Antreprenori Comunitate Gastronomie Sibiu Ultimele stiri

Exemplu de mobilizare: Cum s-au reinventat restaurantele în plină criză, cu ajutorul producătorilor locali

Restaurantele din Sibiu oferă un exemplu de mobilizare care să le permită continuarea activității și în timpul stării de urgență. În timp ce unele rețele au decis să colaboreze cu operatorii străini de livrare a mâncării la domiciliu, cum ar fi Glovo sau Foodpanda, alții au decis să evite comisionul pe care trebuie să-l plătească și o fac pe cont propriu. Astfel, pe lângă menținerea activității, acestea își consolidează și relațiile cu clienții.

Syndicat Gourmet este un restaurant ascuns de forfota turiştilor, dar care se numără printre localurile cu cea mai bună mâncare din Sibiu. Este cunoscut și pentru faptul că în bucătărie se folosesc produse locale. A fost printre primii care a îndemnat oamenii să rămână pe aceeași linie: „Să susținem împreună afacerile locale: noi cumpărăm local, tu comanzi de la noi, așa ne ajutăm unii pe alții!”, era îndemnul restaurantului de pe pagina sa de Facebook a doua zi de la închiderea localurilor. Au urmat pregătirea meniurilor zilnice și livrările la domiciliu. În ajun de Paște restaurantul a pregătit meniuri specializate.

Crama Sibiană este un alt local cunoscut în localitate pentru mâncare tradițională. La mijlocul lunii martie a anunțat că se închide pentru o perioadă nedeterminată, „atât cât va fi nevoie”. Necesitatea de a menține afacerea și de a ține angajații activi a determinat proprietarii să îndemne clienții să comande mâncarea dorită la telefon și să o ridice la pachet sau să opteze pentru ca aceasta să fie livrată acasă: „Bucătarii noștri o să fie la datorie, ne-am impus un set propriu de reguli stricte, mâncarea livrată este sigură din punct de vedere epidemiologic, așa că #statiincasa și comandați. Livrările le vom face în regim propriu, fără alți intermediari (implicit costuri), livratori dotați cu măști, dezinfectanți și mănuși”.

Comenzile n-au întârziat să apară cu duiumul, astfel că și producătorii locali din zonă au avut de câștigat din asta: „Ne-am adunat mai mulți la muncă, am început pregătirile pentru Sfintele Sărbători de Paște, sunteți mulți cei care ne-ați scris sau sunat, vă multumim și să fiți liniștiți că o să ajungem cu toate comenzile la timp! Carmangeria Cristea din Gura Râului a ajuns la noi cu miei, găinile de casă de la Ferma Istrate din Slimnic la fel, restul e din “ograda” noastră”.

Restaurantul La Cuptor, aflat la câțiva pași de Piața Mare, a îndemant la început oamenii ca după criza Covid-19 să mănânce în restaurante românești, să viziteze locurile turistice românești, în general – să sprijine companiile care au avut dificultăți din cauza lipsei de vânzări. Până toate acestea vor deveni posibile, au creat meniuri pentru orice gust.

Criza i-a determinat pe antreprenorii din domeniul alimentației publice să colaboreze mai mult ca niciodată. Spre exemplul, restaurantul Hochmeister a pregătit mai multe pachete pentru Masa de Paști, concepute din mai multe produse locale și din regiune ale unor producători cunoscuți din Sibiu.

Nu te mai complica cu stat la cozi interminabile prin magazine și nici nu te risca să te expui ore întregi la o posibilă contaminare… Mna, ce să și facem dacă așa-i primăvara asta… După atâta stres, poate nici drobul sau cozonacul nu-ți mai ies! Unde mai pui că trebuie să speli și catralioane de vase după ce totul prin casă, probabil chiar și pisica, miros insistent a ceapă? Anul acesta am vrut să salvăm Paștile, așa că ne-am înfrățit mai multe business-uri din branșă pentru a concepe un „coș” cuprinzător și hrănitor cu multe #ProduseLocale și din #Regiune:

– Miel din Mărginime
– Păstrăv de Sadu
– Carne de Mangalița De La Racovița – Dan Limbășan
– Legume de la Grădina Verde Sibiu
– Bere artizanală Nembeer din Viile Sibiului
– Vin de la Carastelec Winery din Sălaj, oferit de Wine Not? Sibiu
– Ceramică POEMI din Viile Sibiului”.

