Brașov Ultimele stiri

COVID-19: Opera Brașov trece de la costumele de scenă, la producția de combinezoane de protecție

Patru dintre angajații Operei Brașov au luat decizia de a se implica în mod direct în lupta împotriva coronavirusului și, de săptămâna trecută, cu sprijinul unei firme private care furnizează materialul necesar, au început să producă combinezoane de protecție. Dintre cele patru femei, doar două sunt croitorese în cadrul Operei, una este scenograf, iar cealaltă este peruchier. Toate patru muncesc cot la cot, unite de un singur gând, acela de a ajuta.

Inițiativa a fost a scenografei Operei Brașov, Rodica Garștea, care a fost impresionată de ceea ce vede în jurul său și inspirată de sora ei, stabilită în Spania, care, de câteva săptămâni, produce măști de protecție. Astfel, joia trecută au început lucru la modificarea unui tipar, pentru a realiza aceste combinezoane, după care au le-au croit și cusut. Deja au livrat peste 70 de combinezoane către Primăria Brașov.

,,Ideea mi-a venit văzând ce se întâmplă în jurul nostru. Am vorbit și cu sora-mea, care este în Spania, și care de două săptămâni produce măști de protecție. Mi-am spus că trebuie să putem face și noi ceva să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Ne-am adresat conducerii Primăriei, spunându-le că noi suntem dispuși să facem orice este nevoie, fie că vorbim de măști sau de salopete (combinezoane n.n.), în funcție de ce este nevoie acum. Am solicitat să ni se pună la dispoziție materiale autorizate, astfel încât să putem realiza produse care să fie utilizate în condiții de siguranță. Cei de la Primăriei ne-au spus că au nevoie de combinezoane de protecție, pentru cei care intră în contact cu persoanele din centrele de carantină, iar o firmă privată ne-a pus la dispoziție materialul. Așa că de joia trecută ne-am apucat de treabă. Am avut un tipar, pe care a trebuit să îl modificăm, după care am început să croim și să le coasem la mașină”, a declarat scenograful operei Brașov, Rodica Garștea.

Un alt membru al acestei echipe este Cristina Bulgaru, care este angajată pentru a realiza perucile artiștilor care urcă pe scena Operei Brașov. Deși nu a făcut cursuri de croitorie, cu toate acestea s-a implicat și ea în această activitate: ,,Este o diferență între ce fac acum și ce fac de obicei, dar cred că depinde și de ce îți place să faci și, mai ales, de dorința de a ajuta. Nu m-a învățat nimeni să cos, fac asta de când sunt mică. Pot spune că este un talent de la Dumnezeu. Mă bucur că pot face asta, să îi ajut pe oameni, în felul meu”.

Celelalte două membre ale echipei, Amalia Papuc și Liliana Curelaru, sunt angajate în cadrul departamentului de croitorie al Operei Brașov. Ele sunt cele care creează ținute excepționale pentru doamnele care urcă pe scenă. Realizarea combinezoanelor, din punctul lor de vedere, nu este atât de complexă, dar răspunderea pe care și-o asumă, în momentul în care acel combinezon este îmbrăcat de o persoană care intră în contact cu un potențial bolnav de coronavirus, este foarte mare. De aceea sunt foarte atente la fiecare detaliu, la fiecare cusătură, astfel încât să nu existe nici un risc de contaminare pentru cei care le îmbracă.

Related posts

Acord cadru pentru serviciile topografice si de cadastru privind imobilele din domeniul public si privat al Clujului

Stefana Muresan

Gala Best of Business: Consiliul Județean Alba premiază cei mai valoroşi promotori ai economiei judeţului

redactia

Pandemia scade chiriile la Cluj. Reduceri de până la 10%

Nora Dumitrescu

The sum of all fears, variant 2018: when CEOs’ lack of digital culture opens all gates to hackers.

redactia

CITR: OG 6 – colacul de salvare pentru companiile cu datorii la bugetul de stat

Ligia Voro

Se vinde Palatul Andrenyi din Arad, preţ de pornire de 2,5 milioane de euro

redactia

Campus școlar de 78 milioane de lei pentru copii cu dizabilități la Oradea

Traian Dan

AFI Europe România obține pre-certificarea LEED PLATINUM pentru proiectul AFI Tech Park

Ionut Oprea

Rețelele de apă din Gherla, modernizate pe banii Europei

Nora Dumitrescu

Sebastian Ionescu, președintele ONJN: “Avem datoria de a asigura crearea unei piețe coerente și responsabile”

Stefana Muresan

CFR SA, proiect finanțat din fonduri europene

Stefana Muresan

Cât vor primi orașele și comunele Maramureșului pentru dezvoltarea locală

Nora Dumitrescu

Afacerea de familie Agro Radu din Păuleşti, vânzări de circa 6 milioane euro

Stefana Muresan

Austriecii de la Strabag, la vânătoare de ingineri în Satu Mare

Nora Dumitrescu

Parc inteligent în loc de poligon în Florești

Nora Dumitrescu

Discover Bihor: Primul videoclip de promovare turistică a judeţului a fost lansat pe internet

Stefana Muresan

Accizele la benzină şi motorină cresc. Vezi toate măsurile cuprinse în Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal

Stefana Muresan

Schimbările climatice, tema fierbinte evitată de liderii UE la Summit-ul de la Sibiu

Ligia Voro

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Andrei Oltean, director de dezvoltare IRUM SA: „Pentru a avea produse competitive la nivel mondial, este nevoie de o muncă în zona de cercetare și dezvoltare”

Ligia Voro

Lucrările de transformare a râului Bega în curs navigabil până la granița cu Serbia încep în acest an. Investiție totală de 14 mil. euro

redactia

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA finalizează primul spital privat cu servicii integrate din Cluj

redactia

Integrarea psihiatriei în Legea Sănătății, propusă în cadrul Conferinţei Naţionale de Psihiatrie

Stefana Muresan

Bazin didactic de înot în Ioşia şi bază sportivă pe Calea Clujului din Oradea

Traian Dan

Două dintre cele patru grupuri ale centralei de la Iernut se opresc definitiv

redactia

Leave a Comment