Agricultura Ultimele stiri

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, scrisoare către prim-ministru: „Am fost ignorați în procesul de redactare a măsurilor de sprijin”

Consiliul Director al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a adresat o scrisoare publică premierului Ludovic Orban, arătându-se nemulțumit de faptul că reprezentanții asociației nu au fost invitați la numeroasele discuții avute cu reprezentanții mediului asociativ ai industriei agroalimentare deși este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România.

Potrivit APCPR, aceasta asigură circa 70% din producția națională de porcine vii, astfel considerând că producătorii de carne de porc au fost ignorați de autorități în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri.

Redăm mai jos conținutul scrisorii:

Stimate domnule Prim-Ministru,

Vă adresez prezenta scrisoare deschisă în numele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), asociația profesională a crescătorilor de suine și a fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind situația îngrijorătoare în care se află sectorul din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA), a absenței unor măsuri legislative care să diminueze extinderea necontrolată a PPA pe teritoriul României și să sprijine sectorul, toate acestea dublate în prezent și de pandemia COVID-19.

În această situație deosebit de dificilă, considerăm că sectorul de creștere a porcinelor trebuie desemnat Sector de Importanță Națională și trebuie adoptate măsuri excepționale care să prevină blocarea activităților în ferme, să asigure securizarea producției de carne de porc în plan național și securitatea alimentară a populației. Evaluăm că este imperios necesar ca demersul de adoptare a Proiectului de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine și pentru modificare și completarea unor norme sanitar-veterinare să nu fie abandonat, pe fondul unei presiuni publice nejustificate. Reiterăm faptul că acest ordin nu interzice creșterea porcinelor în sistem tradițional ci vine în ajutorul gospodăriilor de autoconsum și exploatațiilor de toate dimensiunile pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul PPA și de a proteja întreaga comunitate, fapt confirmat și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în comunicări publice și solicitat în mod expres în mai multe rânduri de experții Comisiei Europene.

Criza din ultimii 3 ani generată de evoluția aproape necontrolată a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României a avut efecte devastatoare pentru acest sector începând cu diminuarea efectivelor de porcine și scăderea producției interne, interzicerea comerțului intracomunitar și culminând cu pierderea de către România a statutului de țară liberă de Pestă Porcină Clasică.

În condițiile actuale de răspândire a PPA și a pandemiei COVID-19, vă atragem atenția că producătorii locali pot asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern, România fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației. Mai mult, din cauza crizei, există riscul unor fluctuații importante în privința cantităților disponibile și a prețului cărnii de porc pentru consum în stare proaspătă și pentru procesare. Totodată, vă supunem spre analiză iminența unor decizii de relocare din partea unor companii în state unde măsurile pentru stoparea PPA sunt aplicate cu celeritate și rigurozitate de către autorități.

Constatăm cu îngrijorare că APCPR nu a fost invitată la numeroasele discuții avute cu reprezentanții mediului asociativ ai industriei agroalimentare deși este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România, cu 28 de ani de activitate și ai cărei membri asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii. Astfel, producătorii de carne de porc au fost ignorați de autorități în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri.

În acest context, vă solicităm public acordarea unei audiențe, în cel mai scurt timp, fiind absolut necesar ca APCPR să vă poată comunica măsurile care se impun a fi implementate imediat pentru a sprijini sectorul și pentru a asigura securitatea alimentară a populației.

Cu deosebită considerație,
Consiliul Director APCPR
Președinte
Ioan Ladoși

Related posts

Drumuri județene modernizate prin Regio-POR 2014-2020: peste 26 de milioane de euro finanțare pentru DJ608 din județul Caraș-Severin

Stefana Muresan

Preşedinția Consiliului Afaceri Generale, preluată de ministrul George Ciamba

redactia

Calea ferată Cluj-Oradea-Episcopia Bihor, electrificată cu bani de la UE

Traian Dan

BNR lansează monede cu tema „30 de ani de la Revoluția Română”: două pentru colecționare și una pentru circulație

Papuc Irina

Noi zboruri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Stefana Muresan

Sameday lansează un nou serviciu de livrare la domiciliu. „Încercăm să ne adaptăm”

Ion Surdu

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Nora Dumitrescu

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public – prioritățile bugetului municipiului Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Licitatia pentru selectarea operatorilor de colectare si transport al deseurilor intra in line dreapta

Stefana Muresan

Extinderea Prezidiului și a Listei de arbitri din cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă AHK România

Ionut Oprea

Motociclete de intervenție urbană pentru Brașov, Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

40 nations explore the future of building and construction

Ionut Oprea

Sibiul va avea o stație pentru tratarea anuală a 45.000 tone de deșeuri

redactia

Lucrările la Sala Polivalentă din Oradea, executatate în proporție de 40%

Traian Dan

Producătorul german de ambalaje Illig Maschinenbau cumpără teren într-un parc industrial din Sibiu cu 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Carabulea pierde procesul cu Patria Bank, hotârârea poate fi atacată

Ligia Voro

Gigantul german din industria optică ZEISS a preluat afacerile din Timișoara ale companiei Guardus

Stefana Muresan

Parcarea subterană de pe strada Independenței din Oradea spre final

Traian Dan

UBB, prima universitate din România și printre primele din lume

Stefana Muresan

„Aeroportul viitorului”: Aeroportul de la Ghimbav, primul din țară care va avea un turn de control virtual

Stefana Muresan

Primăria Sibiu și Spitalul de Pediatrie atrag fonduri europene pentru dotarea Spitalului în lupta cu COVID

Papuc Irina

BANDAI NAMCO ENTERTAINMENT SE MUTA IN ORHIDEEA TOWERS

Stefana Muresan

Drumul Nordului – Maramureș, reabilitat cu fonduri europene; proiect în valoare de peste 51 mil. de euro

Stefana Muresan

AGROLAND, retailer agricol românesc investește în resurse umane de top specializate

Ligia Voro

Leave a Comment