Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ce se întâmplă cu fondurile europene. Propunerile clusterelor

Asociația Clusterelor din România (ClusteRO) a formulat mai multe solicitări către statul român de a susține mediul economic în perioada luptei împotriva coronavirusului.

ClusteRO este organismul reprezentativ la nivel național și internațional al clusterelor din România, ecosisteme industriale ce reunesc în componența lor întreprinderi, organizații de cercetare-dezvoltare-inovare, autorități publice din toate domeniile de activitate ale economiei naționale, reprezentând 2.000 de întreprinderi, 198.000 de angajați, 8,7 miliarde de lei cifră de afaceri, 2,6 miliarde de euro exporturi.

Solicitările clusterelor din România:

  1. Instituțiile statului să demareze de urgență efectuarea plăților datorate companiilor, pentru a ajuta la crearea de lichidități (sub orice formă: decontarea taxei pe valoarea adăugată, concedii medicale restante, decontarea proiectelor finanțate de la bugetul de stat/ fonduri europene).
  2. Crearea unei proceduri simplificate pentru acordarea directă a unor ajutoare de stat (granturi) pentru ca acele companii care pot și își doresc să-și modifice fluxurile de producție și să contribuie la producția de materiale și bunuri critice, necesare în această perioadă, să poată acționa imediat ( materiale / echipamente de protecție, materiale și bunuri necesare în spitale).
  3. Organizațiile nonguvernamentale să poată, la nevoie și în situația restrângerii activității, să își trimită o parte din personal în șomaj tehnic. ONG-urile nu au cod CAEN dintre cele menționate ca fiind direct afectate și nu poate fi vorba de reducerea cu minim 25% a încasărilor (condiții necesare și obligatorii pentru a putea acorda șomaj tehnic în condițiile recuperării a 75% din câștigul salarial mediul brut).
  4. Clarificarea sintagmei “diminuarea încasărilor”, condiție obligatorie pentru a putea recupera 75% din câștigul salarial mediul brut, în scenariul șomajului tehnic, respectiv înlocuirea ei cu cea de “diminuare a veniturilor”. În urma realităților economice, încasările lunii în curs sunt cel mai adesea ajunse la termen și în fapt rezultatul activității ultimelor luni, dar diminuarea actuală a veniturilor va avea un impact pentru lunile următoare și diminuarea veniturilor are mult mai mare relevanță în contextul dat.
  5. Demararea imediată a negocierilor cu Comisia Europeană în cadrul contractelor de finanțare pe fonduri europene, prelungirea perioadei de contractare a proiectelor în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 cu minimum șase luni, de la 31 decembrie 2020 până la 31 iunie 2021. Acest lucru ar avea impact pozitiv asupra proiectelor în implementare, posibilității de a lansa noi apeluri și contractării de proiecte pe fonduri europene.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dunwell: 23 centre de distribuție aprovizionează zilnic magazinele

Articolul următor

Antibiotice Iași a aplicat scenariul 2: Producția de medicamente continuă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share