Agricultura Judete Sibiu Ultimele stiri

Ștefan-Mihai Liviu, șeful APIA Sibiu: „Îi asigurăm pe toți fermierii că toate cererile vor fi actualizate și închise la timp”

Mai mult de jumătate din cererile depuse de fermierii sibieni pentru subvenționare au fost înregistrate în perioada crizei Covid-19. Șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Sibiu, Ștefan-Mihai Liviu, a vorbit într-un interviu pentru revista Transilvania Business despre schemele de finanțare accesate cel mai des de fermierii sibieni, dar și despre principalele întrebări pe care și le pun agricultorii în această perioadă.

Care este situația cererilor pentru subvenții în prezent: câte au fost depuse până acum și pentru ce suprafață? Câte au fost depuse online în perioada crizei Covid-19?

În campania 2020 s-au primit până la această dată (24 aprilie – n.n.) un număr de 5.000 cereri cu o suprafață totală de 24.273 ha. În perioada crizei COVID-19 s-au primit un număr de 2.936 cereri on-line.
Consilierii noștri le actualizează permanent, în lucru fiind un număr de cca. 6.100 cereri, cu o suprafață de aproximativ 90.068,95 ha.

În general, în Sibiu care sunt schemele de finanțare pentru care aplică fermierii sibieni cel mai mult?

Schemele de plăți directe pentru care aplică fermierii sibieni sunt subvenții la plată pentru suprafețele agricole decontate din Fondul European de Garantare Agricolă (Schema de Plată Unică pe Suprafaţă, Plata redistributivă, Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micul fermier, Programul Național Apicol, Programul în Școli al României, Reconversie vie și Asigurare recoltă struguri pentru vin), din Bugetul Național (Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil, Ajutor Național Tranzitoriu pentru hamei, Ajutor Național Tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr, Renta viageră agricolă, Ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale și Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură) și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (Măsura 10 – Agromediu și climă PNDR 2014-2020; Măsura 11 – Agricultură ecologică PNDR 2014-2020; Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale PNDR 2014-2020; Măsura 14 – Bunăstare în favoarea animalelor – porci și păsări; Măsura 8 – Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite și Măsura 15 – Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor), precum și cele pentru Zootehnie (Sprijin cuplat ovine/caprine, Sprijinul cuplat vaci de lapte, Sprijinul cuplat vaci de carne, Sprijinul cuplat bivolițe, Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector lapte; Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne și Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine).

În contextul pandemiei Covid-19, APIA a anunțat înlocuirea controalelor fizice în teren prin teledecție. Cum se face acest lucru în Sibiu, ce instrumente se folosesc?

Comisia Europeană a decis să reducă numărul celor care vor intra în eșantionul de control anual de la 5% la minim 3% din totalul cererilor depuse în campania 2020 din cauza restricțiilor de circulație instituite și pentru a nu risca întârzierea realizării controalelor și efectuarea plății către fermieri.

Legat de modalitatea de efectuare a controalelor și a instrumentelor folosite în acest an, așteptăm ca reglementarea europeană să fie transpusă în legislația națională.

Cum sunt aleși fermierii care vor intra la control?

Conform Regulamentului (UE) nr. 809/2014, „controalele la fața locului ar trebui organizate pe baza unor eșantioane aleatorii și bazate pe riscuri. Proporția eșantionului aleatoriu ar trebui să fie suficient de mare pentru a se obține o rată de eroare reprezentativă”.

Populațiile mici sub 100 de beneficiari vor fi selectate 100%. Având în vedere că evaluarea eficienței factorilor de risc nu este relevantă pentru eșantioanele mici sub 100 de dosare (5% dintr-o populație de 2.000 de dosare), analiza de risc se va efectua pentru populațiile de cel puțin 1.000 de dosare.

Sunt utilizate trei tipuri de metode de selecție: selecția aleatorie, selecția pe bază de analiză de risc și selecția manuală.

În ceea ce privește dosarele blocate pe diverse criterii la APIA, câte dintre acestea sunt la Sibiu și ce soluții se găsesc pentru deblocarea situațiilor?

Noi am plătit până la această dată un procent de 98,5% din totalul cererilor primite în Campania 2019, fără schema de Sprijin Cuplat în sector vegetal. Cuantumul pentru această schemă urmează a se stabili prin Hotărâre de Guvern.

Procentul de 1,5% de fermieri neplătiți îl reprezintă fermierii incluși în anul 2015 în Schema de Mic fermier și care au accesat în Campania 2019 și schema de Sprijin Cuplat în sector vegetal.

