Fiscalitate Ultimele stiri

Cîțu: Românii pot cere amânarea ratelor. Pentru cheltuielile anunțate fondurile au fost suplimentate cu 7 miliarde de lei

Românii pot cere amânarea ratelor începând de azi, a anunțat luni seară ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Oficialul a precizat că normele de aplicare a ordonanței de urgență privind amânarea ratelor cu 9 luni pentru românii afectați de criza economică au fost publicate în Monitorul Oficial.  Totodată, ministrul a anunțat că a prezentat prima rectificare bugetară din acest an, menționând că fondurile pentru asigurarea cheltuielilor legate de șomajul tehnic și alte forme de ajutor au fost suplimentate cu 7 milairde de lei.

„Începând de azi, românii pot să solicite amânarea ratelor”, a declarat Florin Cîțu după ședința de Guvern.

„În următoarele 45 de zile, românii au timp să depună cereri pentru amânarea ratelor”, a mai adăugat ministrul. În cadrul unei declrații de presă, acesta le-a cerut băncilor să analizeze cu prioritate aceste solicitări venite de la clienții aflați în dificultate de a plăti ratele creditelor.

Cîțu a declarat în cadrul briefingului că în şedinţa de azi a Guvernului a prezentat prima rectificare bugetară din acest an în primă lectură.

„Majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Pentru Ministerul Sănătăţii sunt mai multe cheltuieli pentru spitale, dar vreau să menţionez clar că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puţin un miliard de lei. În ceea ce priveşte cheltuielile pe care le-am anunţat deja, cu şomaj tehnic şi cu alte forme de ajutor, şi acolo am suplimentat fondurile cu cel puţin 7 miliarde de lei ca să ne asigurăm că pentru perioada stării de urgenţă şi perioada prelungită a stării de urgenţă fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii în cel mai rapid timp şi nu există întârzieri”, a spus ministrul Finanţelor.

Acesta a explicat că efortul bugetar este unul foarte mare în această perioadă.

„Efortul bugetar este unul foarte mare în acest moment. Avem o creştere a cheltuielilor şi veţi vedea cât înseamnă la momentul în care vom publica rectificarea bugetară, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise, asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 creşte semnificativ. O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă, rolul nostru este acela de a ne asigura că oamenii primesc la timp şi pensii, salarii, ajutor de şomaj, dar asta nu înseamnă că va fi uşor. De aceea, în acest context ne uităm la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul. Vom avea o concluzie cât mai curând şi vom veni şi cu această informaţie”, a transmis Florin Cîţu.

Ministrul a făcut un apel către companii să plătească la buget venituri şi contribuţii în această perioadă, iar Guvernul va transmite rapid înapoi aceşti bani în economie.

„Pe partea de venituri, am mai spus şi repet, companiile care au astăzi activitate şi vor să plătească la buget venituri, contribuţii, ar trebui să o facă pentru că noi vom transmite înapoi în economie aceşti bani foarte rapid, aşa cum am făcut în martie când am dublat suma rambursată de TVA la trei miliarde de lei. Vom continua să facem acest lucru, chiar în aprilie vom face returnarea TVA cu un control ulterior, dar dacă noi facem acest efort este nevoie ca şi din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menţinem acest circuit în economie al banilor pentru că trebuie să menţinem activitatea atât a companiilor, dar şi fluxul acesta. Asta înseamnă pentru noi și un cost de finanțare mai mic”, a explicat ministrul Finanţelor.

Related posts

Cum ne adaptam afacerea la un viitor incert? Un nou webinar din seria RETHINK STRATEGY: 10 iunie, ora 14:00

Papuc Irina

Cifra de afaceri a companiei brașovene Duvenbeck Logistik a depășit 400 de milioane de lei în 2019

Ion Surdu

17% crestere pentru stocul de spatii logistice si industriale

Ionut Oprea

Oamenii de afaceri moldoveni, cu ochii pe Arad, Brașov și Iași

redactia

Centura din zona Turzii va fi legată la Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania intră pe leasingul cu mașini electrice

Nora Dumitrescu

Hunedoara: Omul de afaceri Mihai Miron (Ropharma), investiții într-o fabrică de lapte cu proprietăți terapeutice

Stefana Muresan

Producătorul de confecții metalice MetalPRO din Bistrița-Năsăud, noi investiții într-o hală de producție

Stefana Muresan

Proiect susținut din fonduri europene: Brașovenii de la Medo investesc 1,3 milioane de euro într-un centru de sănătate

redactia

ADR Vest organizează evenimentul “Dezvoltarea de afaceri și gestionarea proprietății intelectuale în China”

Ligia Voro

Fabrica de perne pentru airbaguri Takata din Sibiu angajează 100 de oameni

Stefana Muresan

Electrica aniversează cinci ani de la listarea pe Bursa de Valori București

Ligia Voro

Ferma Bioterra Doștat, aparținând omului de afaceri Mihai Miron, vrea să lanseze pe piață lapte cu proprietăţi terapeutice

redactia

Aeroportul Iasi, proiect ce are ca obiectiv diminuarea impactului produs de zgomotul din aviatie

Stefana Muresan

P3 continues P3 Bucharest park expansion, raising first column of first new warehouse of 2017.

Ionut Oprea

Odorheiu Secuiesc își modernizează infrastructura de transport

Ligia Voro

Bitdefender are un nou director financiar

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture – A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Transilvania Business

A8, Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni, realizată din fonduri europene, zice (încă) ministrul Șova

redactia

Tremend, cu o divizie în Brașov, în topul celor mai dinamice companii din Europa. Crestere cu 431% a cifrei de afaceri in perioada 2013 – 2016

Stefana Muresan

Amoma inchiriaza 2.300 mp in Globalworth Plaza

Ionut Oprea

Baia Mare va avea parc industrial metropolitan

Nora Dumitrescu

Crama Carastelec își aruncă pe piață noul vin în vremuri de criză

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania, planuri ambițioase pentru acest an

Stefana Muresan

Leave a Comment