Agricultura Ultimele stiri

Fermierii din Ardeal au trimis o scrisoare deschisă guvernului

Lanțurile scurte alimentare și economia locală reprezintă soluția la această criză, care se anunță a fi una prelungită, susțin fermierii transilvăneni.

Mai multe asociații de profil din zona Transilvaniei au trimis o scrisoare deschisă pentru sprijinirea țăranilor – prioritate pentru securitatea alimentară în contextul crizei coronavirusului. Ea conține măsuri pentru Guvernul și Parlamentul României din partea micilor producători, împreună cu organizații ale societății civile și cercetători din agricultură și alimentație.

“Dacă în prezent ne confruntăm cu o criză de sănătate, realitatea din jurul nostru ne arată că există riscul să ne îndreptăm către o criză alimentară. Țăranii și țărăncile, producătorii locali mici și mijlocii, fermele de familie asigură accesul la hrană atât în satele lor, în familiile lor, cât și în orașele de proximitate. Susținerea acestora reprezintă o oportunitate importantă de dezvoltare locală pe termen lung și o plasă de siguranță pentru potențiale alte situații de criză.

Apreciem ca fiind deosebit de important ca autoritățile publice să mențină piețele țărănești funcționale în continuare, în condiții de siguranță adaptate pandemiei. Avem nevoie de sprijinul autorităților ca producătorii să poată continua să vină în piețe și să vândă în condiții de igienă și siguranță, atât pentru ei, cât și pentru consumatori.

Piețele țărănești publice sunt principala modalitate de desfacere directă a produselor de la micii producători. Sunt importante pentru că asigură hrană la prețuri corecte pentru producători dar și pentru consumatori, inclusiv persoanele din grupuri vulnerabile și vârstnicii cu pensii reduse.

Numeroasele inițiative alternative de livrare directă de la producători la consumatori și proiecte alimentare locale și regionale demonstrează relevanța și sustenabilitatea lanțurilor alimentare scurte.

Având în vedere capacitatea de netăgăduit a țăranilor și a micilor producători de a hrăni consumatorii, dar și riscurile asociate cu pandemia, politicile publice trebuie să se concentreze și pe sprijinirea acestora, precum și pe sprijinirea consumatorilor săraci și a celor din categoriile de vârstă vulnerabile (în mod special vârstnicii), pentru a combate consecințele crizei.

E vremea, mai mult ca niciodată, ca Guvernul și Parlamentul României să înțeleagă că hrana locală, sănătoasă, nutritivă obținută de micii producători și țărani, precum și accesul populației la aceasta, la prețuri accesibile, înseamnă o economie locală puternică și o securitate alimentară sustenabilă”.

Semnatarii propun măsuri concrete ce pot fi implementate în perioada următoare, structurate pe trei capitole: accesul la piață și desfășurarea activității agricole a micilor producători; problema muncitorilor din agricultură; îmbunătățirea transparenței decizionale și includerea micilor producători în luarea deciziilor pe termen scurt și în perspectivă.

Printre acestea se numără menținerea deschisă a punctelor de vânzare directă, cu prioritate a piețelor țărănești locale și magazinele agricole pe întreaga perioadă a crizei; sprijinirea lanțurilor de aprovizionare scurte (locale); sprijinirea producătorilor pastorali; asistarea beneficiarilor de subvenții europene; plafonarea adaosului comercial pentru produsele alimentare de bază; realizarea de investiții publice în depozitare și procesare; facilitarea achizițiile publice care favorizează aprovizionarea din lanțuri alimentare scurte; obligativitatea aprovizionării din lanțuri alimentare scurte pentru marile magazine.

Se mai propun asumarea răspunderii din partea guvernului pentru siguranța muncitorilor sezonieri migranți în agricultură și alimentație; reglementarea zborurilor charter pentru aceștia; obligativitatea agențiilor de recrutare și a angajatorilor de a le asigura mijloacele anticoronavirus; controale la ferme de către autoritățile din țările gazdă; înființarea unor linii telefonice pentru semnalarea abuzurilor; soluționarea cazurilor de repatriere pentru sezonieri; protejarea lucrătorilor agricoli prin menținerea locurilor de muncă în starea de urgență.

O altă solicitare este includerea asociațiilor de mici producători, a societății civile, a organizațiilor și instituțiilor de cercetare din domeniul agriculturii în structuri de dialog și de lucru la nivelul Ministerului Agriculturii. Scrisoarea e semnată de Asociația Țăranilor și Țărăncilor, Federaţia Asociaţiilor Apicole, Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația Ființa Rurală, Asociația Hosman Durabil, Slow Food Cluj Transilvania, Rural Development Research Platform, Proiectul de Cooperare Just Food, Fundația Adept.

Related posts

24AUCTION – platforma de licitații de mărfuri online se lansează curând în România

redactia

Festivalurile Untold și Neversea speră la ridicarea restricțiilor

Nora Dumitrescu

Ferma de bizoni din Salonta, cea mai mare din Europa. Carnea, vândută în toată Europa

Stefana Muresan

CJ Cluj: Cetatea medievală Bologa va intra într-un amplu proces de reabilitare

Stefana Muresan

Compania clujeană Mendola Pro, afaceri de peste 4 mil. euro cu magazinele de decorațiuni Nobila Casa

Stefana Muresan

Clujenii sunt așteptați din nou în stradă. De data asta la Art in the Street 2019

Ligia Voro

Peste un milion de puieți forestieri plantați de Direcția Silvică Bihor

Traian Dan

Bani europeni pentru educație în Hunedoara

redactia

Deținătorii de terenuri pot primi bani de la UE pentru înființarea de păduri

Traian Dan

Demararea procesului de evaluare a ofertelor pentru serviciile de proiectare, inginerie si asistenta tehnica aferente proiectului de restaurare a Castelului Banffy din Rascruci

Stefana Muresan

Elite Business Club Cluj 09 Mai 2018, Hotel Beyfin

A. I.

Consiliul Județean Sibiu a preluat președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

Stefana Muresan

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

Care sunt așteptările tale de la o agenție de marketing digital?

A. I.

Clujenii de la Kadra, afaceri de 35 mil. lei din tehnologii pentru uşile din malluri, spitale sau hoteluri

Stefana Muresan

We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România

redactia

Bonusuri pentru orădenii care își plătesc taxele și impozitele online

Traian Dan

1.800 de români pleacă la muncă în Germania de la Cluj

Nora Dumitrescu

Casa George Pop de Băsești va reintra în circuitul turistic

Nora Dumitrescu

Mobilitatea în starea de urgență, monitorizată pe Google în Ardeal

Nora Dumitrescu

Bloc operator ultramodern, realizat din fonduri europene, la Maternitatea Oradea

Traian Dan

Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape zero

Ion Surdu

Dimensiunea de inovare și IT a Clujului, prezentată de Emil Boc în Silicon Valley

redactia

Ivan Popovic, Service Unit Manager – Engineering Business Manager NTT DATA Romania: “Cred că o echipă puternică reprezintă fundația fiecărui proiect”

redactia

Leave a Comment