Analize Finante-banci Fiscalitate HR/Joburi Ultimele stiri

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

Evenimentele recente au multiple implicații în raportările financiare ale societăților, în mod special pentru cele care au legături economice cu zonele afectate. Societățile care se aprovizionează sau care au piață de desfacere în zonele afectate, cele care sunt finanțate sau finanțează societăți aflate în zone afectate se confruntă cu provocări multiple care țin de continuitatea activității, precum și de estimarea și reflectarea acestor potențiale efecte în situațiile financiare.

Din punctul de vedere al situațiilor financiare, COVID-19 se consideră un eveniment ulterior semnificativ, care are potențialul de a impune ajustarea situațiilor financiare aferente anului 2019, în funcție de anumite criterii, detaliate în continuare.

 

Eveniment care NU ajustează cifrele din situațiile financiare

Pentru cele mai multe societăți din Romania pentru care anul financiar se încheie la 31 decembrie 2019, COVID-19 este un eveniment ulterior care nu ajustează cifrele din situațiile financiare (IAS 10; OMF 1802, articolele 72–74). Astfel, rezultatele financiare pe 2019 nu vor fi influențate de acest eveniment, dar, la întocmirea situațiilor financiare, societățile trebuie să includă în nota de evenimente ulterioare, precum și în raportul administratorilor, analiza incertitudinilor și riscurilor la care este expusă societatea în perioada următoare.

În aceste condiții, se recomandă societăților să ia în considerare probleme potențiale, cum ar fi pierderea clienților sau scăderea traficului acestora în unitățile de desfacere, impactul asupra lanțului de distribuție și întârzieri sau întreruperi în aprovizionare și întârzieri de producție sau limitări ale acesteia. Totodată, trebuie să se ia în calcul impactul asupra capitalului uman, măsurile de siguranță suplimentare care se impun și impactul acestora asupra producției. Nu trebuie neglijat nici riscul de pierdere a unor contracte semnificative, care poate duce la închideri ale unităților de producție, ale magazinelor sau instalațiilor, dar nici riscul de penalități aferente neîndeplinirii obligațiilor contractuale.

În cazul în care continuitatea activității societății este afectată, COVID-19 este considerat un eveniment semnificativ care ajustează situațiile financiare.

Implicațiile fiscale ale tuturor aspectelor semnalate trebuie, de asemenea, luate în calcul, împreună cu posibilitatea de a aplica măsuri de înlesnire a obligațiilor de plată.

 

Eveniment ulterior care ajustează cifrele din situațiile financiare

Pentru societățile care au un an financiar diferit de anul calendaristic, după apariția COVID-19, acesta este considerat un eveniment ulterior care ajustează cifrele în situațiile financiare. De asemenea, implicațiile contabile pot fi semnificative pentru situațiile financiare interimare aferente trimestrului I 2020 sau ulterior acestei date.

Printre ariile în care pot apărea ajustări în situațiile financiare se numără provizioanele asupra activelor corporale și necorporale, provizioanele pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale sau provizioane pentru plăți compensatorii. În plus, pot interveni ajustări în analiza riscurilor acoperite de polițele de asigurări și în cazul împrumuturilor de la bănci – condițiile de prelungire, precum și gradul de îndeplinire a condițiilor impuse prin contracte.

Totodată, situația cauzată de pandemie poate determina necesitatea înregistrării de ajustări de valoare asupra stocurilor, soldurilor de la clienți, împrumuturilor acordate și investițiilor, iar monitorizarea situației economice și estimarea implicațiilor asupra continuității activității companiei devin prioritare.

Și în acest caz trebuie să se țină cont de implicațiile fiscale aferente situațiilor nou apărute și să se analizeze oportunitatea aplicării de măsuri privind înlesniri la plată.

COVID-19 este o situație particulară care necesită o atenție sporită, astfel încât se recomandă prudență și o analiză cât mai detaliată în întocmirea situaților financiare.

 

Alexandra Smedoiu
Corina Dimitriu

Opinie de Corina Dimitriu, Partener Audit, și Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România

 

 

 

 

 

Mai multe informații și recomandări pentru companii legate de modul în care se pot pregăti în contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe blogul Deloitte România.

Pentru cele mai recente modificări legislative adoptate în contextul coronavirus, experții Reff & Asociații au creat și vor actualiza în permanență o secțiune dedicată, disponibilă aici.

 

 

Related posts

Cinema Scala, la stadiul finisajelor

Nora Dumitrescu

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Stefana Muresan

Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

Stefana Muresan

Tetarom I, parc universitar. Vine Bogdan Vodă

Nora Dumitrescu

Universal Alloy, în grafic cu noua uzină de componente de aeronave

Nora Dumitrescu

Topul firmelor private din România. Primii antreprenori premiați la gala IMM-urilor private

Papuc Irina

UVT și ADR Vest au semnat al treilea contract de finanțare prin Regio-POR 2014-2020

Stefana Muresan

Brașovenii de la SoundHouse vor avea depozit la Cluj

Nora Dumitrescu

Antreprenorul Mihai Miron vrea să repatrieze 65 de medici români din Franţa și Germania

Stefana Muresan

Epstein reveals more about the large multi-phased mixed-use development in Bacau for Dedeman

Ionut Oprea

Robotul SAM va înrola abonații Medicover

Ligia Voro

Timișoara: Concurs de soluţii pentru construirea unui pasaj pietonal pe sub Spitalul Militar

Stefana Muresan

Prima jumătate de an la BVB: creșteri de 11 %, două listări și sezonul dividendelor

Ligia Voro

Cele mai sigure și cele mai nesigure orașe din România

Stefana Muresan

NTT DATA România lansează proiectul „PEX – Practicăm EXcelența”, stagii de practică pentru studenți

Nicolae Pop

PRIMER: Ce ar trebui sa stie pacientii despre mecanismului de serializare si verificare a medicamentelor

redactia

Aeroportul „Henri Coandă” din București, pe locul 34 după traficul de pasageri. Eurostat: Record la nivelul UE

Papuc Irina

SPEEDWELL: staying on the right path

Ionut Oprea

AdePlast pregăteşte deschiderea de fabrici noi la Craiova, Cluj-Napoca, Oradea şi Ploieşti

Stefana Muresan

Colegiul Titulescu din Baia Mare vrea să îi facă antreprenori pe liceeni

Nora Dumitrescu

Poiana Turda a devenit primul partener al Școlii EMS

Nora Dumitrescu

Plasament privat al Agroserv, intermediat de BT Capital Partners

Nora Dumitrescu

Cluj: Onyx Beacon oferă soluții IT americanilor care produc avioanele de luptă F-16 și F-35

Stefana Muresan

Metrou și blocuri cu 40-50 de etaje, propunerile lui Daniel Metz pentru dezvoltarea Clujului

Stefana Muresan

Leave a Comment