Agricultura Lideri si afaceri POZITIV TB Slider Ultimele stiri

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Sectorul lactatelor, îngenuncheat de Coronavirus! Este datoria noastră, a tuturor, să nu îl lăsam să moară!”

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am participat la un schimb de opinii cu Comisarul Janusz Wojciechowski, responsabil de agricultură, privind consecințele COVID-19 asupra sectorului agricol. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am atras atenția asupra crizei din sectorul laptelui. Există mai multe probleme care destabilizează piața produselor lactate din UE în urma focarului COVID-19.

Am solicitat Comisarului European Wojciechowski să ofere măsuri de sprijin pentru fermierii din industria laptelui și linii directoare pentru prelucrarea produselor, prin măsuri de depozitare private. În intervenția pe care am avut-o, am subliniat faptul că sectorul agricol din Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți majore astăzi. Sectorul laptelui și al produselor lactate este profund afectat de reducerea semnificativă a consumului, multe puncte de vânzare HoReCa fiind închise, dar și de creșterea costului furajelor. În același timp, observăm o scădere a prețurilor laptelui și, dacă acest lucru continuă, fermierii din acest sector nu vor putea supraviețui.

În acest context, i-am solicitat Comisarului să îmi comunice când intenționează exact Comisia să acorde sprijin financiar pentru depozitarea privată pentru unt, lapte praf și toate tipurile de brânză și dacă are în vedere Comisia să compenseze parțial pierderile de preț suferite de fermierii din sectorul laptelui ca urmare a pandemiei. Totodată, i-am solicitat domnului Comisar să îmi transmită dacă are în vedere activarea rezervei pentru situații de criză din sectorul agricol pe fondul pandemiei Covid-19.

Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, mi-a transmis faptul că: „Referitor la problema pe care mi-a semnalat-o domnul Buda, dar și alți colegi, privind intervenția de piață, depozite private. Este o solicitare făcută și de statele membre. Este o nevoie evidentă de astfel de intervenții. Suntem conștienți. Sunt instrumente legale disponibile, dar solicitarea mea este nu numai să activăm un anumit instrument, ci și banii. Trebuie să reținem că avem un anumit buget pentru intervenții de piață.

Am analizat fiecare posibilitate pentru a avea fonduri pentru intervenții de piață. Vă vom informa despre acțiunile noastre viitoare. Avem mai multe oportunități dacă vom ști bugetul pentru anul următor. Trebuie ca noul Cadru Financiar Multianual (CFM) să aibă fonduri substanțiale pentru intervențiile de piață. Nimeni nu a fost pregătit pentru o astfel de criză, iar CFM actual nu este pregătit pentru a susține toate măsurile. Căutăm posibilități în afara CFM pentru a atrage fonduri. Asistența publică- am sprijinit posibilitatea unui sprijin mai mare, zeci sau chiar sute de miliarde de euro sunt promise și nimeni nu exclude fermierii din aceste programe.

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE

Related posts

Contribuția tehnologiei la dezvoltarea agriculturii ecologice din România

Stefana Muresan

Măștile “made in Romania” au intrat în rețelele Lidl și Carrefour

Nora Dumitrescu

Peste 30 de retromobile, la Raliul „Drumul Vinului 2020” cu startul la Oradea

Traian Dan

RALF 2016, forumul marilor fermieri

Ionut Oprea

Două companii IT clujene, în top 10 România

Nora Dumitrescu

Azomureș a finalizat lucrările aferente opririi planificate a instalațiilor 

Ligia Voro

Clase cu profil aeronautic la Brașov, proiect susținut de Airbus Helicopters, Transylvania Aerospace Cluster și Ambasada Franței

Stefana Muresan

Motorola Solutions va asigura funcționarea stațiilor radio pe aeroporturile din București în următorii 5 ani

Papuc Irina

Centrul de Genomică de la Cluj a început testările pentru coronavirus

Nora Dumitrescu

Grupul Taparo și-a lansat divizia medicală din Maramureș

Nora Dumitrescu

Hangarul unde s-a construit primul avion IAR la Brașov, transformat în centru de evenimente

Papuc Irina

Techsylvania 2017 – casual smart for the tech culture in Ro

Stefana Muresan

Vinul de coacăze “made in Sălaj”, trimis în Cluj și Bihor

Nora Dumitrescu

Transilvania Construcții extinde TRC Park Cluj cu peste 40.000 mp

A. I.

Medlife anunță o nouă investiție: La 10 minute de Piața Victoriei va fi unul dintre cele mai mari proiecte medicale din Europa Centrala și de Est

Papuc Irina

Eximtur: Cererea pentru litoralul românesc, în creştere faţă de anul trecut

Stefana Muresan

Carmen Orban: Grupul Monza, promotor al elitelor medicale, dezvoltă cel mai mare spital de Oncologie din România

Papuc Irina

Trei luni, activitatea UPU Oradea se va desfășura în 43 de containere modulare

Traian Dan

Chinezii vor finaliza centura Zalăului

Nora Dumitrescu

CBRE păstrează administrarea clădirii Campus 6.1 deținută de CA Immo

Ligia Voro

ANRE va prelungi termenul pentru alegerea furnizorului de energie

Traian Dan

Constructorul Conrep va moderniza o axă rutieră importantă din Maramureș

Nora Dumitrescu

Pălinca din Satu Mare, pe lista produselor pentru atestare de UE

redactia

Din decembrie, Vodafone va avea un nou director financiar – Marius Corcoman

Ligia Voro

Leave a Comment