Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața de factoring s-a stabilizat în ultimul an la 5 miliarde de euro

FOTO https://www.revista-patronatelor.ro/factoringul-in-romania-a-crescut-in-2018-cu-11-la-5-miliarde-de-euro-studiul-asociatiei-romane-de-factoring/

Piaţa de factoring se menţine la aproximativ acelaşi nivel ca anul precedent, înregistrând o uşoară scădere. Avand in vedere contextul economic, considerăm acest rezultat de stabilizare la un nivel de cinci miliarde de euro în 2019 unul pozitiv, peste aştepările jucătorilor din piaţă. Datele reies din studiul de piaţă anual realizat de către Asociaţia Română de Factoring (ARF), scrie bursa.ro.

Din punct de vedere al nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finanţări prin factoring în 2019, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsa între 5 şi 50 de milioane de euro (43%). Companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro au reprezentat 35% din piaţă, în timp ce companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 22% din volumul creantelor cesionate in factoring.

„După ce în ultimii ani am înregistrat constant creşteri de două cifre ale pieţei de factoring, anul trecut piaţa şi-a dovedit maturitatea, reuşind să atingă un nivel similar cu anul 2018, în condiţiile unui început de an mai dificil. Evoluțiwsssa anului 2019 ar fi fost probabil mai convingătoare dacă nu ar fi fost afectată de factori externi, cum a fost cazul Ordonanţei 114, adoptată la sfârşitul anului 2018. În plus, întrucât analiza rezultatelor pieţei se realizează în euro, un impact suplimentar al cifrelor raportate a fost dat şi de devalorizarea leului în raport cu cele mai importante valute, în special euro. În acelaşi timp, trebuie să subliniem aspectele pozitive ale evoluţiei pieţei. Dintre acestea, unul din elementele de bază ale ofertei de factoring, cu impact puternic în piaţă în ultimii ani, factoring-ului revers, a înregistrat o creştere de 7%, atingând aproape 1,4 miliarde de euro. Factoringul revers s-a dezvoltat puternic în ultmii ani, fiind foarte bine primit de piaţă, şi asta pentru că are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii şi produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituţia finanţatoare”, a spus Bogdan Roşu, preşedinte ARF, citat de bursa.ro.

Anul trecut, factorigul intern s-a situat la nivelul de aproximativ 3,9 miliarde de euro, la acelaşi nivel ca în 2018. O creştere consistentă s-a înregistrat la nivelul factoringului extern, pe zona de import, unde procentual s-a înregistrat o creştere de 38%, în cifre absolute, nivelul operaţiunilor trecând de 129 milioane de euro.

Sursa foto

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Iulius Cluj și-a restrâns programul. Restaurantele vor livra acasă

Articolul următor

Studiu PwC: Impactul COVID-19 asupra afacerilor: domeniile cel mai puternic afectate și ce măsuri trebuie luate de urgență

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share