Sanatate Timiș

Un soft medical lansat de un grup de tineri timişoreni, XVision, lucrează acum pentru combaterea infectării cu coronavirus.

Un start-up inovativ românesc, din Timişoara, devenit cunoscut după ce a realizat şi pus în funcţiune un sistem care foloseşte inteligenţa artificală în domeniul medical, ajută acum la efortul comun de combatere a coronavirusului. Astfel, XVision, o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială, este acum folosită pentru identificarea pacienților cu leziuni pulmonare asociate cu COVID-19.

Soluția, oferită pro-bono, a devenit parte a două laboratoare mobile pentru detecția coronovaris, care au fost amplasate în spațiile exterioare aferente Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, respectiv al Unitații de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara.

Această nouă modalitate de triere a cazurilor medicale va reduce riscul de contaminare al altor pacienți deja internați, dar și al cadrelor medicale. În plus, soluția MedTech susține colectivul medical în gestionarea volumului de muncă extrem de încărcat în această perioadă.

Astfel, printr-un parteneriat facilitat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, XVision este folosit în susținerea triajului pacienților ce arată semne de infectare cu virusul SARS-COV-2. Această unitate spitalicească deține două laboratoare mobile dotate cu aparate de raze X pentru detecția tuberculozei.

Unul dintre laboratoare a fost detașat la Spitalul Județean Timișoara pentru facilitarea procesului de triere a pacienților. Acestea vor fi folosite până la finalul pandemiei pentru prioritizarea pacienților care necesită radiografii pulmonare.

La baza sistemului de triaj stă un scor de evaluare dezvoltat de echipa de radiologi a XVision, raportat la scoruri și standarde folosite în momentul de față la nivel global. Acesta descrie cât de similare consideră algoritmul că sunt pattern-urile radiologice din radiografia pacientului cu cele întâlnite în cazurile de COVID-19

”XVision este un sistem ce poate fi replicat și adaptat și în cadrul altor spitale din România, fiind un ajutor pentru radiologi în gestionarea volumului mare de imagini medicale și reducând, totodată, gradul de infectare al cadrelor medicale. Suntem deja în discuții cu câteva spitale pe care le-am putea sprijini în această perioadă. Ne exprimăm public dorința de a ajuta pro-bono oricât de multe instituții medicale care primesc pacienți infectați cu acest virus”, susține Ștefan Iarca, unul dintre co-fondatorii proiectului XVision.

Ca parte a triajului, după ce radiografia este efectuată în laboratorul mobil, aplicația XVision furnizează un rezultat foarte rapid care este analizat de doctori, alături de radiografia inițială. În funcție de acesta se ia o decizie privind cazul medical respectiv. XVision detectează semne de pneumonie, chiar și incipientă, și atribuie un grad de asemănare a pattern-ului radiologic de pneumonie cu cea specifică în COVID-19.

„Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, colaborarea cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București este una binevenită și de ajutor atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienții care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul unității sanitare. Inginerii de la XVision, cu care spitalul a implementat deja un program de inteligență artificială în cadrul Laboratorului de Radiologie, au ocazia de a testa acest program, care s-a dovedit a fi util pentru diagnosticele imagistice investigate în cadrul Secției de Radiologie, cât și în cadrul Caravanei mobile, care a ajuns la noi la sfârșitul săptămânii trecute. Scopul nostru este de a reduce la minimum riscul de contaminare atât pentru pacienți,  cât și pentru personalul medical care se află în linia intâi în lupta cu Covid-19, dincolo de toate procedurile cu adevărat riguroase pe care le-am instituit și echipamentul de protecție pe care l-am aplicat pentru tot personalul medical și pentru pacienți. Programul dezvoltat de expertii de la XVision ușurează munca specialiștilor radiologi, prin acuratețea decelării leziunilor de la nivel pulmonar specifice în cazul noului coronavirus. Imaginile redate cu ajutorul acestui soft sunt vizualizate și verificate în timp real astfel încât erorile de diagnostic să fie minime,” a declarat şi Raul Pătrașcu,managerul Judeţeanului timişorean,

 

Inteligenţa artificială, mai sigură decât ochiul uman

 

Aplicația dezvoltată de XVision, este prima de acest tip din România. Aceasta a fost implementată pentru prima oară în cadrul spitalului Județean de Urgență din Timișoara unde ajută medicii să analizeze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în trecut.

La acest moment, aplicația generează date aferente exclusiv zonei toracale folosind ca informație de bază radiografii digitale. În prezent echipa lucrează la dezvoltarea de noi algormitmi ce vor putea interpreta CT-uri toracice și craniene.

