Analize Cluj IT&C Opinii POZITIV TB Slider Ultimele stiri

POZITIV TB: Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania – “Orice criză este și o șansă”

Începând de astăzi, pentru că ne-o impun condițiile actuale, echipa Transilvania Business vă propune, să ne întâlnim aici, virtual, la rubrica POZITIV TB.

Prin intermediul unor interviuri realizate în scris, prin email, veți afla ce gândesc antreprenorii români/CEO ai unor companii despre actuala criză economică, ce ar trebui făcut și cum va arăta lumea după pandemie.

Primul interviu ne-a fost acordat de Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, care a subliniat în răspunsurile sale următoarele: Guvernul ar trebui să aibă în focus, în primul rând, companiile mici și mijlocii cu capital românesc. Aceste companii nu au nevoie de fonduri de garantare sau de facilități de creditare, ci de ajutoare concrete, imediate, acordate pe baza unor chestionare tehnice clare și a unor declarații pe proprie răspundere”.

Vă vom mai aduce în atenție articole care prezintă soluții pentru a rezista, cine ce face în această perioadă, campanii de sprijin inițiate de companiile private și ONG-uri și multe altele.

Vă dorim lectură plăcută 🙂.

 

Puteți estima acum ce impact economic va avea criza Covid-19 în România și la nivel global?

Consider că economia vestică va avea o scădere de ce puțin 5-6%. Scăderea economiei din România o estimez a fi între 8 și 10%.

 

Ce rol ar trebui să aibă Guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Guvernul ar trebui să aibă în focus, în primul rând, companiile mici și mijlocii cu capital românesc. Aceste companii nu au nevoie de fonduri de garantare sau de facilități de creditare, ci de ajutoare concrete, imediate, acordate pe baza unor chestionare tehnice clare și a unor declarații pe proprie răspundere. Puține companii vor dori să se încarce cu credite suplimentare numai pentru a își plăti taxele și contribuțiile la stat pentru a își prelungi intrarea în insolvență sau chiar în faliment. Dimensiunea ajutoarelor acordate ar trebui să țină cont de cifra de afaceri, de numărul de locuri de muncă existente în companie precum și de taxele plătite la stat în ultimii ani.

 

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor din România?

Să rămână pozitivi dar realiști. Orice criză este și o șansă. În același timp recomand însă inițierea unor măsuri urgente pentru limitarea pagubelor și deterioarea gravă a situației economico-financiare.

 

Cum va recepționa industria IT din România efectele acestei crize și ce particularități există în acest sector?

Desigur că industria IT va fi afectată de această criză. Deja o sumedenie de proiecte au început să fie înghețate sau chiar stopate. Consider că un număr semnificativ de firme mici îndeosebi, care au un număr limitat de clienți, sunt foarte expuse. Firmele mici au, de obicei, un număr restrâns de clienți, de multe ori 2-3. Dacă unul sau doi opresc proiectele, firma intră într-o zonă primejdioasă.

Consider că, ani de zile, toate părțile implicate au profitat de creșterea masivă a pieței. Acum a sosit timpul de a ne ajusta expectanțele. Sunt de părere că se poate ajunge la renegocierea contractelor de muncă, la fel cum companiile de IT, la presiunea clienților vor trebui să accepte concesii. Astfel de măsuri vor fi necesare pentru a asigura viitorul industriei IT din România.

 

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada post-criză?

Cred că relațiile de afaceri vor deveni mult mai volatile, mai fluide. La fel ca în industria IT, unde abordările de tip „agile” au început să devină un standard, la fel se va ajunge în industria clasică. Vor crește flexibilitatea și viteza de operare. Trendul digitalizării va căpăta noi valențe. Acum avem ocazia să constatăm cât de importantă este digitalizarea unei afaceri. Limitările și îngreunarea fluxurilor logistice și de transport ne obligă să devenim tot mai agili, mai pragmatici, mai inteligenți în procesele de business. Noțiunea de globalizare va fi redefinită.

 

 

Related posts

Tremend, cu o divizie în Brașov, în topul celor mai dinamice companii din Europa. Crestere cu 431% a cifrei de afaceri in perioada 2013 – 2016

Stefana Muresan

Compania de Infrastructură se laudă cu cioturi din Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Începe licitația pentru lotul 2 al Autostrăzii Sibiu-Pitești

Ion Surdu

Pregătiri pentru exproprierile de pe ultimele două secțiuni ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Sunt necesare peste 42 de milioane de lei

Ion Surdu

Patru proiecte digitale de sănătate din Cluj, dezvoltate pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Clujul, promovat la Târgul de turism de la Milano

Stefana Muresan

IT Datagroup inchiriaza 1.200 de mp in Vox Technology Park Timisoara

Ionut Oprea

Medicul Marius Căprar vrea să investească 32 mil. lei într-un spital de recuperare neurologică la Felix

redactia

CORESI AVANTGARDEN – proiect de regenerare urbană în Brașov

Nicolae Pop

Studiu de fundamentare pentru realizarea în parteneriat public-privat a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, investiție de un miliard de euro

Stefana Muresan

Primăria Arad va reamenaja cu 100 milioane lei o piață istorică

redactia

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Hans-Ewald Reinert şi Wolfgang Kuhnl a 3 companii din domeniul procesării de carne

Papuc Irina

Trei porţiuni din autostrada Transilvania, termen de depunere a ofertelor în luna mai

Stefana Muresan

Life is Hard, profit de 500.000 lei

Stefana Muresan

Banca Transilvania – la o valoare de 2,4 miliarde euro, acțiunile – maxim istoric

Stefana Muresan

CJ | Noul sediu EBS – NTT Data

Transilvania Business

Interioo a deschis la Oradea cel mai mare showroom de gresie, faianță și obiecte sanitare din România

Traian Dan

Carmen Neagu, director general EnergoBit: Centrala de la Luduş, un proiect în care putem arde gazul cu o eficienţă dublă

Stefana Muresan

Sibiu: Strabag modernizează drumul județean Copşa Mică-Motiş, investiție de 4,5 mil. euro

Stefana Muresan

Steve Wozniak to give keynote speech at MIPIM 2020

Ionut Oprea

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin – noi planuri de dezvoltare, pe fondul creșterii cu 20% a capacităţii de producţie

Stefana Muresan

Începe construirea celui de-al V-lea Parc Industrial Tetarom în Cluj

redactia

Clujul vrea să atragă 4 mil. euro din taxa pe turism

redactia

Turcii de la Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, câștigătorii lotului 1, construiesc și lotul 2 al centurii Capitalei

Stefana Muresan

Leave a Comment