Lideri si afaceri Ultimele stiri

COO Purcari: Noi am accelerat producția și exportul de vinuri. Am făcut față multor crize și am ieșit puternici din ele

Producătorul de vinuri din Republica Moldova Purcari a accelerat producția și exportul de vinuri în ciuda crizei provocate de măsurile luate în contextul Covid-19. 

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat în această săptămână o masă rotundă online în cadrul căreia reprezentanți din managementul a patru companii au vorbit despre activitatea și măsurile suplimentare specifice luate în contextul pandemiei de coronavirus. Unul dintre invitați a fost Eugen Comendant, COO Purcari. Potrivit lui, cel mai mult afectează în această perioadă incertitudinea: „nu știm cât de lungă va fi criza, care va fi apogeul, cât va dura până când lucrurile vor reveni la normal”. Totodată, Comendant spune că firmele trebuie să analizeze diferite modele de evoluție a situației și să se asigure că businessul va continua. „Dar desigur prioritatea cea mai înaltă este siguranța angajaților. Vorbind de balanță, companii de rangul nostru trebuie să se implice cu contribuții în comunitate: acum ca niciodată este nevoie de asta și noi suntem gata să facem donații, să ne implicăm, inclusiv în ajutorul altor companii”.

„Noi suntem un business destul de complex, avem un supplay chain destul de lung, avem birouri și în Republica Moldova, și în România; avem parte de agricultură, de vinărie și desigur a trebuit să implementăm cât mai curând niște măsuri de prevenire a răspândirii virusului în cadrul companiei. Deoarece o companie cu peste 1.000 de angajați orice acțiuni de implementare a acestei preveniri ia timp până ajunge în toate sferele businessului.

Din start, când în Moldova s-au închis școlile noi am permis tuturor angajaților cu copii sub 12 ani să activeze de acasă. Apoi, nu am așteptat până când au fost introduse codul roșu sau starea de urgență, dar am invitat toți angajații din birouri să lucreze de acasă, toate birourile au fost închise. Desigur am implimentat acțiuni destul de ferme la vinării, la fabrici: persoanele ce intră pe teritoriu sunt monitorizate, spre exemplu șoferii camioanelor care aduc sticlă nici nu ies din camion etc.”, a descris pe scurt Eugen Comendant modul în care au acționat la Purcari la începutul crizei Covid-19.

În ceea ce privește impactul asupra continuității activității, COO Purcari spune că acestea „la moment posibil că sunt mai ridicate decât înainte”. „Deoarece vorbim de diferite riscuri – se închid hotarele etc. – noi am accelerat partea de producere, parte de exporturi: suntem în contact cu distribuitori, cu importatori, pentru a-și mări volumele și a asigura că în cel mai rău caz dacă se ajunge la ceva mai grav, suntem într-un fel protejați, marfa noastră fiind prezentă pe piețele noastre importante. Astfel, pe partea de producere continuăm și încă o facem mai rapid”, a explicat acesta.

În ceea ce privește vânzările, Comendant spune că la moment Purcari încearcă să pună accentul pe vânzările secundare, ceea ce se vinde la raft. „În Moldova se vede că înregistrăm o oarecare scădere în vânzare; în România pare să fie invers – consumul pare să fi crescut, la fel în Polonia, Cehia. În businessul nostru avem schimbări de la lună la lună, de aceea noi încercăm să analizăm cifrele noastre la nivel de trimestru”.

Mesaj cătră investitori:

„Purcari, dar și alți vinificatori din Republica Moldova, are o istorie destul de interesantă și plină de crize – de la prohibiția sovietică, la tranziția ruinătoare din anii ‘90, la embargourile nimicitoare din 2006 și 2013, datorii la bănci. În 2013, în Rusia a rămas marfă de milioane de euro etc. De fiecare dată am făcut față acestor provocări și am ieșit mai puternici din ele. La moment, noi vedem situația businessului foarte sănătoasă. Noi chiar și în status-quo-ul cu bugete pe care l-am stabilit avem încredere foarte mare că trecem criza cu balanță bună în cifrele de business, în asigurarea locurilor de muncă, dar și abilitatea de a contribui la comunitate. Dar, în același timp, suntem gata pentru vremuri foarte rele. Dacă acestea vor veni peste noi – spre exemplu, activitățile noastre sunt din anumite motive sistate – noi avem anumite pârghii. Sunt multe costuri și pârghii pe care le putem activa, pentru a ne asigura o stabilitate, un cash-flow bun pentru a trece pestea această criză.

