Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Microîntreprinderile și IMM-urile pot obține credite cu dobândă zero

Sâmbătă, 4 aprilie 2020, s-a publicat în Monitorul Oficial, OUG 42/2020, prin care IMM-urile și microîntreprinderile din România vor putea accesa credite bancare garantate de stat, cu dobândă zero.

Potrivit actului normativ, obiectivul schemei de ajutor de stat îl reprezintă susținerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei, echivalent în lei al sumei de aproximativ 161 milioane euro. Plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalent în lei al sumei de aproximativ 3,1 miliarde euro.

Se preconizează că prin implementarea acestei schemei de ajutor de stat vor fi sprijinite 40.000 de SRL, SRL-D, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și cooperații. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 10.000.000 lei. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru este de 5.000.000 lei, iar pentru creditele de investiții este de 10.000.000 lei.

Dintre beneficiarii eligibili ai acestei scheme de finanțare sunt excluși cei care au activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de investigare și protecție.

Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiții, fără posibilitate de prelungire, și de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Aceste credite/linii de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni.

Furnizorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Finanțelor Publice, iar Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, denumit în continuare FNGCIMM, îi sunt delegate atribuțiile de administrare a schemei. acordului de finanțare.

Ajutorul nu depășește 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole. Cuantumul ajutorului acordat întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu trebuie stabilit pe baza prețului sau a cantității produselor introduse pe piață.

Firmele care aplică pentru obținerea granturilor depun un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la 31 decembrie 2020.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vești bune: Uzinele Dacia sunt gata să reia progresiv activitatea industrială

Articolul următor

Fundația Noi Orizonturi lansează cursuri online unice în România pentru profesori și elevi

Citește si:
Citeste mai mult

Noul sezon la Băile Figa, deschis oficial

Băile din orașul Beclean au inaugurat sezonul estival în privința directorului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Boloș,…
Total
0
Share