Analize HR/Joburi Ultimele stiri

Mai mult de o treime dintre directorii executivi în cele mai mari companii din România sunt femei

Femeile au reprezentat în anul 2019 peste o treime dintre directorii executivi în cele mai mari companii cotate la bursă în statele Uniunii Europene. În România acest procent a fost de 34%, în Estonia – 33%, în Lituania – 30% și în Letonia – 29%. Datele au fost publicate de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat).

Aproximativ un sfert dintre directorii executivi erau femei în Bulgaria și Slovenia (ambele cu 27%) și Suedia (24%). La polul opus, cel mai scăzut procentaj se află în Luxemburg (6%), Austria (8%), Cehia (11%), Croația și Italia (ambele cu 12%), Belgia și Slovacia (ambele cu 13%), Germania și Polonia (ambele cu 14%), Olanda și Portugalia (ambele cu 15%).

La nivelul UE, mai puțin de o cincime (18%) dintre directorii executivi sunt femei, mai mult cu opt puncte procentuale (pp) comparativ cu 2012 (10%).

Peste 6,7 milioane de persoane ocupau în 2019 o poziție managerială în Uniunea Europeană, 4,3 milioane fiind bărbați (63% din total) și 2,5 milioane femei (37%), arată datele Eurostat. În plus, procentajul femeilor aflate la conducerea companiilor cotate la bursă din UE este puțin peste un sfert (28%), iar mai puțin de o cincime sunt directori executivi (18%), scrie Agerpres.

Cu alte cuvinte, deși reprezintă aproximativ jumătate din totalul persoanelor angajate în UE, femeile continuă să fie subreprezentate în funcțiile de conducere. Conform statisticilor Eurostat din 2018, cel mai ridicat procentaj al femeilor în poziții manageriale în Uniunea Europeană se înregistra în Letonia (53%), singurul stat membru unde femeile sunt majoritare pe acest segment. Urmează Bulgaria (49%), Polonia (48%), Estonia (46%), Slovenia (44%), Ungaria, Lituania și Suedia (toate cu 42%), Irlanda (41%) și Portugalia (40%).

La polul opus se află Cipru (19%), Luxemburg (23%), Danemarca (27%), Italia (28%), Olanda (29%), Germania și Cehia (ambele cu 31%), Grecia, Croația, Malta și Austria (toate cu 32%). La nivelul UE, puțin peste o treime (37%) dintre manageri sunt femei.

Acest procentaj a crescut ușor comparativ cu 2012 (36%). Sub media UE se află și Belgia, Finlanda, Spania și România. Cel mai ridicat procentaj al femeilor membre ale consiliilor de administrație ale celor mai mari companii cotate la bursă din UE se înregistra anul trecut în Franța (45%), Suedia (38%), Italia, Belgia și Germania (toate cu 36%), Olanda și Finlanda (ambele cu 34%), iar cel mai scăzut în Estonia și Cipru (ambele cu 9%), Grecia și Malta (ambele cu 10%), Lituania (12%), România, Luxemburg și Ungaria (toate cu 13%), Cehia (18%) și Bulgaria (19%).

Related posts

Auchan va transforma BTarena în spital de campanie

Nora Dumitrescu

Veranda Shop & Stay Obor, livrat de Optim PM

Ionut Oprea

Aeroportul Internațional Timișoara, investiții de 10 milioane de euro în domeniul securității, din fonduri europene

redactia

Cel mai mare fond din lume, deţinut de un stat, a devenit acţionar la Digi şi Compa

Stefana Muresan

1.800 de români pleacă la muncă în Germania de la Cluj

Nora Dumitrescu

Selina preia Autostrada Transilvania de unde a părăsit-o Bechtel

Nora Dumitrescu

Credit de 14 milioane de euro pentru viitorul Radisson Blu Cluj

Nora Dumitrescu

Platforma Scarabeo 9 începe forajul în perimetrul Trident din Marea Neagră

Papuc Irina

UPS, cea mai mare companie de expediții aeriene, cu baze operaționale la Cluj Napoca și Timișoara, creștere cu 35% a serviciilor de export

Stefana Muresan

Hype Project, lansare pe piața amenajărilor de lux din România

Papuc Irina

Contracte între școli și mediul de afaceri la Sibiu

Stefana Muresan

Unifarm: 12 avioane cargo și cel puțin 6 transporturi terestre cu PPE urmează să vină în România până la jumătatea lunii mai

Papuc Irina

Premieră în administrația publică: Angajații de la Fondurile Europene merg în spitalele Covid19 pentru a ajuta medicii să acceseze mai rapid finanțări: Suma disponibilă: 350 de milioane de Euro

Papuc Irina

Teren degradat, transformat în zonă de agrement în municipiul Arad

Ligia Voro

Consorțiu al politehniștilor europeni, creat la Cluj

Nora Dumitrescu

Proiectarea şi execuţia căii ferate de mare viteză Oradea-Episcopia Bihor-Cluj, lansate în acest an

Stefana Muresan

România, principala destinație a vinurilor moldovenești: 6 milioane de litri în 2019

Papuc Irina

Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să găzduiască peste 100 de olimpici și pasionați de robotică

Ligia Voro

CJ Cluj: Cetatea medievală Bologa va intra într-un amplu proces de reabilitare

Stefana Muresan

Intalnire reprezentanti operatori de sistem transport gaze naturale – TRANSGAZ, DESFA, BULGARTRANSGAZ, FGSZ si ICGB

Stefana Muresan

Euro a împlinit 20 de ani

redactia

Ion Țiriac vrea să organizeze la Cluj Napoca cel mai mare turneu de tenis feminin din istoria României. Premii de 1 milion de euro

redactia

Un nou punct de trecere a frontierei între România și Ungaria, Borș II – Nagykereki

Traian Dan

Previziuni Deloitte: rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii

Papuc Irina

Leave a Comment