgrupurilor de întreprinderi, controlate din Germania, Franța și Italia

Stefana Muresan

Dependentă de medicamentele din China și India, UE vrea reconfigurarea pieței pharma: „Trebuie să readucem producția de medicamente în Europa”

Papuc Irina

Județul Alba va avea două noi pârtii de schi la Feneș

Papuc Irina

Noi Lecții după „Tomorrow@Work” online

Papuc Irina

E-INFRA își dezvoltă echipa de management

Ligia Voro

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA achiziționează Centrele de Radioimagistică dr. Bîrsăşteanu și Telescan din Timiș

redactia

Bitdefender, evaluată la 600 de milioane $. Fondul de investiții Vitruvian Partners a cumpărat 30% din companie

Stefana Muresan

Asociația Moldova VREA Autostradă – scrisoare deschisă transmisă oficialilor europeni

Ligia Voro

Clujenii de la Oncos se extind în Ardeal

Nora Dumitrescu

Autostrada Cluj – Mureș se apropie de final

Nora Dumitrescu

Cine sunt antreprenorii puternici care au cumpărat terenuri în cele mai râvnite județe. Preț record de 16.625 euro/hectar

redactia

Grupul german ZF Friedrichshafen preia și centrul de cercetare-dezvoltare al BeeSpeed din Timișoara

redactia

Colliers International își consolidează echipa locală de leadership: Cinci directori au fost promovați ca Parteneri ai companiei 

Papuc Irina

Brașov: Rom Paper investește un milion de euro în amenajarea viitorului sediu, după procurarea Euro Tricot

Papuc Irina

Leave a Comment