Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gheorghe Boţoman, în ajutorul producătorilor de cartofi

Dr. ing. Gheorghe Boţoman, consilier tehnic al companiei mureşene Dafcochim, fost președinte al Federației Naționale Cartoful din România (FNCR) și-a exprimat nemulțumirea, printr-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii, Adrian Oros, legată de transferarea sumelor de la sprijinul cuplat pentru cartof către alte culturi, pe care o consideră neavenită, cerându-i revizuirea acesteia.

„Ca membru fondator al Federației Naționale Cartoful din România și fost Președinte al acestei organizații de fermieri, prima înființată după Revoluția din 1989, vă rog respectuos să reconsiderați intenția de redistribuire a sprijinului cuplat la cele două măsuri care privesc cultura cartofului (cartof sămânță și cartof timpuriu pentru industrializare). Am avut recent foarte multe discuții pe această temă cu fermierii cultivatori de cartof din județele Brașov, Covasna, Harghita, Bacău și Sibiu și vă informez cu toată responsabilitatea, iar mesajul meu îl voi face public, că fără un sprijin imediat și substanțial pentru fermierii cultivatori de cartof această cultură va fi practic abandonată, iar România nu va mai putea asigura consumul anual de cel puțin 1,7 milioane de tone din surse interne, și implicit siguranța alimentară a românilor va fi în mare pericol! Susțin cu toată răspunderea Memoriile recente înaintate de către FNCR, în care este prezentată în detaliu situația culturii cartofului din România și nevoia stringentă de a susține această cultură, cel puțin să-și stopeze declinul real din ultimii ani”, este mesajul transmis de către dr. Gheorghe Boțoman ministrului Oros.”, se arată în scrisoarea adresată ministrului Agriculturii, publicată de agrointeligenta.ro.

Scrisoarea adresată de către Gheorghe Boţoman vine în contextul în care, printr-un proiect de hotărâre inițiat de Guvern, au fost făcute transferuri de sume între plafoanele alocate culturilor care încasează sprijin cuplat. În acest sens, pentru asigurarea subvenției de la 5.000 de euro/ha pentru legumele în spații protejate (sere și solarii), MADR a decis tăierea din sprijinul alocat mai multe culturi, printre care și cartoful timpuriu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rareș Bogdan: „Mâncarea poate fi un atu uluitor pe care România să-l aibă în perioada următoare”

Articolul următor

Proiect pentru extinderea pistei de aterizare-decolare a Aeroportului Transilvania Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share