București Cluj Transport Ultimele stiri

Deplasarea sezonierilor în străinătate va fi reglementată ministerial

Șeful transporturilor din România, Lucian Bode, a dispus să fie elaborat un ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări.

“Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri, motiv pentru care au fost cooptați în acest demers reprezentanți ai Ministerelor Muncii și Protecției Sociale, Afacerilor Externe și Interne. Procedura stabilită prin ordin vine în sprijinul  cetățenilor care nu trebuie expuși niciunui risc de infectare, precum și în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor”, a declarat ministrul transporturilor.

Până la publicarea ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele  charter vor fi procesate astfel încât pasagerii aflați pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinații. În urma apariției ordonanței militare nr. 8, Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va aviza orice transport aerian, chiar și de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităților județene.

AACR spune că a luat un set de măsuri în cursul nopții trecute, existând o comunicare cu toate aeroporturile din țară referitor la cursele charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri către alte state. S-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor și a bagajelor față de cel normal.

Totodată, s-a făcut solicitarea să existe o monitorizare continuă a menținerii distanțării sociale în incinta aeroportului și să fie luate  imediat măsuri atunci când se constată  abateri. Nu în ultimul rând, s-a decis să fie asigurată permanent legătura și coordonarea cu direcțiile de sănătate publică locale pentru orice problemă legată de securitate.

Având în vedere evenimentele petrecute joi pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC), în legătură cu care Inspectoratul General al Poliției a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la Ministerul Transporturilor sunt realizate verificări privind aspecte ce intră în aria de competență a structurilor din subordinea instituției.

Ministrul a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din județele de domiciliu ale cetățenilor care urmau să zboare de pe AIAC. Prin intermediul Autorității Rutiere Române și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier.

 Ghidul stabilit pentru activitatea în aeroporturi

  • Aeroporturile trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenționează să le facă. Aeroportul va trebui să confirme că  este de acord cu zborul respectiv
  • Operatorul de handling (al aeroportulu sau altă entitate autorizată de AACR) trebuie să confirme că serviciile solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, adaptate aeroportului în cauză, asigurând protecția pasagerilor procesați, a vizitatorilor și a angajaților aeroportului.

1.800 de persoane din Transilvania şi Moldova au fost ieri în parcarea din faţa AIAIC pentru a pleca cu avioane charter spre Germania, la muncă în agricultură. Mai multe avioane cu lucrători sezonieri est-europeni au sosit joi pe aeroporturile din Berlin, Hamburg şi Dusseldorf, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei cauzate de noul coronavirus. 

Trei avioane cu 530 de lucrători români au sosit pe Aeroportul Berlin Schonefeld. Alte avioane, plecate tot din România, au aterizat la Dusseldorf sau Hamburg. Lucrătorii au fost supuşi unui control medical la aeroport înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme.

România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc în aprilie şi mai. 20.000 de lucrători agricoli au fost înregistraţi până acum, au declarat reprezentanții companiei aeriene Eurowings.

Related posts

Profi donează 1.000.000 de lei pentru dotarea ATI cu aparate de ventilat

Traian Dan

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Brașovul, atractiv pentru investiții naționale și internaționale

Transilvania Business

Metode moderne de predare pe bază de jocuri (gamification), dezbătute la UVT

Stefana Muresan

Impozit zero, în primii cinci ani. Cooperativa agricolă, cea mai avantajoasă formă de fiscalizare

redactia

Farmaceutica Remedia Distribution & Logistics din Deva și Europharm Holding din Braşov, printre furnizorii de medicamente ai Spitalului Universitar Elias

Stefana Muresan

VGP reports results for first half 2020

Papuc Irina

Forța de muncă și impozitarea, dezbătute de antreprenorii din Sălaj

Nora Dumitrescu

5 ani de „5 To Go”, cel mai mare lanţ de cafenele din România: brandul se îndreaptă în afara țării

Papuc Irina

Robert Pitt, noul director de operațiuni al CTP

Ionut Oprea

HELLA dezvoltă și consolidează centrul administrativ din Timișoara

Nicolae Pop

Moda românească, măsuri de relansare pe piaţa americană

Ligia Voro

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

Directorul general Bosch din Blaj, în vizită la UMFST Tîrgu Mureș

redactia

UBB, contribuție de peste 190 milioane de euro anual la economia Clujului

Stefana Muresan

Teraplast, 3 noi puncte de lucru: Bihor, Neamț și Ilfov

Stefana Muresan

Narcis Neaga revine la șefia CNAIR

Ligia Voro

Premieră în industria brașoveană: Compania Elmas va produce două macarale pentru sarcini de 150 și 360 tone

Ion Surdu

Bucharest- skyline transformation 2025: The iconic SkyTower

Ionut Oprea

Păstrăvăria Bolloga se transformă în fermă

Nora Dumitrescu

Ion Țiriac vrea să organizeze la Cluj cel de-al doilea turneu WTA din România

redactia

Grupul Delivery Hero anunță achiziția integrală a hipMenu

Ligia Voro

Topul celor mai căutate şi mai bine plătite meserii

redactia

Edilul Clujului vrea să stopeze exodul “creierelor” din oraș

Nora Dumitrescu

Leave a Comment