Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente cere ridicarea de urgenţă a restricţiei privind exportul

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) face apel la decidenţii din România pentru ridicarea de urgenţă a restricţiei privind exportul de medicamente.

„În contextul crizei generate de COVID-19, România este singura ţară din Europa care a adoptat măsura de interzicere a distribuţiei în afara României (în UE şi în afara UE) a tuturor medicamentelor autorizate din Canamed, încălcând astfel deciziile Comisiei Europene privind evitarea blocajelor Pieţei Unice. Aducem la cunoştinţă că distribuitorii au stocuri de medicamente care nu sunt folosite în tratamentul Covid-19 şi care nu au adresabilitate în ţară. Aceste medicamente sunt distribuite, în mod obişnuit, în state din Uniunea Europeană în care există cerere”, se menționează într-un comunciat al ADEM.

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente, parte din Affordable Medicines Europe, face apel la decidenţii din România pentru ridicarea de urgenţă a restricţiei de export, în acord cu ghidul elaborat de CE, luni, privind măsurile de gestionare a frontierelor pentru a proteja sănătatea şi pentru a asigura disponibilitatea bunurilor şi serviciilor esenţiale, potrivit RoHealthReview.

„Dorim să asigurăm toate statele membre că în această perioadă sectorul nostru nu a resimţit o creştere ca urmare a situaţiei COVID-19, din acest motiv exporturile şi importurile care au loc pot fi considerate într-un regim normal. Am solicitat Comisiei Europene să ia măsuri specifice şi să deschidă un dialog cu autorităţile române astfel încât, pacienţii români să beneficieze de medicamentele de care au nevoie şi, în acelaşi timp, restul cetăţenilor europeni să nu fie deprivaţi de medicamentele de zi cu zi care nu au nicio legătură cu pandemia curentă de COVID-19”, a menţionat Jorg Geller, preşedintele Affordable Medicines Europe.

ADEM precizează că Ghidul elaborat de Comisia Europeană pentru gestionarea frontierelor statelor membre şi a liberei circulaţii a bunurilor şi a mărfurilor prevede că statele membre ar trebui să păstreze libera circulaţie a tuturor mărfurilor, pentru a fi asigurată aprovizionarea cu produse esenţiale, cum ar fi medicamente, echipamente medicale, produse alimentare esenţiale şi perisabile. Nicio restricţie nu ar trebui impusă circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică, în special (fără a se limita la) mărfurile esenţiale, legate de sănătate şi perisabile, în special produsele alimentare, cu excepţia cazului în care sunt justificate în mod corespunzător, mai scrie sursa citată.

„Pentru a evita ca deficienţele unor medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale esenţiale prevenţiei şi tratării afecţiunilor asociate infecţiei cu coronavirus, precum şi ale unor alte categorii de bunuri de larg consum şi pentru a evita ca dificultăţile sociale şi economice cu care toate statele europene se confruntă deja să se agraveze, menţinerea funcţionării pieţei unice este esenţială. Prin urmare, statele membre nu ar trebui să întreprindă măsuri care să pună în pericol integritatea pieţei unice a mărfurilor, în special a lanţurilor de aprovizionare sau să se angajeze în practici neloiale – aceasta este recomandarea clară a Comisiei Europene transmisă astăzi tuturor statelor membre europene, în acest Ghid”.

Potrivit comunicatului, distribuţia paralelă este parte integrantă a lanţului de distribuţie european, iar interdicţia din România poate afecta în lanţ mai multe pieţe europene, „prejudiciind grav”, pe termen scurt, mediu şi lung, disponibilitatea medicamentelor şi implicit sănătatea publică. Totodată, interzicerea exportului, dar şi a importului paralel pe perioada crizelor majore, precum cea actuală, poate conduce la „creşteri semnificative ale preţurilor acestora” în UE şi implicit în România, în viitorul apropiat şi limitează alternativele de aprovizionare a pieţei naţionale, este de părere ADEM.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Continuă înscrierile la FOREN 2020

Articolul următor

AZOMUREȘ sprijină achiziția unui echipament complet de testare pentru COVID-19

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Street Food Festival (SFF) se întoarce acasă, la Cluj-Napoca, în Iulius Parc cu concerte C.T.C, The Mono Jacks, Belau, Vlad Flueraru.
Citeste mai mult

Street Food Festival revine la Cluj

Street Food Festival (SFF) se întoarce acasă, la Cluj-Napoca, în Iulius Parc cu concerte C.T.C, The Mono Jacks,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share