Agricultura Ultimele stiri

Ministrul Agriculturii, despre suspendarea exportului de cereale. „Avem stocuri până la noua recoltă, care va fi mai mai săracă din cauza secetei”

ministrul agriculturii, despre suspendarea exportului de cereale. „avem stocuri până la noua recoltă, care va fi mai mai săracă din cauza secetei” - adrian oros 960x670 - Ministrul Agriculturii, despre suspendarea exportului de cereale. „Avem stocuri până la noua recoltă, care va fi mai mai săracă din cauza secetei”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a comentat decizia autorităților centrale de a interzice printr-o nouă ordonanță militară exportul de cereale și altor produse agroalimentare de bază. Potrivit șefului din Agricultură, stocurile interne de cereale și alte produse vizate în ordonanța militară sunt suficiente până la noua recoltă, din luna iulie, așteptându-se ca aceasta să fie mai săracă din cauza secetei.

Adrian Oros a vorbit despre decizia de suspendare a exportului de cereale şi a unor produse agroalimentare de bază în cadrul unui interviu pentru Agerpres.

„Noi am monitorizat stocurile, dar am monitorizat şi exporturile şi am fost îngrijoraţi că în luna martie au crescut foarte mult exporturile comparativ cu luna martie a anului trecut. Văzând şi evoluţia stocurilor am luat această decizie, care desigur este o decizie radicală şi bineînţeles care va fi contestată în următoarele zile. Vrem să rămână în ţară toate aceste produse, în toată această perioadă de urgenţă, pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor, de aceea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a inclus în Ordonanţa Militară nr.8 suspendarea exporturilor pentru unele produse agroalimentare de bază, în perioada stării de urgenţă. Dacă vedem că în următoarea perioadă situaţia se îmbunătăţeşte, pe unele dintre aceste produse o să le scoatem în următoarea ordonanţă, dar în acest moment aceasta este decizia. Lista se poate modifica, putem tăia sau include alte produse, dar cu siguranţă cerealele rămân pe listă până la noua recoltă. Noi putem da ordonanţe militare în fiecare săptămână, în funcţie de evoluţia lucrurilor”, a declarat Oros.

Potrivit ministrului, în luna martie s-au exportat aproape 800.000 de tone de cereale, cu 300.000 de tone mai mult faţă de aceeași lună din anul trecut, în timp ce în România se consumă, în medie, 170.000 de tone de cereale pe lună.

Întrebat de reporterul Agerpres pentru ce perioadă ar ajunge stocurile la alimentele de bază, ministrul Agriculturii a spus că acestea sunt suficiente până la noua recoltă, care este estimată la sfârşitul lunii iulie. „Atunci se termină recoltatul la cereale păioase, chiar dacă anul acesta cu siguranţă va fi o producţie mai mică, pentru că este o secetă foarte accentuată”, a adăugat Oros.

Adrian Oros spune că se așteaptă ca unii agenți economici, mai ales cei mari, care au cantităţi mari, ar putea specula această perioadă pentru a obţine profit. „Asta este evident. De aceea am făcut apel la ei să fie solidari în această perioadă de două, trei luni de zile, să fie mai echilibraţi şi mai responsabili, pentru că vor avea nevoie de consumatori şi de parteneri de afaceri după ce trece perioada de criză. Să nu încerce să fure startul, pentru că, pe termen mediu şi lung, am putea pierde cu toţii, dacă unii pe termen scurt cred că ar putea să câştige ceva. Şi cu siguranţă vor fi şi asemenea iniţiative mai puţin sănătoase, dar prin instrumentele pe care le avem, le monitorizăm, iar instituţiile care au alte tipuri de instrumente, cei de la Consiliul Concurenţei şi cei de la ANPC, să ia măsuri. Noi deocamdată monitorizăm şi stocuri şi preţuri”, a mai spus ministrul în interviul pentru Agerpres.

Related posts

Via Transilvanica – Drumul care unește românii, omologat oficial ca traseu turistic pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud

redactia

Teste de coronavirus la fabricile din Maramureș

Nora Dumitrescu

Pregătire științifică și antreprenorială pentru viitorii farmaciști la UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

Vitacom se mută din Cluj-Napoca în acest an

Nora Dumitrescu

B. Braun începe lucrările la cea mai mare investiție greenfield a grupului din România, în Timiș. Investiția totală este de 120 de milioane de euro și va genera 250 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Campionii în Business din Transilvania au fost premiați pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca

redactia

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, proiect european de peste 2 milioane euro

Stefana Muresan

Rolls Royce de aproape 300.000 de euro pe Transfăgărășan – ”cel mai frumos drum de condus din lume”

Stefana Muresan

Wizz Air anunță o nouă expansiune la Cluj

Stefana Muresan

Irlandezii profită de Brexit. Vor să investească la Cluj

Nora Dumitrescu

Încă 50.000 de euro de la GapMinder pentru startupul cu cea mai accelerată evoluție

Ligia Voro

La Oradea și Marghita se pot face teste COVID – 19

Traian Dan

Dorel Goia, ales președinte al Consiliului de Administratie al TeraPlast

redactia

Ford Craiova estimează volume record de producție în 2020

Ligia Voro

Iulian Dascălu a mai cumpărat o bucată din Carbochim

Nora Dumitrescu

Statele din afara Uniunii Europene vor finanța Muzeul Transilvaniei din Cluj

Nora Dumitrescu

Proiectul Reveal Alma Vii – Redecoperiți Alma Vii, la început de drum

Ligia Voro

Se restaurează amfiteatrul Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ligia Voro

Werk Property Group investeste 14 mil. euro intr-un proiect rezidential unic in Romania

Ionut Oprea

Maramureșul iese pe pierdere în 2020. Investiții în drumuri și deșeuri

Nora Dumitrescu

Finanțare nerambursabilă pentru SC Secoplan SRL

Ionel Albu

Producția Târnava Sighișoara, direcționată către echipamente medicale

Ligia Voro

O delegaţie a Fondului suveran de investiţii din Qatar, la București

Ligia Voro

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Borealis L. A. T, recomandare de fertilizanți sofisticați

Ligia Voro

Leave a Comment