Dar ne uităm la prețul stocului. Ne pare rău pentru investitorii care au venit poate recent și au fost penalizați. Dar înțelegem că e un efect sistemic, global. Din partea noastră tot ce putem să facem este să fim cât mai aproape, investitorii noștri să ne simtă cât mai aproape, să știe că vom comunica cât mai des și în detaliu posibil situația la moment. În general avem o poziție destul de stabilă pentru a trece peste această criză”, a concluzionat Eugen Comendant, COO Purcari.

Apel la solidaritate

Purcari a făcut recent și un apel la solidaritate, compania menționând că beneficiază de o poziție operațională și financiară puternică, dar că succesul depinde de bunăstarea societății în care activează. În acest context, Purcari a anunțat mai multe măsuri pe care le ia în contextul Covid-19. Printre acestea se numără donarea a 2 milioane de lei moldovenești (500.000 RON) pentru lupta cu noul coronavirus către un fond adresat exclusiv combaterii epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova și România; acceptarea de către echipa lărgită de management a reducerilor salariale (Președinte al Consiliului 100% cedare salariu pentru 12 luni; Membri ai Consiliului 50% cedare salariu pentru 3 luni; CEO 50% cedare salariu pentru 6 luni; Management top 25% cedare salariu pentru 3 luni) etc.

Related posts

Luiza Zan și Ploiești Jazz Trio concertează vineri la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Flanco vrea să investească 11 milioane de lei în 2020. Jumătate din business are legătură cu piața chineză

Papuc Irina

Peste 250 de milioane de euro pentru apa potabilă din județul Satu Mare

Traian Dan

The Open utilizează tehnologia și inteligența artificială a NTT DATA, pentru a crea un campionat virtual cu celebrități ale golfului din ultimele decenii

redactia

Superland, cel mai mare loc de joacă pentru copii din sud-estul Europei, investiție de aproximativ 10 milioane de euro

Stefana Muresan

Competitive intelligence sau diferența dintre ceea ce nu știm și ceea ce credem că știm (I)

Ligia Voro

Primăria Sibiu propune ca terasele din centrul istoric să funcționeze pe tot parcursul anului

Papuc Irina

Bani europeni pentru înnoirea flotei de tramvaie a Timișoarei 

Ligia Voro

PORR Construct investeşte alături de doi parteneri 100 mil. euro în două hoteluri din Capitală

Stefana Muresan

Retailul german face 5 miliarde de euro în România

redactia

Conflictele de business se rezolvă profitabil la mediator

Stefana Muresan

Sistemul de iluminat arhitectural din Cetatea Alba Carolina va fi modernizat și extins: proiect de aproape un milion de euro

Papuc Irina

Orange România anunță rezultatele financiare pentru trimestrul III din 2019

Ligia Voro

Recomandările unei reviste americane de turism: Transilvania, în primele ”19 destinații de văzut” din lume, în 2019

redactia

250 de arbori au fost plantați în Oradea, în cadrul unei acțiuni de voluntariat

Traian Dan

Limp Bizkit la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Particularities of the business environment in Cluj-Napoca, Romania

Stefana Muresan

Câţi bani sunt alocați pentru marile proiecte de infrastructură rutieră în 2019

redactia

Oradea: Din bugetul record pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii

Stefana Muresan

Avocatnet.ro: Firmele riscă desființarea dacă nu vor converti acțiunile la purtător

Ligia Voro

Daniela Blidarean, un deceniu de antreprenoriat de succes

Ionel Albu

Studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale, gata la sfârşitul acestui an

Stefana Muresan

ROFMA vă invită la Conferința Internațională de Facility Management, ROFMEX 2017

Ionut Oprea

Salina Turda, promovată la Madrid

Nora Dumitrescu

Leave a Comment