Agricultura Ultimele stiri

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, scrisoare către prim-ministru: „Am fost ignorați în procesul de redactare a măsurilor de sprijin”

Consiliul Director al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a adresat o scrisoare publică premierului Ludovic Orban, arătându-se nemulțumit de faptul că reprezentanții asociației nu au fost invitați la numeroasele discuții avute cu reprezentanții mediului asociativ ai industriei agroalimentare deși este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România.

Potrivit APCPR, aceasta asigură circa 70% din producția națională de porcine vii, astfel considerând că producătorii de carne de porc au fost ignorați de autorități în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri.

Redăm mai jos conținutul scrisorii:

Stimate domnule Prim-Ministru,

Vă adresez prezenta scrisoare deschisă în numele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), asociația profesională a crescătorilor de suine și a fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind situația îngrijorătoare în care se află sectorul din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA), a absenței unor măsuri legislative care să diminueze extinderea necontrolată a PPA pe teritoriul României și să sprijine sectorul, toate acestea dublate în prezent și de pandemia COVID-19.

În această situație deosebit de dificilă, considerăm că sectorul de creștere a porcinelor trebuie desemnat Sector de Importanță Națională și trebuie adoptate măsuri excepționale care să prevină blocarea activităților în ferme, să asigure securizarea producției de carne de porc în plan național și securitatea alimentară a populației. Evaluăm că este imperios necesar ca demersul de adoptare a Proiectului de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine și pentru modificare și completarea unor norme sanitar-veterinare să nu fie abandonat, pe fondul unei presiuni publice nejustificate. Reiterăm faptul că acest ordin nu interzice creșterea porcinelor în sistem tradițional ci vine în ajutorul gospodăriilor de autoconsum și exploatațiilor de toate dimensiunile pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul PPA și de a proteja întreaga comunitate, fapt confirmat și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în comunicări publice și solicitat în mod expres în mai multe rânduri de experții Comisiei Europene.

Criza din ultimii 3 ani generată de evoluția aproape necontrolată a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României a avut efecte devastatoare pentru acest sector începând cu diminuarea efectivelor de porcine și scăderea producției interne, interzicerea comerțului intracomunitar și culminând cu pierderea de către România a statutului de țară liberă de Pestă Porcină Clasică.

În condițiile actuale de răspândire a PPA și a pandemiei COVID-19, vă atragem atenția că producătorii locali pot asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern, România fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației. Mai mult, din cauza crizei, există riscul unor fluctuații importante în privința cantităților disponibile și a prețului cărnii de porc pentru consum în stare proaspătă și pentru procesare. Totodată, vă supunem spre analiză iminența unor decizii de relocare din partea unor companii în state unde măsurile pentru stoparea PPA sunt aplicate cu celeritate și rigurozitate de către autorități.

Constatăm cu îngrijorare că APCPR nu a fost invitată la numeroasele discuții avute cu reprezentanții mediului asociativ ai industriei agroalimentare deși este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România, cu 28 de ani de activitate și ai cărei membri asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii. Astfel, producătorii de carne de porc au fost ignorați de autorități în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri.

În acest context, vă solicităm public acordarea unei audiențe, în cel mai scurt timp, fiind absolut necesar ca APCPR să vă poată comunica măsurile care se impun a fi implementate imediat pentru a sprijini sectorul și pentru a asigura securitatea alimentară a populației.

Cu deosebită considerație,
Consiliul Director APCPR
Președinte
Ioan Ladoși

Related posts

Invenţii ”smart” ale românilor în domeniul medicinei. Telefonul mobil, cel mai rapid radiolog

redactia

FOTO: Cluj Symphony Experience, trei zile de răsfăț muzical

Ligia Voro

MOL a finalizat construcția terminalului GPL în Tileagd, investiție de 2,3 mil. euro

Stefana Muresan

Zalăul în pandemie: terasele rămân deschise

Nora Dumitrescu

UBB – prima universitate din România în clasamentul Times Higer Education-Emerging Economies

Stefana Muresan

“Personalurile” arată jalnic din cauza subfinanțării

redactia

Sală Polivalentă cu 5.000 de locuri, în valoare de peste 60 mil. lei, în locul Pieței Obor din Oradea

Stefana Muresan

Daniel Buda, deputat în Parlamentul European: “Am reușit ca în noul exercițiu financiar să obțin o creștere a subvențiilor fermierilor români”

Stefana Muresan

Wizz își va deschide baza de la Timișoara în 29 mai

Nora Dumitrescu

Eșec pe centura Mureșului. Nu vrea nimeni să o construiască

Nora Dumitrescu

BOTEZ: Avocatul mureșean Vasile Costea și a sa “Gură de rai” de la Sântu (FOTO)

Ligia Voro

Horizon 2020 – Propuneri de proiecte pentru Renasterea Rurala

Transilvania Business

Vom avea 11 salarii minime în România, în funcție de calificare și studii

Traian Dan

“Greii” Europei, aduși la Cluj. Șansa agriculturii României: președinția UE

redactia

Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să găzduiască peste 100 de olimpici și pasionați de robotică

Ligia Voro

Testarea prin metoda PCR pentru depistarea Covid-19 a demarat la Sibiu

Papuc Irina

Patru confederaţii patronale est-europene au semnat un acord de cooperare, la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Prima rectificare bugetară din acest an: Sănătatea și Asistența socială primesc 12 miliarde de lei în plus. Fondul de rezervă, completat cu 3 miliarde

Ion Surdu

Ministrul Tansporturilor: Sunt deschise 13 şantiere, însumând 169 de kilometri de autostradă

Stefana Muresan

Două grădinițe orădene au fost extinse și reabilitate cu fonduri europene

Traian Dan

Corina Cretu: Simplificarea regulilor referitoare la obtinerea de fonduri europene, o prioritate

Stefana Muresan

Omul de afaceri Dorel Goia mai vrea o fabrică în Europa Centrală

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii şi alţi 31 de fermieri au donat animale unui sibian căruia i-au ars oile

Stefana Muresan

De la 1 ianuarie 2021 autoturismele cu volan pe partea dreaptă nu vor mai primi cartea de identitate a autovehiculului

Gruita Ienasoiu

Leave a Comment