Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prima rectificare bugetară din acest an: Sănătatea și Asistența socială primesc 12 miliarde de lei în plus. Fondul de rezervă, completat cu 3 miliarde

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat datele primei rectificări bugetare din acest an. Astfel, veniturile scad cu aproape 20 de miliarde de lei, iar cheltuielile generale cresc cu peste 12 miliarde de lei. Totodaăt, ministrul anunță completarea Fondului de rezervă a Guvernului cu 3 miliarde de lei.

Cîțu a amintit într-o conferință de presă la sediul Guvernului că a fost nevoie de unele măsuri pentru susținerea economiei, pachetul cumulat având o valoare de aproape 3% din PIB. „Vorbim de șomajul tehnic, garanții pentru IMM Invest, ajutorul pentru profesiile liberale, indemnizații concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinți, stimulente pentru cadre medicale, facilitățile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că și deficitul se va schimba”, a explicat ministrul Finanțelor.

Ulterior, Florin Cîțu a oferit cifrele cele mai importante din proiectul rectificării bugetare, subliniind că documentul a pornit de la datele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză, care estimează că pentru anul 2020 economia va avea o contracție de minus 1,9% din PIB: „Asta înseamnă o creștere generalizată a prețurilor în economie. Și atunci [vom avea] un PIB nominal de 1,08 miliarde lei față de 1,12 miliarde lei cât am avut în vedere la bugetul inițial”.

„În aceste condiții, deficitul Bugetului general consolidat crește de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat în acest an de 6,7% din PIB. Sunt estimări pe care le facem în acest moment, vom vedea cum va evolua economia în perioada următoare” – Florin Cîțu.

În termeni cash, deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 31,9 miliarde lei.

VENITURI

Pe partea de venituri, autoritățile estimează că din economia internă vor fi încasate mai puțin cu 23,2 miliarde de lei. „Dar după discuțiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi de la Comisia Europeană 3,8 miliarde de lei pe venituri, ceea ce înseamnă că veniturile în sold scad cu 19,4 miliarde de lei”, a adăugat Florin Cîțu.

De unde scad veniturile din economie? Ministrul Finanțelor a răspuns la această întrebare: „În primul rând, vedem o scădere a impozitului pe profit, ceea ce era de așteptat. Estimăm că vor fi mai mici cu 2,2 miliarde de lei. Pentru impozitul pe venit estimăm o scădere cu 1,5 miliarde de lei. Din TVA estimăm o încasare mai mică cu aproape 5,6 miliarde de lei; din accize – cu 2,6 miliarde de lei mai puțin și, bineînțeles, din contribuții pentru asigurări sociale: minus 8,3 miliarde de lei.

Este clar că economia privată în acest moment este într-o perioadă de menținere a capacității de producție și de aceea avem și aceste rezultate. Bineînțeles că multe din aceste scăderi in din faptul că au apărut și facilități fiscale, acestea urmând să fie încasate mai târziu sau nu vor fi încasate acum”, a spus oficialul.

CHELTUIELILE

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, acestea cresc cu 12,5 miliarde de lei, conform datelor prezentate de Cîțu. „În primul rând la cheltuielile de personal avem un plus de 576 milioane de lei și aici este inclusă plata stimulentului de risc în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, paramedical, inclusiv cel auxialiar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pcienților infectați cu Covid-19 pe perioada stării de urgență. Este acel stimulent pe care l-a anunțat președintele României.

Cresc cheltuielile cu asistența socială cu 6,9 miliarde de lei: este vorba de șomajul tehnic, de asigurarea plăților de indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale și alte cheltuili care se fac din acest buget”, a mai anunțat ministrul Finanțelor.

De asemenea, Florin Cîțu a mai spus că în rectificarea bugetară este prevăzută majorarea Fondului de rezervă cu 3 milairde de lei. „Scopul includerii acestor bani este simplu: până la următoarea rectificare, în cazul în care avem nevoie de resurse pentru șomaj tehnic suplimentar, pentru sănătate, pentru autoritățile local,e putem să luăm acești bani din Fondul de rezervă să nu mai facem o rectificare bugetară”, a explicat șeful de la Finanțe.

În ceea ce privește alocările bugetare pe ministere, Florin Cîțu a menționat că recitificarea bugetară vizează doar două ministere – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va primi 8,1 miliarde de lei, și Ministeurl Sănătății – aproximativ 3,8 miliarde de lei.

A DOUA RECTIFICARE, DUPĂ STAREA DE URGENȚĂ

„E o rectificare bugetară care vine să susțină primul pachet pe care l-a adoptat acest guvern, de susținere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după perioada stării de urgență, este un pachet semnificativ, la fel de important ca acesta. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri. Vineri începe cel mai important program de susținere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani – IMM Invest, un program simplu și la care vor participa peste 40.000 de IMMM-uri. Este o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană”, a concluzionat Florin Cîțu.

În final, răspunzând la întrebări, ministrul Finanțelor a dat asigurări că în acest an „nu vor crește taxele”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fundația Orange donează 32.000 de euro către „Fondul pentru Vârstnici”

Articolul următor

Echipamente medicale de 3,2 milioane de dolari din China pentru Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share