Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eusebiu Burcaș: “Putem semna liniștiți contracte de sute de mii de euro după videonegocieri”

Economistul clujean este coach financiar, antreprenor, trainer și business angel. El a creat primul program online de creștere a prosperității din România, Wealth Academy.

Puteți estima acum ce impact economic va avea criza coronavirusului în România și la nivel global?

Sunt două fațete aici. Pe de o parte avem criza medicală și carantina care au închis anumite segmente ale economiei iar pe celelalte le-a încetinit semnificativ. Din păcate, acesta este doar începutul. 

Pe altă parte vom avea parte de o criză economică de proporții care va urma după această perioadă de blocaj forțat al anumitor sectoare. Să nu uităm că România a intrat în 2020 cu un dezechilibru de 4,3% din produsul intern brut (PIB), iar după o lună de stare de urgență peste 250.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă, în timp ce mai bine de 1 milion de persoane sunt în șomaj tehnic. 

Mediul de afaceri a solicitat deja Guvernului un sprijin de minimum 30 de miliarde de euro pentru a combate efectele crizei Covid-19. La nivel global recesiunea ce va urma crizei sanitare se estimează că va fi de două ori mai mare decât cea din 2008 și va scădea PIB al Uniunii Europene cu 7%, iar cel al SUA cu 5,6% în 2020.


Ce rol ar trebui să aibă Guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Deși ne așteptăm la multe măsuri de susținere din partea Guvernului, am văzut săptămâna trecută o primă demonstrație de incompetență privind programul de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii. Așteptările mediului de afaceri sunt destul de mari, dar multe dintre ele vor rămâne la stadiul de visuri frumoase. 

La capitolul măsuri concrete, pe lângă infuziile masive de cash în economie, ar fi momentul să ne concentrăm pe strategii reale de creștere sustenabilă a acesteia. Consumul va scădea dramatic în primul rând din cauza șomajului, dar și ca urmare a schimbărilor de comportament ale oamenilor după cele două luni de stat în casă. 

Este nevoie de investiții masive în infrastructură, agricultură și industria alimentară, pe lângă facilitățile acordate în mod direct mediului de afaceri și sectoarelor de nișă cum este tehnologia informației. Aceasta ar da de lucru și românilor care s-au întors acasă din diaspora și ar ajuta la repornirea economiei. 

E momentul să înțelegem că bunăstarea pe termen lung nu se poate construi doar pe mașini scumpe, vacanțe exotice și vizite dese la mall. După frânarea bruscă a economiei și a consumului va fi nevoie de minim 1-2 ani pentru reluarea trendului de creștere.

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor din România?

Înainte de sfaturi, un avertisment. În lunile următoare se vor închide multe afaceri, este un fenomen natural în criză. Cine nu are resurse să supraviețuiască prin venituri substanțial reduse și nu restructurează rapid afacerea va închide taraba. Nu cred în sfaturi de tip panaceu. Depinde de la afacere la afacere.

Direcții la care fiecare antreprenor trebuie să se uite:
– Faceți scenarii de cash și bugete cu 2-3 variante de lucru
– Țineți aproape angajații cu adevărat valoroși
– Comunicați cu clienți și investiți agresiv în marketing
– Dezvoltați produse și servicii noi pentru tendințele actuale ale pieței
– Digitalizați cât mai multe din procesele de afaceri


Cum va recepționa industria în care activați efectele acestei crize și ce particularități există în acest sector?

În educația antreprenorială și financiară a fost un adevărat șoc pentru toți cei care mizau pe evenimente cu public și pe cursuri în sală. Din fericire, noi am fost printre pionierii educației online încă de acum 7-8 ani, iar asta ne-a adus un avantaj major în această perioadă. Sperăm să îl fructificăm cât mai eficient.

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada postcriză?

Se pot vedea unele semne în ce privește trendurile. Cel mai relevant este legat de munca de acasă, parțial sau total. Apoi, vom vedea digitalizarea accelerată a comunicării, vânzării și scăderea interacțiunilor fizice între partenerii de afaceri.

Am văzut în perioada aceasta că putem semna liniștiți contracte de zeci sau sute de mii de euro după negocieri în videoconferință și cu utilizarea semnăturilor online. Vom fi mai atenți o perioadă să sprijinim producătorii locali și economia națională în dauna importurilor masive pe orice segment.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul își pregătește traseele turistice pentru ridicarea restricțiilor

Articolul următor

Indemnizații pe perioada stării de urgență și pentru avocați

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share