Agricultura Ultimele stiri

Fermierii din Ardeal au trimis o scrisoare deschisă guvernului

Lanțurile scurte alimentare și economia locală reprezintă soluția la această criză, care se anunță a fi una prelungită, susțin fermierii transilvăneni.

Mai multe asociații de profil din zona Transilvaniei au trimis o scrisoare deschisă pentru sprijinirea țăranilor – prioritate pentru securitatea alimentară în contextul crizei coronavirusului. Ea conține măsuri pentru Guvernul și Parlamentul României din partea micilor producători, împreună cu organizații ale societății civile și cercetători din agricultură și alimentație.

“Dacă în prezent ne confruntăm cu o criză de sănătate, realitatea din jurul nostru ne arată că există riscul să ne îndreptăm către o criză alimentară. Țăranii și țărăncile, producătorii locali mici și mijlocii, fermele de familie asigură accesul la hrană atât în satele lor, în familiile lor, cât și în orașele de proximitate. Susținerea acestora reprezintă o oportunitate importantă de dezvoltare locală pe termen lung și o plasă de siguranță pentru potențiale alte situații de criză.

Apreciem ca fiind deosebit de important ca autoritățile publice să mențină piețele țărănești funcționale în continuare, în condiții de siguranță adaptate pandemiei. Avem nevoie de sprijinul autorităților ca producătorii să poată continua să vină în piețe și să vândă în condiții de igienă și siguranță, atât pentru ei, cât și pentru consumatori.

Piețele țărănești publice sunt principala modalitate de desfacere directă a produselor de la micii producători. Sunt importante pentru că asigură hrană la prețuri corecte pentru producători dar și pentru consumatori, inclusiv persoanele din grupuri vulnerabile și vârstnicii cu pensii reduse.

Numeroasele inițiative alternative de livrare directă de la producători la consumatori și proiecte alimentare locale și regionale demonstrează relevanța și sustenabilitatea lanțurilor alimentare scurte.

Având în vedere capacitatea de netăgăduit a țăranilor și a micilor producători de a hrăni consumatorii, dar și riscurile asociate cu pandemia, politicile publice trebuie să se concentreze și pe sprijinirea acestora, precum și pe sprijinirea consumatorilor săraci și a celor din categoriile de vârstă vulnerabile (în mod special vârstnicii), pentru a combate consecințele crizei.

E vremea, mai mult ca niciodată, ca Guvernul și Parlamentul României să înțeleagă că hrana locală, sănătoasă, nutritivă obținută de micii producători și țărani, precum și accesul populației la aceasta, la prețuri accesibile, înseamnă o economie locală puternică și o securitate alimentară sustenabilă”.

Semnatarii propun măsuri concrete ce pot fi implementate în perioada următoare, structurate pe trei capitole: accesul la piață și desfășurarea activității agricole a micilor producători; problema muncitorilor din agricultură; îmbunătățirea transparenței decizionale și includerea micilor producători în luarea deciziilor pe termen scurt și în perspectivă.

Printre acestea se numără menținerea deschisă a punctelor de vânzare directă, cu prioritate a piețelor țărănești locale și magazinele agricole pe întreaga perioadă a crizei; sprijinirea lanțurilor de aprovizionare scurte (locale); sprijinirea producătorilor pastorali; asistarea beneficiarilor de subvenții europene; plafonarea adaosului comercial pentru produsele alimentare de bază; realizarea de investiții publice în depozitare și procesare; facilitarea achizițiile publice care favorizează aprovizionarea din lanțuri alimentare scurte; obligativitatea aprovizionării din lanțuri alimentare scurte pentru marile magazine.

Se mai propun asumarea răspunderii din partea guvernului pentru siguranța muncitorilor sezonieri migranți în agricultură și alimentație; reglementarea zborurilor charter pentru aceștia; obligativitatea agențiilor de recrutare și a angajatorilor de a le asigura mijloacele anticoronavirus; controale la ferme de către autoritățile din țările gazdă; înființarea unor linii telefonice pentru semnalarea abuzurilor; soluționarea cazurilor de repatriere pentru sezonieri; protejarea lucrătorilor agricoli prin menținerea locurilor de muncă în starea de urgență.

O altă solicitare este includerea asociațiilor de mici producători, a societății civile, a organizațiilor și instituțiilor de cercetare din domeniul agriculturii în structuri de dialog și de lucru la nivelul Ministerului Agriculturii. Scrisoarea e semnată de Asociația Țăranilor și Țărăncilor, Federaţia Asociaţiilor Apicole, Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația Ființa Rurală, Asociația Hosman Durabil, Slow Food Cluj Transilvania, Rural Development Research Platform, Proiectul de Cooperare Just Food, Fundația Adept.