CSR Donații Judete Sibiu Slider Ultimele stiri

Cum s-a mobilizat comunitatea din Mediaș pentru a susține spitalul din localitate

Comunitatea locală din Mediaș a reușit să adune donații de zeci de mii de lei pentru a ajuta spitalul din localitate să facă rost de echipamentele de protecție necesare doctorilor și asistenților medicali. Mobilizarea de la Mediaș a fost una exemplu pentru alte localități, chiar dacă identificarea stocurilor de măști, viziere sau sisteme de aspirație s-au ciocnit de chestiuni birocratice, dar și de cinismul unora care au majorat prețurile la consumabile de câteva ori odată cu extinderea pandemiei Covid-19.

„Un oraș pentru un spital” este inițiativa lansată de o serie de asociații obștești pentru susținerea Spitalului Municipal Mediaș. „În contextul apariției și răspândirii Covid-19, spitalele sunt în prima linie a luptei împotriva virusului. Împreună ne unim forțele și sprijinim Spitalul Municipal Mediaș prin Donații și Sponsorizări, pentru achiziția echipamentelor absolut necesare pentru această perioadă. Medicii sunt masca noastră de oxigen”, a fost imboldul care i-a determinat pe oamenii de afaceri locali, dar și pe oamenii simpli să lanseze această acțiune.

Printre inițiatorii campaniei se numără Asociația Ardealul Mediaș, Clubul Rotary, Micăsasa Connect, Fundația Comunitară Sibiu și Scriptics. Acestea și-au propus să se implice în achiziționarea de echipamente de protecție pentru cadrele medicale (măști de protecție, mănuși, combinezoane, ochelari de protecție, produse de dezinfectat), dar și echipamente pentru terapie intensivă (aparat de ventilație mecanică de înaltă performanță, monitor funcții vitale cu modul ATI, pat terapie intensivă cu saltea antidecubit).

Reprerentantul Asociației Ardealul Mediaș, Octavian Isăilă, ne-a povestit modul în care comunitatea locală a reușit să se mobilizeze încă înainte ca pandemia Covid-19 să facă victime în România.

„Practic, cu vreo două-trei săptămâni în urmă în oraș au început niște inițiative independente ale diverselor asociații, după care fiecare s-au sincronizat unii cu ceilalți și în momentul în care a apărut ideea celor de la Asociația Micăsasa Connect referitoare la inițierea unei campanii locale de strângere de fonduri destinată spitalului, atunci practic am început să ne unim toți eforturile. Și noi, de la Asociația Ardealul Mediaș, ne-am alăturat după ce am început să donăm spitalului. Practic, am început să redirecționăm toate fondurile și toate donațiile din zona publică către campania „Un spital pentru un oraș”. Ne-au ajutat și Fundația Comunitară de la Sibiu, care avea structura și partea tehnică pentru donația online”, explică Tavi Isăilă.

Ca peste tot, la început problemele erau legate de găsirea echipamentelor – măști, combinezoane, ochelari de protecție, practic cele de primă necesitate pentru ca să nu se infecteze cadrele sanitare.

„În urma acțiunilor noastre, am reușit ca primă măsură să asigurăm ce era de necesar urgent, până au început să vină practic echipamentele furnizate și de la nivel național: de la Unifarm, de la Consiliul Județean, de la cei care se ocupă de achiziții. Până în acest moment, datorită acestei campanii la Spitalul Municipal Mediaș au fost livrate 890 de măști FFP2, 30 de sisteme de aspirație cu circuit închis, 50 de ochelari de protecție UV, 400 de viziere, 4.200 de botoșei, 1.000 de mănuși, precum și consumabile pentru terapie intensivă.

În total, pentru Spitalul de la Mediaș s-au adunat până acum 103 donatori, iar sumele acumulate sunt: 20.627 lei de la persoane fizice, 5.000 de lei de la compania Medieșanu și alte zeci de mii de lei de la asociațiile implicate.”

Pentru totul să devină posibil, au contribuit o serie de asociații, oameni inimoși care au confecționat viziere, chiar și liceeni de la Liceul „St. Ludwig Roth”, Liceul de Petrol și Gaze. „A fost o perioadă complicată, după ce am adunat primii bani, din punctul de vedere al achizițiilor. Pentru că nu se găseau nicăieri sau nimeni nu avea echipamentele necesare. Ca să reușim să aducem și să protejăm doctorii și asistenții a trebuit să cumpărăm la preț de piață, care nu e neapărat cel mai bun preț. Mănuși care costau cu 2 săptămâni înainte de aceasta 25-30 de lei, au ajuns să coste 90-99 de lei; măștile care costau 12 lei au ajuns să coste 60, noi am reușit să le găsim undeva pe la 41 de lei. Adică a fost o perioadă complicată în care timp de 3 zile am căutat în continuu furnizori”.

