Fiscalitate Ultimele stiri

Prima rectificare bugetară din acest an: Sănătatea și Asistența socială primesc 12 miliarde de lei în plus. Fondul de rezervă, completat cu 3 miliarde

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat datele primei rectificări bugetare din acest an. Astfel, veniturile scad cu aproape 20 de miliarde de lei, iar cheltuielile generale cresc cu peste 12 miliarde de lei. Totodaăt, ministrul anunță completarea Fondului de rezervă a Guvernului cu 3 miliarde de lei.

Cîțu a amintit într-o conferință de presă la sediul Guvernului că a fost nevoie de unele măsuri pentru susținerea economiei, pachetul cumulat având o valoare de aproape 3% din PIB. „Vorbim de șomajul tehnic, garanții pentru IMM Invest, ajutorul pentru profesiile liberale, indemnizații concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinți, stimulente pentru cadre medicale, facilitățile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că și deficitul se va schimba”, a explicat ministrul Finanțelor.

Ulterior, Florin Cîțu a oferit cifrele cele mai importante din proiectul rectificării bugetare, subliniind că documentul a pornit de la datele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză, care estimează că pentru anul 2020 economia va avea o contracție de minus 1,9% din PIB: „Asta înseamnă o creștere generalizată a prețurilor în economie. Și atunci [vom avea] un PIB nominal de 1,08 miliarde lei față de 1,12 miliarde lei cât am avut în vedere la bugetul inițial”.

„În aceste condiții, deficitul Bugetului general consolidat crește de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat în acest an de 6,7% din PIB. Sunt estimări pe care le facem în acest moment, vom vedea cum va evolua economia în perioada următoare” – Florin Cîțu.

În termeni cash, deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 31,9 miliarde lei.

VENITURI

Pe partea de venituri, autoritățile estimează că din economia internă vor fi încasate mai puțin cu 23,2 miliarde de lei. „Dar după discuțiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi de la Comisia Europeană 3,8 miliarde de lei pe venituri, ceea ce înseamnă că veniturile în sold scad cu 19,4 miliarde de lei”, a adăugat Florin Cîțu.

De unde scad veniturile din economie? Ministrul Finanțelor a răspuns la această întrebare: „În primul rând, vedem o scădere a impozitului pe profit, ceea ce era de așteptat. Estimăm că vor fi mai mici cu 2,2 miliarde de lei. Pentru impozitul pe venit estimăm o scădere cu 1,5 miliarde de lei. Din TVA estimăm o încasare mai mică cu aproape 5,6 miliarde de lei; din accize – cu 2,6 miliarde de lei mai puțin și, bineînțeles, din contribuții pentru asigurări sociale: minus 8,3 miliarde de lei.

Este clar că economia privată în acest moment este într-o perioadă de menținere a capacității de producție și de aceea avem și aceste rezultate. Bineînțeles că multe din aceste scăderi in din faptul că au apărut și facilități fiscale, acestea urmând să fie încasate mai târziu sau nu vor fi încasate acum”, a spus oficialul.

CHELTUIELILE

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, acestea cresc cu 12,5 miliarde de lei, conform datelor prezentate de Cîțu. „În primul rând la cheltuielile de personal avem un plus de 576 milioane de lei și aici este inclusă plata stimulentului de risc în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, paramedical, inclusiv cel auxialiar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pcienților infectați cu Covid-19 pe perioada stării de urgență. Este acel stimulent pe care l-a anunțat președintele României.

Cresc cheltuielile cu asistența socială cu 6,9 miliarde de lei: este vorba de șomajul tehnic, de asigurarea plăților de indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale și alte cheltuili care se fac din acest buget”, a mai anunțat ministrul Finanțelor.

De asemenea, Florin Cîțu a mai spus că în rectificarea bugetară este prevăzută majorarea Fondului de rezervă cu 3 milairde de lei. „Scopul includerii acestor bani este simplu: până la următoarea rectificare, în cazul în care avem nevoie de resurse pentru șomaj tehnic suplimentar, pentru sănătate, pentru autoritățile local,e putem să luăm acești bani din Fondul de rezervă să nu mai facem o rectificare bugetară”, a explicat șeful de la Finanțe.

În ceea ce privește alocările bugetare pe ministere, Florin Cîțu a menționat că recitificarea bugetară vizează doar două ministere – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va primi 8,1 miliarde de lei, și Ministeurl Sănătății – aproximativ 3,8 miliarde de lei.

A DOUA RECTIFICARE, DUPĂ STAREA DE URGENȚĂ

„E o rectificare bugetară care vine să susțină primul pachet pe care l-a adoptat acest guvern, de susținere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după perioada stării de urgență, este un pachet semnificativ, la fel de important ca acesta. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri. Vineri începe cel mai important program de susținere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani – IMM Invest, un program simplu și la care vor participa peste 40.000 de IMMM-uri. Este o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană”, a concluzionat Florin Cîțu.

În final, răspunzând la întrebări, ministrul Finanțelor a dat asigurări că în acest an „nu vor crește taxele”.

Related posts

Se știu constructorii pentru încă două tronsoane ale Autostrăzii Transilvania

Traian Dan

Rebranding Creativity 2019 se mută în Cluj-Napoca

Ligia Voro

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria încheie anul cu o nouă tranzacţie, a şaptea din 2018

redactia

Ce își doresc azi tinerii de la profesori și sistemul educațional românesc?

Ligia Voro

Fabrica Arctic de maşini de spălat va fi gata în 2019 şi va porni la drum cu 1,1 milioane de unităţi în primul an de funcţionare

redactia

Promovare în cadrul CBRE România: Andrei Jerca preia funcția de Head of Industrial Services

Ligia Voro

Norvegienii oferă până la 2 milioane de euro pentru firmele românești inovatoare

Ion Surdu

Premieră în România: Primăria Cluj-Napoca dotează Poliția Locală cu mașini electrice

Stefana Muresan

KazMunayGas şi Ministerul Energiei au înfiinţat Fondul de Investiţii în Energie kazah-român, cu investiţii estimate la un miliard de dolari

redactia

Motociclete de intervenție urbană pentru Brașov, Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

New entry on the Romanian retail market: Nr1 Fitness opens its first location, with a 24/7 open program, in Rotar Park Residence

Papuc Irina

Brânză telemea și burduf, “made in USAMV”

Nora Dumitrescu

Grupul TERAPLAST și-a adus la Marketing omul care a revigorat Farmec și Gerovital

Stefana Muresan

Maramureșul iese pe pierdere în 2020. Investiții în drumuri și deșeuri

Nora Dumitrescu

Sălajul își reabilitează drumurile naționale

Nora Dumitrescu

Fermele Silvania vor produce carne și furaje ecologice

Nora Dumitrescu

Școli din Brașov, Mureș și Sibiu, dotate și reabilitate din fonduri europene

redactia

Excursie la Budapesta, recompensa ContiTech Timișoara pentru angajaţii performanți

Stefana Muresan

Sorin Scarlat, noul director general al CNAIR

Ligia Voro

Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza

Traian Dan

Continental: 15 ani de istorie la Sibiu

Papuc Irina

Pentru fiecare euro cu care România a contribuit la bugetul UE a primit 3 înapoi. În total – 54,4 miliarde de euro în 13 ani

Ion Surdu

Sondaj CURS: 71% dintre români dețin carduri bancare, iar unul din cinci spune că nu face plăți pe internet pentru că nu știe cum

Ion Surdu

Leave a Comment