Analize Angajari Antreprenori Slider Ultimele stiri

IMM-urile vor ajutor de stat, amânarea unor contribuţii şi finanţări cu dobânzi „0”

În urma unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) rezultă un set de măsuri pe care ar trebui să le ia autorităţile pentru sprijinirea IMM-urilor în lupta cu efectele virusului COVID-19.

Ca urmare a intensificării efectelor virusului COVID-19 în Europa și a măsurilor luate pentru a limita răspândirea, CNIPMMR analizează în ce măsură sunt afectate întreprinderile mici și mijlocii din România și cât de necesară este intervenția autorităților statului pentru adoptarea de măsuri în sprijinul firmelor. În perioada 12.03.2020-15.03.2020, CNIPMMR a realizat un amplu sondaj în ceea ce privește impactul economic al virusului COVID-19”, a explicat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, în cadrul unei videoconferinţe.

Măsuri

Astfel,principalele măsuri pe care aceștia le consideră necesare pentru a putea depăși această situație de criză, se numără (răspunsuri multiple):

1. Program de ajutor de stat privind susținerea de subvenții de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză (69,1%);

2. Achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajatii bolnavi de coronavirus sau aflati în carantină (fără plata din partea angajatorului şi ulterior acesta şă recupereze banii de la Casa de sănătate) (51,7%);

3. Acordarea posibilităţii amânării plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate datorate de salariaţi si plătite de angajatori, cu până la 3 luni (65,4%);

4. Amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate (60,3%),

5. Finanțarea IMM-urilor cu dobândă „0” (38,2%);

6. Elaborarea unui plan de comunicare care să cuprindă un site cu informaţii despre toate măsurile adoptate pentru susţinerea economiei în această perioadă (32,2%);

7. Refinanțarea sau extinderea perioadelor de scadență pentru împrumuturi (28,9%);

8. Acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în situații excepționale, în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare suportate din bugetul de stat (26,5%);

9. Asigurarea cadrului legislativ privind politici de lucru flexible (21,5%);

10. Introducerea instituţiei mediatorului de credite pentru IMM-uri (10,9%).

În final, termenul maxim pe care antreprenorii îl consideră necesar pentru adoptarea de măsuri economice de sprijin este de o săptamână (37,8%), o lună (33,4%) și două săptămâni (28,8%).

Sondaj

Sondajul a fost derulat în perioada 12.03.2020 – 15.03.2020 și a intervievat un număr de 8.374 antreprenori, care au fost în proporţie de 61,8% microîntreprinderi, 23,2% întreprinderi mici, 9,3% întreprinderi mijlocii și 5,7% alte forme de organizare.

Numărul de salariați ai antreprenorilor chestionați au fost: 54,8% sub 5 salariați, 25,2% peste 10 salariați și 20% între 5-10 salariați.

Domeniile de activitate ale respondenților au fost: servicii (45,1%), comerț (22,1%), turism (15,5%), industrie (7,3%), transporturi (7%), altele (3%).

În ceea ce privește regiunile în care aceștia își desfășoară activitatea, antreprenorii chestionați au următoarea apartenență geografică: Bucureşti-Ilfov (28,4%), Centru (15,7%), Nord-Vest (14%), Sud-Est (12,4%), Nord-Est (12,1%), Sud Muntenia (7%), Vest (5,4%) și Sud-Vest (5%).

Rezultatele sondajului

Întrebați dacă îi afectează sau urmează să îi afecteze măsurile adoptate în contextul limitării infecţiei cu COVID-19, 98,6% au menționat că „Da” și doar 1,4% au menționat că „Nu”.

Astfel, printre principalele efecte pe care antreprenorii le-au menționat ca urmare a COVID – 19, se numără (răspunsuri multiple): scăderea vânzărilor (65,6%), scăderea cifrei de afaceri (58,8%), suspendarea temporară a activităţii (56,4%), dificultăţi la încasare (54%), restrângerea activității (51,4%), întârzieri la plata furnizorilor (47,6%), disponibilizări (21,5%) și închiderea firmei (12,4%).

În ceea ce privește procentul cu care antreprenorii chestionați estimează scăderea cifrei de afaceri, 34,4% au menționat mai mult de 60%, 29,5% între 20% şi 40%, 24,6% între 40% şi 60% și 11,4% între 0% şi 20%.

Related posts

Primele zboruri exotice ale anului din Ardeal

Nora Dumitrescu

Elite în business. Județul Mureș: AAGES Mureș (Ranking 18), producător strategic pentru industrie

Transilvania Business

Vodafone – UPC, tranzacție de 18,4 miliarde de dolari

Ligia Voro

Consiliul Judetean Cluj va reabilita si moderniza peste 156 de km de drumuri judetene din categoria drumurilor de piatra si de pamant

Stefana Muresan

Bihorul, pe locul întâi în topul accesării fondurilor europene prin AFIR

Traian Dan

CBRE: Primele 3 tranzacții pe piața de investiții imobiliare însumează circa 300 milioane de euro, în 2018

Stefana Muresan

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș-Turda, în grafic pentru octombrie

Stefana Muresan

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

Spectacole și evenimente gastronomice, în centrul Sibiului, în ziua Summitului UE

Stefana Muresan

Asociația țăranilor: “Economia locală, nu supermarketurile reprezintă soluția la criză”

Nora Dumitrescu

Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA execută centura Săcueniului

Traian Dan

Află cum să răspunzi provocărilor unei activități economice în mediul virtual la webinariile „Afacerea ta în mediul online”

Papuc Irina

Mureș: Green Residence face pași spre finish-line și dă consistență brandului Ideal Home (Fomco Imobiliare)

redactia

Maurer Panoramic – alegerea firească a tinerilor de succes şi a investitorilor inspiraţi

redactia

Căutăm investitor de 300 milioane de euro în centrul Clujului!

Nora Dumitrescu

INS: Economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru

Stefana Muresan

Oradea a doborât recordul mondial la Kangoo Jumps

Traian Dan

Produse locale versus produse de import. Ce pun în coș românii atunci când merg la magazin

Papuc Irina

Astăzi este Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

Traian Dan

Ureche, BRAT: Suntem în faza în care colegii din industrie au decis să realizeze un Cod de conduită privind activitatea online

Stefana Muresan

Coaliția pentru Dezvoltarea României, solicitare de reanalizare a măsurilor din Ordonanța de Urgență 114/2018

redactia

Consiliul Județean Bihor a votat pentru cea mai ieftină variantă a Centurii Aleșd

Traian Dan

Crizele sunt un catalizator pentru inovație – Andreea Nițoi, Brand & Innovation Manager la RSM România

Nicolae Pop

Gara Sibiu, în planurile CFR de reabilitare: investiție de peste 2,3 milioane de euro pentru modernizarea tunelului pietonal

Papuc Irina

Leave a Comment