„Am încercat să înțeleg cinismul unora care au pus prețuri de 3, 4 sau de 10 ori mai mari, practic profitând de criză ca să facă bani, în momentul în care semenii noștri aveau nevoie urgentă de echipamente… În momentul acesta parcă situația se normalizează; au început livrările la nivel național – au venit milioane de măști din donații internaționale etc. Noi n-am dorit să așteptăm acest lucru, pentru că a fost o perioadă în care riscul de infectare era mare și pe care sper că am reușit să-l evităm. Doctorii trebuiau protejați”, ne-a spus Octavian Isăilă.

Deocamdată Mediașul este ocolit de Covid-19, cel puțin lipsește din statisticile oficiale.

„Sfatul meu e ca oamenii să stea cât mai mult în casă, să nu riște. Să se protejeze cât de mult se poate, pentru că nu e de glumă. În ceea ce privește măsurile de la nivel național, acum sunt vremuri speciale care cer măsuri speciale. În toate contractele – de la închirieri, la cele semnate cu băncile – sunt specificate prevederi despre situații de urgență. Noi suntem conștienți că și autoritățile fac tot ce le stă în putință atât cât le permit vremurile și potențialul de achiziții, pentru că și la nivel internațional e o problemă. Sunt practic guverne care se licitează unele pe altele, se redirecționează avioane întregi de la o țară la alta etc.”, adaugă antreprenorul de la Mediaș.

Related posts

Revenirea la birou: O nouă experiență zilnică gândită să țină de cont de așteptările angajaților

Papuc Irina

Universitatea Babeș-Bolyai, reprezentanţă în Japonia

Stefana Muresan

Verlinne: Haine naturale, harmless, încântătoare și produse la noi în România – povestea brandului care promovează moda curată și sustenabilă

Papuc Irina

Liderii PNL Cluj: “Proiectele majore ale județului nu le putem duce la bun sfârșit singuri. Avem nevoie de sprijin din partea viitorilor deputați și senatori”

Nicolae Pop

SONDAJ: 86% dintre români nu s-ar putea susține dacă și-ar pierde job-ul

Ligia Voro

NIS Petrol transmite că ”respectă dreptul de proprietate” acolo unde face prospecțiuni și că oferă despăgubiri

Stefana Muresan

Medalia de argint pentru Sibiu la finala European Young Chef Award

redactia

Autostrada Sebeș -Turda, gata în 2020

Nora Dumitrescu

Continental România porneşte un nou ciclu de învăţământ profesional în cadrul Şcolii Duale, la Timişoara şi la Sibiu

Robert Bloancă

Dracula Horse Festival două zile de spectacole ecveste, concerte și activități interesante la Domeniul Dracula Daneș

redactia

Președintele CJ Maramureș și CEO ATP Exodus, la Forumul Mondial al Capacității de Producție și Cooperare de Afaceri din China

redactia

Congresul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, 22-26 mai, Cluj-Napoca si Turda

Stefana Muresan

Aeroporturile regionale, blocate în proiect

Nora Dumitrescu

Cum ajută asistenții virtuali activitatea băncilor: experiența BT, care a fost prima bancă din România ce a lansat un chatbot pentru clienți

Ion Surdu

Proiectele PNDR au adus în țară peste 348 de milioane de euro, ca rambursări de la Comisia Europeană în luna ianuarie

Papuc Irina

Ofertă de 11,6 milioane de euro: Electroprecizia AG Săcele și Electrogrup au câștigat licitația pentru lucrări la viitorul Aeroport Brașov

Papuc Irina

Un antreprenor din Brașov a investit 100.000 de euro într-o linie de producție de biocide: Fabrică dezvoltată cu bani prin Programul IMM Invest

Ion Surdu

Buget de 13 miliarde de lei pentru transporturi, din care 8 miliarde pentru investiții

redactia

Facebook lansează Messenger Rooms: aplicația de chat devine un instrument mult mai competitiv

Ion Surdu

EuropaProperty announces short-list for the 13th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

La doi ani de la incendiu, fațada Palatul Greco-catolic din Oradea va fi gata

Traian Dan

Guvernul de la Budapesta, investiție de 8 mil. euro în ”programe şi investiţii de importanţă naţională din Transilvania”

redactia

Fida Solutions va realiza portalul online al proiectului Mara Strategy

Nora Dumitrescu

Doi constructori din Ardeal au semnat pactul pentru autostrăzi

Nora Dumitrescu

Leave a Comment