Fiscalitate Ultimele stiri

Cîțu: Românii pot cere amânarea ratelor. Pentru cheltuielile anunțate fondurile au fost suplimentate cu 7 miliarde de lei

Românii pot cere amânarea ratelor începând de azi, a anunțat luni seară ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Oficialul a precizat că normele de aplicare a ordonanței de urgență privind amânarea ratelor cu 9 luni pentru românii afectați de criza economică au fost publicate în Monitorul Oficial.  Totodată, ministrul a anunțat că a prezentat prima rectificare bugetară din acest an, menționând că fondurile pentru asigurarea cheltuielilor legate de șomajul tehnic și alte forme de ajutor au fost suplimentate cu 7 milairde de lei.

„Începând de azi, românii pot să solicite amânarea ratelor”, a declarat Florin Cîțu după ședința de Guvern.

„În următoarele 45 de zile, românii au timp să depună cereri pentru amânarea ratelor”, a mai adăugat ministrul. În cadrul unei declrații de presă, acesta le-a cerut băncilor să analizeze cu prioritate aceste solicitări venite de la clienții aflați în dificultate de a plăti ratele creditelor.

Cîțu a declarat în cadrul briefingului că în şedinţa de azi a Guvernului a prezentat prima rectificare bugetară din acest an în primă lectură.

„Majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Pentru Ministerul Sănătăţii sunt mai multe cheltuieli pentru spitale, dar vreau să menţionez clar că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puţin un miliard de lei. În ceea ce priveşte cheltuielile pe care le-am anunţat deja, cu şomaj tehnic şi cu alte forme de ajutor, şi acolo am suplimentat fondurile cu cel puţin 7 miliarde de lei ca să ne asigurăm că pentru perioada stării de urgenţă şi perioada prelungită a stării de urgenţă fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii în cel mai rapid timp şi nu există întârzieri”, a spus ministrul Finanţelor.

Acesta a explicat că efortul bugetar este unul foarte mare în această perioadă.

„Efortul bugetar este unul foarte mare în acest moment. Avem o creştere a cheltuielilor şi veţi vedea cât înseamnă la momentul în care vom publica rectificarea bugetară, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise, asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 creşte semnificativ. O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă, rolul nostru este acela de a ne asigura că oamenii primesc la timp şi pensii, salarii, ajutor de şomaj, dar asta nu înseamnă că va fi uşor. De aceea, în acest context ne uităm la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul. Vom avea o concluzie cât mai curând şi vom veni şi cu această informaţie”, a transmis Florin Cîţu.

Ministrul a făcut un apel către companii să plătească la buget venituri şi contribuţii în această perioadă, iar Guvernul va transmite rapid înapoi aceşti bani în economie.

„Pe partea de venituri, am mai spus şi repet, companiile care au astăzi activitate şi vor să plătească la buget venituri, contribuţii, ar trebui să o facă pentru că noi vom transmite înapoi în economie aceşti bani foarte rapid, aşa cum am făcut în martie când am dublat suma rambursată de TVA la trei miliarde de lei. Vom continua să facem acest lucru, chiar în aprilie vom face returnarea TVA cu un control ulterior, dar dacă noi facem acest efort este nevoie ca şi din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menţinem acest circuit în economie al banilor pentru că trebuie să menţinem activitatea atât a companiilor, dar şi fluxul acesta. Asta înseamnă pentru noi și un cost de finanțare mai mic”, a explicat ministrul Finanţelor.

Related posts

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are un nou președinte

Papuc Irina

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Firme din România, Italia și Portugalia, pentru concesionarea colectării deșeurilor din zonele Blaj, Cugir și Sebeș. Licitație de peste 15 milioane de euro

Stefana Muresan

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Stefana Muresan

Trofeul Calitatii ARACO 2018

redactia

Familia Buzoianu ridică o clădire office de 14 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Undă verde pentru „Autostrada Unirii”

redactia

Firmele maramureșene, instruite de finanțe la impozitare și TVA

Nora Dumitrescu

Partenerii Enel își redeschid din magazinele din Ardeal

Nora Dumitrescu

Clujul pregăteşte terenul la Bruxelles pentru finanţări în domeniul inovării şi mobilităţii urbane

redactia

Peste 140 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor din Timis, prin PNDL

Stefana Muresan

Spații noi, moderne, pentru Start-up-uri în Făgăraș realizate prin fonduri REGIO  

Ligia Voro

David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional “Avram Iancu”: Zboruri zilnice spre Istanbul, reluarea și suplimentarea unor curse interne, parteneriat cu universitățile clujene și noi proiecte de infrastructură

redactia

Banca Transilvania, premiată de ASF pentru responsabilitate socială

Stefana Muresan

Porr Construct a semnat contractul pentru Secţiunea 1 din Autostrada Sibiu – Pitești

Stefana Muresan

Continental investește la Timișoara într-un sistem de depozitare integral automatizat

Stefana Muresan

Volumul total de investiții din CEE în 2019 depășește performanța record din 2018

Papuc Irina

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA: Investiții strategice în centrul țării

Ligia Voro

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

Ligia Voro

Popririle pe conturile bancare trebuie ridicate imediat după plata sumelor

Traian Dan

Eldi Brutăria, model de succes în industria de panificaţie

Stefana Muresan

POZITIV TB: Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania – “Orice criză este și o șansă”

Ligia Voro

Corina Crețu a aprobat finanțarea a trei proiecte de infrastructură rutieră, printre care o secțiune din autostrada Lugoj-Deva

Stefana Muresan

Condmag Braşov, afaceri de 3,3 mil. lei în 2018

redactia

Leave a Comment