Fonduri Europene Investitii POZITIV TB Slider Ultimele stiri

CE a publicat Regulamentul ce include propunerile României de flexibilizare a fondurilor europene

Regulamentul (UE) 2020/558 al Parlamentului European și al Consiliului a fost aprobat de Comisia Europeană și publicat vineri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Toate măsurile propuse de Ministerul Fondurilor Europene au fost aprobate de către Comisia Europeană. Sunt măsuri în acord cu cele propuse de alte state membre, prin care se facilitează intervențiile pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Dacă la preluarea mandatului în noiembrie 2019 vorbeam despre banii europeni care trebuie investiți, nu cheltuiți, și dacă în perioada pandemiei vorbim despre banii europeni care salvează vieți, în perioada următoare avem în vedere ca banii europeni să ajute o economie sănătoasă imediat ce mediul social o va permite”, a adăugat Marcel Boloș.

Ce a obținut România în urma negocierilor

 • Flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune)” – înseamnă că este permis transferul de fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient.
 • Flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaționale” – înseamnă că pot fi transferați bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.
 • Flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni” – înseamnă sprijinirea tuturor localităților din România afectate de COVID-19.
 • Reducerea concentrării tematice” – înseamnă, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri inițial destinate cercetării către mediul de afaceri în scopul relansării economice.
 • Cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021” – înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.
 • Renunțarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanțarea capitalului de lucru” – înseamnă că sunt reduse sarcinile administrative și întârzierile în implementare pentru a reacționa mai eficient la criza de sănătate publică.

Ce urmează din 2021?

Dincolo de eficientizarea alocărilor financiare permise de noul Regulament european, Ministerul Fondurilor Europene anunță etapele ce urmează a fi parcurse împreună cu celelalte instituții, conform memorandumului „Măsuri privind elaborarea documentelor programatice finanțate din fonduri europene 2021-2027”, adoptat de Guvernul României:

 1. Semnarea de către fiecare minister a Ordinelor Comune în vederea constituirii echipelor care coordonează elaborarea fiecărui program operațional;
 2. Finalizarea de către ministerele responsabile, după caz, a autoevaluărilor naționale privind îndeplinirea condițiilor favorizante pentru domeniile gestionate;
 3. Raportarea stadiului îndeplinirii condițiilor favorizante aflate în curs de realizare, astfel încât la nivelul MFE să poată fi monitorizat periodic progresul;
 4. Analiza de către fiecare minister a primelor versiuni ale programelor operaționale;
 5. Transmiterea către CE a primelor versiuni ale Programelor Operaționale și a Acordului de Parteneriat 2021-2027.

Până în prezent, în contextul negocierilor cu Comisia Europeană, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene au fost elaborate deja primele versiuni ce conturează structura programelor operaționale până la nivel de indicatori de realizare și de rezultat pentru fiecare axă prioritară.

Vestea bună pentru români este că din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Related posts

Stațiunea Băile Figa, vizitată de peste 170.000 de turişti în perioada verii

Stefana Muresan

Administratorul Autodomus SA Reghin, Maria Huprich – voință, putere de muncă și succes în agricultură

Stefana Muresan

ADR Vest oferă întreprinderilor mici şi mijlocii finanţări de 37 de milioane de euro

Robert Bloancă

Paralela 45, cifră de afaceri de 44 milioane de euro

Stefana Muresan

FOTO: Promisiuni de încă 33,5 km din Autostrada Transilvania

Ligia Voro

Donație a patronului Unicarm pentru Spitalul Judeţean Satu Mare

Traian Dan

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj lansează zborurile către Hurghada, Egipt, operate de AlMasria Universal Airlines

Stefana Muresan

Semtest-BVN, performanțe și în 2016

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Hans-Ewald Reinert şi Wolfgang Kuhnl a 3 companii din domeniul procesării de carne

Papuc Irina

Cluj-Napoca: Metrou și tren metropolitan – licitație pentru studii de prefezabilitate/fezabiltate

Stefana Muresan

Cele mai profitabile afaceri cu tranzacţii imobiliare din Mureş

Stefana Muresan

Contribuabilii la Fondul pentru Mediu, nemulțumiți de cadrul legislativ

Ligia Voro

Coresi Avantgarden – proiectul rezidențial al anului

Stefana Muresan

Facilitec România vândută către Momentum Capital

Ligia Voro

Testare COVID-19 în sistem pool-testing la Satu Mare, susținută de antreprenorii locali

Ligia Voro

Investiții de peste 380 de milioane de Euro: promisiunile celor care vor Aeroportul Internațional Sibiu în concesiune pentru 50 de ani

Papuc Irina

Maramureșenii de la Taparo trec de la mobilă la măști

Nora Dumitrescu

Cifra de afaceri în comerț, în creștere cu 7,1 la sută în primele zece luni

Papuc Irina

Ajutoare de stat în valoare de 151 mil. lei pentru opt companii din industrie şi turism

Stefana Muresan

Cooperarea româno-germană în domeniul educației, sprijinită printr-un parteneriat între FCBRG și UVT

Stefana Muresan

ANCPI soluționează cererile notarilor și persoanelor fizice și juridice – online

Ligia Voro

BEI, împrumut de 450 mil. euro pentru Programul de Dezvoltare Rurală

redactia

Ardealul domină topul pensiunilor din România

Nora Dumitrescu

Buget de aproape 13 milioane de euro pentru cea de-a XXV-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, manifestare sub co-patronajul Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles

Stefana Muresan

Leave a Comment