Asociația Eco Ruralis (AER) susține că lanțurile scurte alimentare și economia locală, nu doar asigură hrană proaspătă și sănătoasă, dar reprezintă și soluția la această criză, care se anunță a fi una prelungită.
“Nu pot fi susținute și menținute deschise doar supermarketurile, pentru că riscăm să ne îndreptăm către o catastrofă a siguranței alimentare. Supermarketurile depind și insistă să se aprovizioneze de pe piața globală, acum e foarte fragilă.
Alimentele parcurg un lanț foarte lung, trec prin foarte mulți intermediari, riscul de contaminare cu virusul fiind mult mai mare decât în sistemele alimentare locale.
În această perioadă de criză statele recurg la măsuri de limitare sau interzicere a exporturilor pentru diferite produse, ceea ce face cu atât mai fragilă situația, dacă nu ne orientăm imediat catre micii producători locali.
Trebuie să susținem economia locală, producătorii locali, agroecologici, nu doar pentru că produc hrană mai nutritivă și mai sănătoasă decât ce distribuie supermarketurile, dar pentru că nu trebuie să permitem ca această pandemie să ducă la o criză alimentară.
Având în vedere capacitatea imensă a țăranilor și a micilor producători de a hrăni consumatorii și expunerea lor la pandemia coronavirus, politicile publice și acțiunea publică trebuie acum să se concentreze pe sprijinirea acestora, precum și pentru sprijinirea consumatorilor săraci din zonele urbane, din categoriile vulnerabile (în mod special bătrâni) pentru a combate consecințele crizei”, susține asociația țăranilor din România.
Țăranii din AER au organizat o distribuție gratuită de semințe țărănești de care au beneficiat 3.035 de familii de țărani din România și Republica Moldova. Zeci de mici producători au contribuit la distribuție, care a cuprins 38 de specii și 106 varietăți de legume și leguminoase, dar și plante aromatice și plante companion.
Acțiunea vine ca un sprijin pentru țărani în sezonul de însămânțare de primăvară, mai ales în noile condiții de restricție impuse de pandemie.