București Cluj Transport Ultimele stiri

Deplasarea sezonierilor în străinătate va fi reglementată ministerial

deplasarea sezonierilor în străinătate va fi reglementată ministerial - AIAIC 1 960x524 - Deplasarea sezonierilor în străinătate va fi reglementată ministerial

Șeful transporturilor din România, Lucian Bode, a dispus să fie elaborat un ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări.

“Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri, motiv pentru care au fost cooptați în acest demers reprezentanți ai Ministerelor Muncii și Protecției Sociale, Afacerilor Externe și Interne. Procedura stabilită prin ordin vine în sprijinul  cetățenilor care nu trebuie expuși niciunui risc de infectare, precum și în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor”, a declarat ministrul transporturilor.

Până la publicarea ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele  charter vor fi procesate astfel încât pasagerii aflați pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinații. În urma apariției ordonanței militare nr. 8, Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va aviza orice transport aerian, chiar și de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităților județene.

AACR spune că a luat un set de măsuri în cursul nopții trecute, existând o comunicare cu toate aeroporturile din țară referitor la cursele charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri către alte state. S-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor și a bagajelor față de cel normal.

Totodată, s-a făcut solicitarea să existe o monitorizare continuă a menținerii distanțării sociale în incinta aeroportului și să fie luate  imediat măsuri atunci când se constată  abateri. Nu în ultimul rând, s-a decis să fie asigurată permanent legătura și coordonarea cu direcțiile de sănătate publică locale pentru orice problemă legată de securitate.

Având în vedere evenimentele petrecute joi pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC), în legătură cu care Inspectoratul General al Poliției a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la Ministerul Transporturilor sunt realizate verificări privind aspecte ce intră în aria de competență a structurilor din subordinea instituției.

Ministrul a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din județele de domiciliu ale cetățenilor care urmau să zboare de pe AIAC. Prin intermediul Autorității Rutiere Române și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier.

 Ghidul stabilit pentru activitatea în aeroporturi

  • Aeroporturile trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenționează să le facă. Aeroportul va trebui să confirme că  este de acord cu zborul respectiv
  • Operatorul de handling (al aeroportulu sau altă entitate autorizată de AACR) trebuie să confirme că serviciile solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, adaptate aeroportului în cauză, asigurând protecția pasagerilor procesați, a vizitatorilor și a angajaților aeroportului.

1.800 de persoane din Transilvania şi Moldova au fost ieri în parcarea din faţa AIAIC pentru a pleca cu avioane charter spre Germania, la muncă în agricultură. Mai multe avioane cu lucrători sezonieri est-europeni au sosit joi pe aeroporturile din Berlin, Hamburg şi Dusseldorf, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei cauzate de noul coronavirus. 

Trei avioane cu 530 de lucrători români au sosit pe Aeroportul Berlin Schonefeld. Alte avioane, plecate tot din România, au aterizat la Dusseldorf sau Hamburg. Lucrătorii au fost supuşi unui control medical la aeroport înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme.

România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc în aprilie şi mai. 20.000 de lucrători agricoli au fost înregistraţi până acum, au declarat reprezentanții companiei aeriene Eurowings.

Related posts

Constructorul Conrep va moderniza o axă rutieră importantă din Maramureș

Nora Dumitrescu

Studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale, gata la sfârşitul acestui an

Stefana Muresan

Cămara Moțului, o afacere din Alba, realizează produse tradiţionale după reţete transmise de la o generație la alta

redactia

Andreea Mija – director general: “Expert Cleaning crește semnificativ în fiecare an și de aceea investim în capacitatea noastră operațională”

redactia

Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar al CNAS

Stefana Muresan

Se restaurează amfiteatrul Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ligia Voro

Opera Plaza din Cluj-Napoca: 80% din clienți sunt din SUA, Marea Britanie, China, Israel sau ţările nordice

Stefana Muresan

92 de milioane de componente electronice au fost livrate de Continental Timișoara în ultimii 11 ani

Stefana Muresan

Salina Turda, promovată la Madrid

Nora Dumitrescu

Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST Târgu Mureș excelează și din punct de vedere a dotărilor  

Stefana Muresan

Gara de Nord din Timişoara mai aşteaptă până va fi renovată

Robert Bloancă

CTP a achiziționat Phoenix Logistics Center

Ionut Oprea

Avansează şantierul pe 16 km din Autostrada Transilvania

redactia

Fortech atinge pragul de 700 de ingineri software

redactia

Pentru a sprijini tinerii fermieri în vederea achiziționării de teren, Europarlamentarul Daniel Buda propune modelul Prima Fermă

Stefana Muresan

Austria organizează un tren special pe ruta Timişoara – Viena, pentru transportul asistenţilor necesari îngrijirii bătrânilor

Robert Bloancă

Companii românești, la cel mai mare târg agricol din lume

Stefana Muresan

Carmen Neagu, director general EnergoBit: Centrala de la Luduş, un proiect în care putem arde gazul cu o eficienţă dublă

Stefana Muresan

O companie din Cluj face ambulanțe împotriva coronavirusului

Nora Dumitrescu

Primăria Sibiu propune ca terasele din centrul istoric să funcționeze pe tot parcursul anului

Papuc Irina

Continental donează 20.000 de euro pentru campania „Un spital + O comunitate”

Papuc Irina

Banca Transilvania: „Planul nostru este o colaborare pe mai mulţi ani cu Simona Halep şi, deşi încă este devreme, vom atinge mai mulţi piloni strategici pentru dezvoltarea României”

redactia

Politicile educationale ale Clujului, prezentate la Sofia in cadrul Conferintei “Regions and Cities Investing in Education to Strengthen EU Values”

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, despre suspendarea exportului de cereale. „Avem stocuri până la noua recoltă, care va fi mai mai săracă din cauza secetei”

Ion Surdu

Leave a Comment