Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un startup clujean a creat un “acvariu” anticoronavirus

O echipă de fondatori de startup din zona de sănătate din Cluj-Napoca lucrează la un dispozitiv care să ajute medicii să lupte împotriva Covid-19 într-un mediu sigur.

Ei creează un „acvariu” care să izoleze pacientul, dar doctorul să poată avea acces. Primele prototipuri vor fi livrate către două spitale pentru testare și vor fi îmbunătățite, conform Start-up.ro.

Zaki Milhem – medic și fondator al startup-ului WakeZ, Victor Dinică, Rareș Racotean, Răzvan Simion – H33, Kraft Haus și organizația Împreună pentru România Modernă au creat o piesă care să răspundă nevoilor secțiilor de anestezie terapie intensivă (ATI), adică protecție în cazul procedurilor generatoare de aerosoli.

Aceștia creează un acvariu prototipat prima oară de un doctor din Taiwan pentru medicii din SUA. Cutia cu aerosoli permite doctorilor să trateze pacientul fără contact direct. Designul doctorului din Taiwan a fost publicat prima oară în 21 martie pentru a ajuta doctorii să intubeze în siguranță pacienții.

„Acvariul” permite executarea manevrelor de tip ventilație noninvazivă, traheotomie, ventilare manuală înainte de intubare, precum și a celor care implică sânge, fără a expune cadrele medicale și auxiliare, diminuând riscul de infectare.

Primele două prototipuri sunt livrate către Spitalul de Pneumologie și Ftiziologie și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, ambele din Cluj-Napoca.

Conform feedback-ului doctorilor de la primele două spitale acvariile sunt bune, dar mai trebuie făcute mici îmbunătățiri de formă înainte de a fi publicat proiectul pentru toată lumea, cu instrucțiuni de fabricație.

Zaki Milhem, unul dintre cei care lucrează la proiect, a menționat că e nevoie de mult material și prețul de fabricație este de 500-600 de lei pentru un singur acvariu; din acest motiv echipa strânge donații pentru a ajuta cât mai multe spitale. 

De altfel, clujenii au fost contactați de doctori ATI de la Iași, Botoșani, Timișoara, București, Sibiu sau Brașov care ar avea nevoie de astfel de produse.

Milhem a mai spus că fabricarea e scumpă și că este nevoie de donații pentru a achiziționa materialele. În plus, acesta face un apel și către fabricile care pot ajuta în producție să contacteze echipa pentru a o ajuta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

JTRE has selected contractors for the Eurovea extension, including the first Slovak skyscraper

Articolul următor

POZITIV TB: Melinda Morariu - „Este vitală continuarea proiectelor pe Fonduri Europene”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share