Comunitate Judete Sibiu Ultimele stiri

Universitatea din Sibiu lansează două proiecte de 250.000 de euro în lupta cu Covid-19

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) va lansa două proiecte în valoare de 250.000 de euro, implicându-se astfel în lupta cu pandemia provocată de Covid-19. Proiectele vor fi finanțate prin intermediul Fundației Hasso Plattner, cea care acum 2 ani a făcut cea mai mare donație unei universități românești – 4,2 milioane de euro.

Astfel, pentru a crește capacitatea de testare a contaminării cu SARS-CoV 2 în Regiunea ADR Centru, ULBS dezvoltă un laborator de biologie moleculară cu nivel de securitate BSL2, care, în perioada imediat următoare, să fie acreditat pentru realizarea de teste pentru SARS-CoV-2, iar în perspectivă să poată deveni o infrastructură de cercetare care va permite dezvoltarea proiectelor de cercetare în biologie moleculară cu aplicații în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară.

Al doilea proiect de cercetare se referă la dezvoltarea unui sistem dedicat hardware-software pentru identificarea potențialilor suspecți de COVID-19 folosind camere de termoviziune. Sistemul poate fi instalat în locurile publice aglomerate, instituții, însă varianta pilot va fi lansată în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Pentru ambele proiecte au fost demarate procedurile de achiziție publică, urmând a fi implementate în momentul în care vor fi livrate toate aparaturile necesare, ne-au transmis reprezentanții universității sibiene.

Între timp, Universitatea din Sibiu în colaborare cu Consiliul Județean Sibiu și Fundația Comunitară Sibiu va produce aproximativ 100 litri de dezinfectant pe zi, ce va fi oferit Spitalului Clinic Județean Sibiu și instituțiilor publice interesate. Dezinfectantul – produs după rețeta Organizației Mondiale a Sănătății – va fi realizat de cadrele universitare ale ULBS în laboratorul de farmacie din cadrul Facultății de Medicină, iar materia primă va fi furnizată de către Fundația Comunitară Sibiu.

De asemenea, pentru sprijinirea SCJU Sibiu, ULBS va pune la dispoziția medicilor, pentru o perioadă de 6 luni, o hotă flux de laminare VS4, necesară în testarea infectării cu coronavirus.

Tot în dorința de a sprijini lupta împotriva COVID-19, în cadrul Facultății de Inginerie se produc suporți pentru vizierele realizate de absolvenții și studenții universității și, în același timp, se lucrează la realizarea unui prototip de ventilator mecanic.

„Încurajăm în continuare activitatea de voluntariat a studenților și a tuturor celor care pot să vină în sprijinul acestei lupte pe care o ducem cu toții. Din aceste motive, cadrele didactice și cercetătorii din universitate și-au oferit expertiza în domeniul biologiei moleculare și virusologiei, contribuind la amenajarea corespunzătoare și punerea în funcțiune în condiții optime și de siguranță a laboratorului de biologie moleculară. Consultanța în domeniu se extinde la selectarea reactivilor, asigurarea necesarului pentru testare și chiar instruire de specialitate. Cadrele ULBS vor participa și la efectuarea testelor. În caz de nevoie, ULBS pune la dispoziția SCJUS aparatura, consumabilele și reactivii din dotare, care pot fi folosiți în testare și la protecția cadrelor medicale implicate în lupta împotriva virusului. Mulțumim personalului medical din Sibiu, și nu numai, pentru tot efortul depus în această luptă de zi cu zi împotriva COVID-19. Universitatea este alături de comunitatea sibiană și sperăm cât mai curând să trecem cu bine acest test de viață și comuniune”, spune Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Related posts

Demararea procesului de evaluare a ofertelor pentru serviciile de proiectare, inginerie si asistenta tehnica aferente proiectului de restaurare a Castelului Banffy din Rascruci

Stefana Muresan

SB | Sibiul, o uriasa pasarela de moda

Zalăul are 27 de proiecte pe fonduri UE

Nora Dumitrescu

Strabag va lărgi drumul de ieșire din Sibiu către Cisnădie: investiție de 15 milioane de lei din fonduri județe

Papuc Irina

Afacere sătească în Sălaj: 14 milioane de euro din vopsele

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania, planuri ambițioase pentru acest an

Stefana Muresan

Marquardt donează peste 22.000 de euro pentru Spitalul Județean Sibiu

Ion Surdu

COVID-19: Comisia Europeană oferă până la 80 de milioane de euro companiei germane CureVac, ca să dezvolte cât mai rapid un vaccin

Papuc Irina

Villa Vinea produce 150.000 de litri de vin pe Valea Târnavei Mici

Stefana Muresan

Curs de raportare non-financiară, organizat la Brașov: „O nouă provocare pentru companii”

Papuc Irina

Turdenii de la ASA Cons ridică un centru spa în Zalău

Nora Dumitrescu

România aşteaptă investiţii străine în valoare de 2,5 mld. euro care vor genera 24.000 de noi locuri de muncă

redactia

Planuri de investiții de 1,6 miliarde lei în rețeaua de distribuție a electricității, în 2019

redactia

SS 2019, colecţie de primăvară-vară lansată de Târnava Sighişoara

Ligia Voro

Coridoare verzi europene. „Un șofer de TIR care va intra în vamă nu ar trebui să fie controlat mai mult de 15 minute”

Ion Surdu

Dacia Duster scrie instorie în Italia

redactia

Unul din marii dezvoltatori de parcări din Europa, Interparking, a intrat pe piața timișoreană

Stefana Muresan

Cea mai mare competiție internă de granturi de cercetare din România, lansată de o universitate din Transilvania: aproape un milion de euro

Ion Surdu

Creștere a cererii în sectorul logistic: Portofoliul P3 Logistic Parks a crescut cu 48% – portofoliul pe piața din Germania s-a triplat

redactia

Rețeaua Moldovan și-a făcut linie de semipreparate

Nora Dumitrescu

Înmatriculările și producția de autoturisme în România a scăzut cu peste 50% în aprilie față de anul trecut

Papuc Irina

Shopping City Târgu Mureș se deschide, totuși, pe 26 martie

Ligia Voro

CTP va avea centru logistic la Turda

Nora Dumitrescu

Ultimele spații disponibile la Agromalim 2017

Stefana Muresan

Leave a Comment