XVision este un startup românesc fondat în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timișoara, pasionată de inteligența artificială, deep learning și optimizarea proceselor medicale.

Softul Xvision, realizat de doi timișoreni, un lugojean și un reșițean analizează radiografiile pacienților, iar sistemul poate descoperi dacă acestea prezintă anomalii și, mai mult, poate anunța un posibil diagnostic.

„Sistemul verifică radiografia, dacă apare o anumită anomalie. Momentan, cel mai bine funcționează pe torace și fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicația e disponibilă online, își poate oricine uploada radiografia. Lucrăm cu radiologi colaboratori, dar nu avem un agreement cu o organizație de profil. Deocamdată programul are un rol informativ, urmează pe termen lung, în 3 – 4 ani, să poată da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96 % dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit. Au fost introduse până acum 112.000 radiografii la plămâni, 40.000 pentru probleme cu oasele membrelor. Estimăm că ar fi necesare aproximativ două milioane de asemenea radiografii pentru ca algoritmul nostru să poată lua o decizie total corectă”, spuneau în urmă cu doi ani tinerii care au pus la punct softul.

Acum, XVision folosește algoritmi de inteligență artificială pentru analiza radiografiilor pulmonare, având rolul de a asista medicii în procesul de diagnosticare. Cu ajutorul platformei XVision, imagistica medicală beneficiază de avantajul tehnologic oferit de inteligența artificială asigurând un act medical mai eficient, centrat pe calitatea relației pacient-medic.

 

Related posts

Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest: contracte de finanțare semnate pentru 106 proiecte cu o valoare totală de peste 150 mil. euro, in acest an

Stefana Muresan

Timișoara: Liceul destinat nevăzătorilor din toată țara, reabilitat cu fonduri europene

redactia

Cramele Recaș, donație de 88.000 de euro pentru susținerea spitalelor din Timișoara

Papuc Irina

Tarom introduce cursele Timișoara-Iași, din vară Timișoara – Cluj

Stefana Muresan

Angajații de la Fonduri Europene descind în spitalele cu coronavirus

Nora Dumitrescu

Soții Bunceanu din Timișoara, afaceri de 352 de milioane de lei, în creștere cu 73%, din comerțul cu carburanți

Stefana Muresan

Cramele Recaș vizează creșterea producției la 30 de mi­lioa­ne de litri

Stefana Muresan

ROMGAZ a donat aproape 4 milioane de lei Spitalului din Sibiu

Ion Surdu

Mega Image a deschis un nou concept store la Timişoara şi vizează inaugurarea pentru alte 11 magazine noi, în luna mai

Robert Bloancă

Aparatură medicală performantă, donată de italieni Spitalului Municipal Gherla

Tirdea Ionut

INTERVIU/ Florica Bărbuceanu, director IDSA: „Implicarea în realizarea testelor de biologie moleculară pentru identificarea SARS-COV-2 este un gest de responsabilitate, unitate și spirit de echipă”

Papuc Irina

Bega Business Center – in December 2017

Ionut Oprea

Apa Aur’a, produsă în Caraş-Severin, se va găsi în cazinourile din Macao şi în hotelurile de lux din Hong Kong

Robert Bloancă

PHI Group și Maxagro, program comun de agricultură organică în Timiș

Stefana Muresan

Măști la cel mult 3 lei și 400 de tablete pentru copiii săraci din Oradea

Traian Dan

Clinica de obstetrică-gi­­necologie Gynoprax din Satu Mare, afaceri de aproape 3 mil. lei

Stefana Muresan

Tenaris a finanțat un curs de resuscitatori la Zalău

Nora Dumitrescu

Primăria Sibiu și Spitalul de Pediatrie atrag fonduri europene pentru dotarea Spitalului în lupta cu COVID

Papuc Irina

Tarom lansează o nouă cursă regulată, Chişinău-Timişoara, cu trei frecvenţe pe săptămână

Stefana Muresan

Piaţa funciară privind terenurile agricole ”s-a agitat” în Timiș și Arad

Stefana Muresan

Vox Technology Park, certificare finala, BREEAM – Excellent

redactia

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean Arad, dotată cu un aparat ultraperformant

redactia

Superfood Company: Piața produselor de îngrijire a copiilor mici crește cu circa 5% în primul semestru din 2018

Stefana Muresan

Primul heliport medical din București a devenit funcțional: investiție de 1 milion de euro

Papuc Irina

Leave a Comment