La acest demers s-au alăturat mai multe localuri din Sibiu, Restaurant Pasaj Sibiu, IDEAL Evolution Sibiu, Thai Thai – by Mangiare, Wine Not?, Nembeer și POEMI.

Cel mai bun exemplu de promovare și implicare a producătorilor locali l-a oferit Sibiu Food Hub – o cooperativă care adună la un loc produse proaspete din regiunea Sibiului. În Sibiu activează un magazin al Sibiu Food Hub, dar în perioada stării de urgență și, în special, în ajun de Paști, fondatorii organizează livrări la domiciliu. Recent, aceștia au anunțat ce fel de produse pot comanda sibienii și cine sunt cei care le produc:

FOTO principală: Facebook.com/SibiuFoodHub/ Gabriela Cuzepan

Related posts

Ministerul agriculturii declară război usturoiului chinezesc: Cultivatorii locali ar putea fi sprijiniți cu 1.000 de euro pe hectar, ca să se impună pe piață

redactia

Compania Flex se extinde la Timișoara

Stefana Muresan

De mâine, obligațiunile Raiffeisen Bank intră la tranzacționare la BVB 

Ligia Voro

Asfalt nou în zona turistică a Clujului

Nora Dumitrescu

"INVENTING GREATER PARIS METROPOLIS” AT MIPIM 2018

Ionut Oprea

Câmpia Turzii și-a activat supraveghere video de ultimă generație

Nora Dumitrescu

Cel mai nou tramvai românesc, produs de Astra Vagoane Călători, testat pe liniile din Timişoara

Stefana Muresan

Dependentă de medicamentele din China și India, UE vrea reconfigurarea pieței pharma: „Trebuie să readucem producția de medicamente în Europa”

Papuc Irina

Banca Transilvania – profit de 1,2 miliarde de lei, în 2018

Stefana Muresan

Werk investește 2,5 mil. euro într-o parcare cu 400 de locuri pentru Vox Technology Park

Ionut Oprea

Noi numiri aprobate astăzi de către Consiliul ASF

Ligia Voro

Diferit și Starcom vor moderniza Piața Blaga cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Onix Park livreaza primele 600 de locuinte in 2019 in urma unei investitii de 32 mil. euro

redactia

Aeroportul Internațional Timișoara va construi două terminale noi

Stefana Muresan

Trei oferte pentru proiectarea și execuția autostrăzii Brașov-Bacău

Ligia Voro

Un oraș din Alba vrea să devină eco-eficient: proiect de 16 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului stradal

Papuc Irina

Shamrock Gardens, ansamblu rezidențial unic în Sântana de Mureș

redactia

Infuzie de 15 milioane de euro în spitalele clujene

Nora Dumitrescu

Lotul 4 Lugoj – Deva a fost recepționat, dar nu poate fi deschis circulației

Ligia Voro

Peste 300.000 de participanți la Gaming Marathon, cel mai mare festival online

Traian Dan

„Numărul de joburi continuă să crească”. Brașovul, a cincea ofertă de angajare în 2020

Papuc Irina

Zărnești investește 5 milioane de euro într-o stație de epurare modernă

Papuc Irina

Alexandru Giboi a fost ales Secretar General al Alianței Europene a Agențiilor de Presă

redactia

Banca Transilvania va reduce ratele la credit și birocrația pentru IMM-uri

Nora Dumitrescu

Leave a Comment