Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Indemnizații pe perioada stării de urgență și pentru avocați

Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile familiale (IF) și întreprinderile individuale (II) care au ca domeniu de activitate meseria de avocat pot beneficia de indemnizație de șomaj pe perioada stării de urgență. Acest lucru este reglementat de Ordonanța de Urgență a Guvernului 53/21.04.2020.

Potrivit actului normativ amintit: „De indemnizația prevăzută la alin. (1) beneficiază și avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020. Indemnizația se plătește în baza declarației pe propria răspundere a avocatului privind îndeplinirea condițiilor de acordare, pe care o transmite la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal”.

De asemenea, OUG 53/2020 lămurește și situația persoanelor care sunt angajate prin convenții cu cooperații. Legea nou adoptată spune că „în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale de muncă depune, prin poșta electronică, la agențiile teritoriale în raza cărora își au sediul social o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere, la care se atașează lista cu persoanele beneficiare. Plata indemnizației prevăzute la alin. (31) se realizează către cooperație, care va face plata, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, către persoanele cu care are încheiate convenții individuale de muncă”.

Termen prelungit

OUG 53/2020 prelungește și termenul pentru depunerea documentelor de șomaj tehnic. Astfel, termenul a fost prelungit cu cinci zile lucrătoare pentru PFA, II și IF, altele decât avocații, iar pentru avocați cu zece zile lucrătoare, de la data intrării în vigoare a OUG 53/2020. Reamintim că inițial termenul de depunere al documentelor a fost data de 10 aprilie pentru luna martie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Eusebiu Burcaș: “Putem semna liniștiți contracte de sute de mii de euro după videonegocieri"

Articolul următor

Medicii români întorși din Italia au adus cinci ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc Spitalului din Suceava

Citește si:
Total
0
Share