Antreprenori Comunitate Gastronomie Sibiu Ultimele stiri

Exemplu de mobilizare: Cum s-au reinventat restaurantele în plină criză, cu ajutorul producătorilor locali

Restaurantele din Sibiu oferă un exemplu de mobilizare care să le permită continuarea activității și în timpul stării de urgență. În timp ce unele rețele au decis să colaboreze cu operatorii străini de livrare a mâncării la domiciliu, cum ar fi Glovo sau Foodpanda, alții au decis să evite comisionul pe care trebuie să-l plătească și o fac pe cont propriu. Astfel, pe lângă menținerea activității, acestea își consolidează și relațiile cu clienții.

Syndicat Gourmet este un restaurant ascuns de forfota turiştilor, dar care se numără printre localurile cu cea mai bună mâncare din Sibiu. Este cunoscut și pentru faptul că în bucătărie se folosesc produse locale. A fost printre primii care a îndemnat oamenii să rămână pe aceeași linie: „Să susținem împreună afacerile locale: noi cumpărăm local, tu comanzi de la noi, așa ne ajutăm unii pe alții!”, era îndemnul restaurantului de pe pagina sa de Facebook a doua zi de la închiderea localurilor. Au urmat pregătirea meniurilor zilnice și livrările la domiciliu. În ajun de Paște restaurantul a pregătit meniuri specializate.

Crama Sibiană este un alt local cunoscut în localitate pentru mâncare tradițională. La mijlocul lunii martie a anunțat că se închide pentru o perioadă nedeterminată, „atât cât va fi nevoie”. Necesitatea de a menține afacerea și de a ține angajații activi a determinat proprietarii să îndemne clienții să comande mâncarea dorită la telefon și să o ridice la pachet sau să opteze pentru ca aceasta să fie livrată acasă: „Bucătarii noștri o să fie la datorie, ne-am impus un set propriu de reguli stricte, mâncarea livrată este sigură din punct de vedere epidemiologic, așa că #statiincasa și comandați. Livrările le vom face în regim propriu, fără alți intermediari (implicit costuri), livratori dotați cu măști, dezinfectanți și mănuși”.

Comenzile n-au întârziat să apară cu duiumul, astfel că și producătorii locali din zonă au avut de câștigat din asta: „Ne-am adunat mai mulți la muncă, am început pregătirile pentru Sfintele Sărbători de Paște, sunteți mulți cei care ne-ați scris sau sunat, vă multumim și să fiți liniștiți că o să ajungem cu toate comenzile la timp! Carmangeria Cristea din Gura Râului a ajuns la noi cu miei, găinile de casă de la Ferma Istrate din Slimnic la fel, restul e din “ograda” noastră”.

Restaurantul La Cuptor, aflat la câțiva pași de Piața Mare, a îndemant la început oamenii ca după criza Covid-19 să mănânce în restaurante românești, să viziteze locurile turistice românești, în general – să sprijine companiile care au avut dificultăți din cauza lipsei de vânzări. Până toate acestea vor deveni posibile, au creat meniuri pentru orice gust.

Criza i-a determinat pe antreprenorii din domeniul alimentației publice să colaboreze mai mult ca niciodată. Spre exemplul, restaurantul Hochmeister a pregătit mai multe pachete pentru Masa de Paști, concepute din mai multe produse locale și din regiune ale unor producători cunoscuți din Sibiu.

Nu te mai complica cu stat la cozi interminabile prin magazine și nici nu te risca să te expui ore întregi la o posibilă contaminare… Mna, ce să și facem dacă așa-i primăvara asta… După atâta stres, poate nici drobul sau cozonacul nu-ți mai ies! Unde mai pui că trebuie să speli și catralioane de vase după ce totul prin casă, probabil chiar și pisica, miros insistent a ceapă? Anul acesta am vrut să salvăm Paștile, așa că ne-am înfrățit mai multe business-uri din branșă pentru a concepe un „coș” cuprinzător și hrănitor cu multe #ProduseLocale și din #Regiune:

– Miel din Mărginime
– Păstrăv de Sadu
– Carne de Mangalița De La Racovița – Dan Limbășan
– Legume de la Grădina Verde Sibiu
– Bere artizanală Nembeer din Viile Sibiului
– Vin de la Carastelec Winery din Sălaj, oferit de Wine Not? Sibiu
– Ceramică POEMI din Viile Sibiului”.

La acest demers s-au alăturat mai multe localuri din Sibiu, Restaurant Pasaj Sibiu, IDEAL Evolution Sibiu, Thai Thai – by Mangiare, Wine Not?, Nembeer și POEMI.

Cel mai bun exemplu de promovare și implicare a producătorilor locali l-a oferit Sibiu Food Hub – o cooperativă care adună la un loc produse proaspete din regiunea Sibiului. În Sibiu activează un magazin al Sibiu Food Hub, dar în perioada stării de urgență și, în special, în ajun de Paști, fondatorii organizează livrări la domiciliu. Recent, aceștia au anunțat ce fel de produse pot comanda sibienii și cine sunt cei care le produc:

FOTO principală: Facebook.com/SibiuFoodHub/ Gabriela Cuzepan

Related posts

Cultura și gastronomia slovacă la Huta Slavia

Gruita Ienasoiu

Blogger de turism la Daily Mail, după ce a vizitat România: „Trebuie să fie una dintre cele mai bune destinații din Europa”

redactia

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iași a înregistrat venituri mai mari în 2019. Exporturile au crescut cu 25%

Papuc Irina

Finanțare europeană de 212 mil. lei pentru realizarea Centurii de Est a municipiului Arad

Stefana Muresan

Sibienii de la SC Constructii SA vor repara drumurile din Vâlcea. Contract de peste 15 milioane de euro

redactia

2 km din Transalpina, închiși în 10 și 11 august, pentru campionatul de drift

Ligia Voro

Chambers Europe Awards 2017

Ionut Oprea

Cum poate Romania sa creasca rata investitiilor straine si sa isi atinga potentialul de dezvoltare?

redactia

NEPI Rockcastle, măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului

Ligia Voro

Studiu de fundamentare pentru realizarea în parteneriat public-privat a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, investiție de un miliard de euro

Stefana Muresan

Partenerii germani Systec cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș

Stefana Muresan

AWAKE lansează AWAKE Spotlight și invită trupe și DJ să fie parte din line-up

Ligia Voro

Asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading 98 SRL, câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti, de peste 850 milioane lei

redactia

Peste 180 mil. lei pentru terminalul de pasageri de la Aeroportul Brasov-Ghimbav

redactia

Compania de armament Romarm va produce echipamente sanitare, măşti şi combinezoane de protecție pentru medici

Ion Surdu

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

I, Robot

Ionut Oprea

Aplicațiile tinerilor din Transilvania care ar putea schimba lumea

Nora Dumitrescu

Programul ”Casa Verde” 2019: Finanțare de la stat cu 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice

redactia

Priaevents și TeraPlast organizează conferința online „Pria Challenges and Opportunities for Industry”

Papuc Irina

#Viața după COVID-19. Chestionar pentru un set de soluții pentru mediul de afaceri

Traian Dan

Secțiune dedicată Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 pe site-ul www.sibiu.ro

redactia

Agra’s Alba: Vom dezvolta cu 2 milioane de euro un spaţiu de producţie pentru preparate ready meal

redactia

Brașov: Hodlmayr va transporta 15.000 de masini pentru Toyota Romania anul acesta

redactia

Leave a Comment