Agricultura Ultimele stiri

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, scrisoare către prim-ministru: „Am fost ignorați în procesul de redactare a măsurilor de sprijin”

Consiliul Director al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a adresat o scrisoare publică premierului Ludovic Orban, arătându-se nemulțumit de faptul că reprezentanții asociației nu au fost invitați la numeroasele discuții avute cu reprezentanții mediului asociativ ai industriei agroalimentare deși este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România.

Potrivit APCPR, aceasta asigură circa 70% din producția națională de porcine vii, astfel considerând că producătorii de carne de porc au fost ignorați de autorități în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri.

Redăm mai jos conținutul scrisorii:

Stimate domnule Prim-Ministru,

Vă adresez prezenta scrisoare deschisă în numele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), asociația profesională a crescătorilor de suine și a fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind situația îngrijorătoare în care se află sectorul din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA), a absenței unor măsuri legislative care să diminueze extinderea necontrolată a PPA pe teritoriul României și să sprijine sectorul, toate acestea dublate în prezent și de pandemia COVID-19.

În această situație deosebit de dificilă, considerăm că sectorul de creștere a porcinelor trebuie desemnat Sector de Importanță Națională și trebuie adoptate măsuri excepționale care să prevină blocarea activităților în ferme, să asigure securizarea producției de carne de porc în plan național și securitatea alimentară a populației. Evaluăm că este imperios necesar ca demersul de adoptare a Proiectului de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine și pentru modificare și completarea unor norme sanitar-veterinare să nu fie abandonat, pe fondul unei presiuni publice nejustificate. Reiterăm faptul că acest ordin nu interzice creșterea porcinelor în sistem tradițional ci vine în ajutorul gospodăriilor de autoconsum și exploatațiilor de toate dimensiunile pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul PPA și de a proteja întreaga comunitate, fapt confirmat și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în comunicări publice și solicitat în mod expres în mai multe rânduri de experții Comisiei Europene.

Criza din ultimii 3 ani generată de evoluția aproape necontrolată a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României a avut efecte devastatoare pentru acest sector începând cu diminuarea efectivelor de porcine și scăderea producției interne, interzicerea comerțului intracomunitar și culminând cu pierderea de către România a statutului de țară liberă de Pestă Porcină Clasică.

În condițiile actuale de răspândire a PPA și a pandemiei COVID-19, vă atragem atenția că producătorii locali pot asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern, România fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației. Mai mult, din cauza crizei, există riscul unor fluctuații importante în privința cantităților disponibile și a prețului cărnii de porc pentru consum în stare proaspătă și pentru procesare. Totodată, vă supunem spre analiză iminența unor decizii de relocare din partea unor companii în state unde măsurile pentru stoparea PPA sunt aplicate cu celeritate și rigurozitate de către autorități.

Constatăm cu îngrijorare că APCPR nu a fost invitată la numeroasele discuții avute cu reprezentanții mediului asociativ ai industriei agroalimentare deși este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România, cu 28 de ani de activitate și ai cărei membri asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii. Astfel, producătorii de carne de porc au fost ignorați de autorități în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri.

În acest context, vă solicităm public acordarea unei audiențe, în cel mai scurt timp, fiind absolut necesar ca APCPR să vă poată comunica măsurile care se impun a fi implementate imediat pentru a sprijini sectorul și pentru a asigura securitatea alimentară a populației.

Cu deosebită considerație,
Consiliul Director APCPR
Președinte
Ioan Ladoși

Related posts

Primul autobuz electric la Brașov. În total, au fost procurate 52 de unități cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu

Papuc Irina

Aniversare: 50 de ani de când a fost lansat sistemul anti-blocare a frânei (ABS)

Ligia Voro

Lead-uri de peste 1 milion de euro generate prin platforma Softlead, de la începutul anului

Papuc Irina

VIDEO Compania Lanco a donat o cabină de dezinfecție performantă Spitalului Județean Sibiu

Ion Surdu

Azomureș a finalizat lucrările aferente opririi planificate a instalațiilor 

Ligia Voro

POZITIV TB: O companie pregătește IT-ști, le caută job-uri, plata cursurilor, după angajare

Traian Dan

O româncă, în premieră, în echipa de conducere a Asociaţiei Europene de Robotică

Stefana Muresan

Din decembrie, Vodafone va avea un nou director financiar – Marius Corcoman

Ligia Voro

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna octombrie cu 1,3%, până la nivelul de 10 miliarde de euro

Papuc Irina

Crosul OncoHelp pentru dotarea Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara

Ligia Voro

Bistriţa-Năsăud, pe primul loc în ţară la atragerea de fonduri europene

redactia

NRCC Nearshoring Guide to Romania

Ionut Oprea

ADR Vest: Prelungire cu 3 luni a apelurilor din axa 4 destinate municipiilor reședință de județ

redactia

Dezvoltarea sectorului IT, o prioritate pentru Oradea

Ligia Voro

15 companii românești s-au calificat în ultima etapă a „Made in Romania”

Stefana Muresan

Compania bistrițeană Datacor caută constructor pentru fabrica de 3,6 mil. lei

Stefana Muresan

Campus școlar de 78 milioane de lei pentru copii cu dizabilități la Oradea

Traian Dan

Antreprenoriatul, tehnologia și inovarea socială, în dezbatere la UVT

redactia

Noua capitala a tineretului

Transilvania Business

Iustin Moldovan, două decenii în slujba Romvac Co

Stefana Muresan

KARPATIA HORSE SHOW 2018: Un summum al eleganței ecvestre pe Domeniul Cantacuzino de la Florești!

redactia

Cinci comune bihorene, cadastrate gratuit cu fonduri europene de către ANCPI

Traian Dan

Primăria Brașov a demarat procedurile pentru Spitalul Regional, investiție de 250 mil. euro

redactia

Se restaurează amfiteatrul Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ligia Voro

Leave a Comment