Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

POZITIV TB: Adrian Farcaș – „Aceste crize eu le văd ca pe niște oportunități în dezvoltarea de produse și acapararea de piețe noi”

Adrian Farcaș este un antreprenor și inventator orădean multipremiat la saloanele din țară cât și la Salonul de Inventică de la Geneva. A fost medaliat de premierul României, Viorica Dăncilă, pentru merite deosebite în domeniul cercetării. Administratorul firmei de pompe de căldură și panouri solare, Termocasa, îi sfătuiește pe antreprenori să nu lase garda jos și să-și diversifice activitatea.

Puteți estima acum ce impact economic va avea criza Covid-19 în România și la nivel global?

Impactul economic poate fi unul pozitiv sau negativ, totul depinde de modul în care se va relansa economia și ce sprijin va primi din partea guvernelor. În cazul în care vor fi relansate toate economiile mondiale cam în același timp, atunci putem să asistăm la un boom economic, iar un factor decisiv este și începutul sezonului de vară care ajută foarte mult în domeniul construcțiilor. În cazul în care economiile vor porni la intervale mari de timp unele față de altele, atunci se va ajunge la recesiune din lipsă de comenzi, stocuri sau producție.

Ce rol ar trebui să aibă Guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Guvernul trebuie să elimine restricțiile și să controleze epidemia prin recomandări de distanțare socială (nu impuneri), prin testare care să poată fi realizată inclusiv de laboratoare private și alte măsuri care să oblige mediul de afaceri să-și reia activitatea.

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor din România?

Sfatul meu este să nu își suspende activitatea dacă nu este reglementat acest lucru prin lege. Să încerce să-și diversifice activitatea, să se plieze pe cerere. Pe scurt, să lupte cu toate mijloacele exact ca și un luptător în ring care își foloșeste la maxim energia pentru a învinge. Doar așa putem depăși împreună acest impas.

Cum va recepționa domeniul în care activați efectele acestei crize și ce particularități există în acest sector?

Eu desfășor activitatea în principal în domeniul pompelor de căldură și al panourilor solare, iar tot ce vă pot mărturisi este faptul că în perioada crizei din 2008 am investit în cercetare și am pus pe piață pompele de căldură, domeniu în care azi suntem lideri de vânzări în România și investesc în această perioadă în acapararea piețelor străine, în special piața germană, franceză și engleză. În timpul crizei Covid-19 investesc în dezvoltarea unor boilere cu care să devenim, de asemenea, lideri pe piață într-un interval cât mai scurt. Aceste crize eu le văd ca pe niște oportunități în dezvoltarea de produse și acapararea de piețe noi pentru că, concurența de obicei lasă garda jos atunci când dă de greu.

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada post-criză?

În urma crizei precedente (2008) s-a curățat piața de firmele neserioase, care se împrumutau de la bănci, sau cu marfă de la furnizori, și uitau să plătească ori aveau o administrare defectuoasă, care ducea la faliment. După această a doua corecție, rezultată în urma coronavirus, eu cred că vor rămâne pe piață firmele care sunt stabile și de încredere. Motiv pentru care relațiile dintre ele vor deveni mai solide decât înainte de coronavirus. Acest fapt va duce, inevitabil, la creșterea credibilității pe plan internațional a companiilor românești și la creșterea exporturilor. Adică, în tot răul și un bine…

Total
0
Shares
1 comment
  1. Un vizionar. Un prieten cu ingeniozitate si fler. Ambele iesite din comun. Romania are nevoie de oameni ca el. TERMOCASA – tineti minte numele acestei companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transilvania Business vă urează Sărbători Pascale fericite!

Articolul următor

Fermierii din Ardeal au trimis o scrisoare deschisă guvernului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share