Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

100 de măsuri urgente pentru starea economiei în contextul COVID-19

Confederația Patronală Concordia – care aduce sub umbrela sa cele mai afectate sectoare în clipa de față cum sunt transporturile, retailul sau turismul – și Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de peste 100 de măsuri urgente care să ajute mediul de afaceri să depășească acest moment critic și să protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus, se arată într-un comunicat al celor două organizații.

 

Potrivit comunicatului, cele mai importante dintre propunerile înaintate Guvernului sunt urmăoarele:

Amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS și CAM pentru o perioadă de trei luni, cu o bonificație de 5% pentru companiile care decid să o plătească. Este de departe cea mai mare cheltuială a companiilor, aproximativ 10 miliarde de lei lunar. Bonificația este importantă deoarece companiile care au lichidități trebuie încurajate să vireze aceste sume. Poate fi luată în considerare o etapizare a amânării acestor plăți pe măsură ce diferite sectoare devin afectate. Amânarea plății contribuțiilor sociale va permite sectoarelor afectate să disponibilizeze cât mai puțini angajați.

Scheme rapide de împrumut garantate de stat, pentru a oferi sprijin companiilor mici și mijlocii pentru care amânarea plății taxelor nu este suficientă. De asemenea, Guvernul poate lua în considerare transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.

Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanțare deschise de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Măsuri punctuale atât pentru sectorul de retail, cât și pentru cel de transport pentru a asigura aprovizionarea continuă cu hrană și medicamente, gaz, electricitate și combustibil a cetățenilor, șoferilor care vin din zone afectate. Deoarece tot mai multe țări își închid granițele sau restricționează accesul, este necesar ca Ministerul de Externe să fie în contact permanent cu țările vecine și cu țările prin care trec rutele de aprovizionare cele mai importante ale României, pentru a menține deschise coridoare speciale prin care să intre mărfuri în România.

• Este necesară o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a șoferilor care vin din zone afectate. Acest fenomen poate duce repede la epuizarea efectivului de șoferi, disponibil la nivelul transportatorilor din România, de care este atâta nevoie pentru a asigura necesarul de importuri pentru satisfacerea nevoilor populației si agenților economici.

Necesitatea flexibilizării urgente (dar temporare) a Codului Muncii pentru a facilita munca de acasă sau de la distanță.

Extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienților care sunt în mod obișnuit stabili din punct de vedere financiar, fiind însă afectați temporar de implicațiile situației apariției noului coronavirus.

Sectorul de turism este foarte expus riscului de faliment și are nevoie rapidă de intervenția autorităților.

• Înțelegem nevoia prioritară a autorităților publice de a înmagazina cantități mari de echipamente de protecție și dezinfecție, însă există o nevoie acută ca o parte semnificativă să fie lăsată să circule pe piață astfel încât și companiile să le poată procura pentru a asigura sănătatea și securitatea angajaților.

Documentul integral cu toate măsurile propuse de Confederația Patronală Concordia și Consiliul
Investitorilor Străini poate fi lecturat mai jos:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2020/03/CPC-FIC-MASURI-COVID-19_15-martie-2020.pdf” title=”CPC – FIC MASURI COVID 19_15 martie 2020″]
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Brașovul pregătit”: Fundația Comunitară colectează donații pentru aprovizionarea Spitalului de Boli Infecțioase

Articolul următor

Firmele nevoite să lucreze de la distanță, ajutate gratuit

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Air Oradea caută partener privat

Compania Air Oradea, înființată de municipalitate în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, caută un partener privat care să…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share