Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ventilator mecanic de urgență, conceput la Universitatea Tehnică

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a fost construit un prototip de ventilator mecanic de urgență, care ar fi util spitalelor în actuala pandemie de coronavirus.

Inițiativa aparține profesorului universitar Nicolae Bâlc, decanul Facultății de Mecanică, împreună cu o echipă de la instituția clujeană. “Dacă la omologare, ne va mai cere ceva comisia medicală, vom face bucuroși modificările sau îmbunătățirile cerute. Fabricația de serie o va face o firmă, probabil”, a menționat inițiatorul proiectului.

“Evident că nu sunt rezolvate toate problemele tehnice. Abia aștept să primesc cerințele de anestezie terapie intensivă (ATI) și vom încerca să îmbunătățim prototipul. Este doar pentru situații de urgență, când s-ar putea să nu fie destule ventilatoare profesionale”, precizează acesta.

Inițiativa a stârnit interesul companiilor din domeniu. “Noi (consorțiu de trei firme, proiectare, automatizări și software) suntem, de asemenea, în faza de aprovizionare cu componente pentru tot ce urmează după generarea de aer comprimat rezolvată. Costul e mare. Și problemele tehnice și ele mari.

Dar în aproximativ două săptămâni credem că va fi un prototip funcțional high-end cu toate cerințele ATI incluse în proiect (deja sunt, lipsesc doar două tipuri de senzori speciali de măsurat spectral presiuni parțiale de gaze, în rest credem că am rezolvat problemele, urmează să verificăm și practic). Succes!”, a replicat întreprinzătorul Călin Morar.  

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

POZITIV TB: Călin Mihoc - „Adevărații antreprenori nu se vor da bătuți, ci vor merge înainte”

Articolul următor

Elvețienii de la Holcim vor finanța spitale din Transilvania și Banat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share