Ați avut în ultima perioadă întâlniri sau discuții cu fermierii lideri din județ? Ce mesaje ați primit de la ei, ce revendicări sau sugestii v-au transmis?

În această perioadă am fost contactat mai mult telefonic de către fermierii din județ. Solicitările acestora se referă la preluarea cererilor unice, reducerea numărului de controale și acordarea plăților în avans cât mai repede posibil.

Au fost interesați să afle cum se va realiza depunerea cererilor unice în această campanie, cum vor ajunge la consilierii de dosare documentele obligatorii, pe care le depuneau personal în campaniile anterioare, cum se vor actualiza parcelele și mai ales cum se vor închide cererile, pentru ca subvențiile, de care depinde activitatea lor, să ajungă la ei.

Îi asigurăm pe toți fermierii că toate cererile vor fi actualizate și închise la timp, nu va rămâne nimeni fără subvenție, nici în aceste condiții dificile cu care toți ne confruntăm. Sunt convins că APIA va veni și în această campanie în sprijinul fermierilor, ca în fiecare an, de altfel, prin eliberarea adeverințelor de credit în avans.

Ați putea să ne oferiți un top 5 beneficiari de subvenții în județul Sibiu și care e valoarea subvențiilor?

Aceste informații intră sub incidența legii privind liberul acces la informațiile de interes public și a legii cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, astfel că nu vă putem comunica numele fermierilor, însă vă punem la dispoziție suprafețele fermierilor aflați în top 5 și suma totală încasată de aceștia.

Astfel, cea mai mare suprafață subvenționată în județ este de 2.636,78 ha, valoarea subvenției fiind de 5.461.997,74 lei. Pe următoarele poziții se află doi fermieri care dețin suprafețe de peste 1.900 ha și care au primit subvenții între 1,7 și 2,1 mln. lei. Mai sunt subvenționate suprafețe de 1.620 ha și 1.559 ha cu 1,6, respectiv 2 milioane lei. În total, pentru primii cinci cei mai mari fermieri s-au alocat subvenții de 13,06 mln. lei pentru o suprafață de 9.679,02 ha.

 

Related posts

Oameni care ne inspiră. Două exemple de succes ale Star Transmission & Star Assembly

Stefana Muresan

Drum de aproape 7 milioane de euro, pe bani de la UE, care scurtează distanța între Timișoara și Novi Sad

Stefana Muresan

CJ | Specialiștii AgroTransilvania Cluster ajută fermierii în accesarea banilor europeni

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi angajează 108 oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

5G Online Challenge – concurs de proiecte dedicat antreprenorilor inovativi

Traian Dan

Brașov: Roman, ultimele modele de autocamioane la teste în Asia și Orientul Mijlociu

Stefana Muresan

Fonduri pentru o nouă grădiniță europeană în Târgu Secuiesc

Ligia Voro

Cluj-Napoca, cel mai important Digital Innovation Hub din centrul și estul Europei

Stefana Muresan

The International Summit and Exhibition “Hydropower Balkans 2017” – Montenegro, Podgorica

Ligia Voro

USAMV Cluj a scos prima serie de cârnați picanți, sub brandul Gourmeticus Academicum

redactia

Unilact Transilvania exportă jumătate din producţie pe zece pieţe europene

Stefana Muresan

Primele şase autobuze noi Mercedes au sosit la Oradea, urmează hibridele

Traian Dan

FOTO-VIDEO: Se lucrează la pasajul peste A3 și calea ferată, la nodul Iernut

Ligia Voro

Companiile de avocatură NNDKP și Păun & Asociații vor fuziona

Nora Dumitrescu

Alpin57Lux din Sebeş produce zilnic 100 de tone de îngheţată

Stefana Muresan

Clusterele Transilvaniei pregătesc viitoarele abilități pentru industrie

Nora Dumitrescu

Cărnurile alese de la Petry distinse cu Premiul Value&Quality Award de către statul ungar

Ligia Voro

Front de lucru pentru constructori! Noi exproprieri pentru traseul Secțiunii 2A Ogra – Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Analiză PwC România: Construcțiile fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară. Care sunt condițiile

Papuc Irina

Smart City Industry Awards, dominate de administrațiile și companiile din Transilvania

redactia

Povestea familiei Talpeș, deținătoarea Bitdefender – afacere evaluată la peste 600 mil. de euro, subiectul unui reportaj al BBC

Stefana Muresan

Dunwell și VGP au finalizat una dintre cele mai mari tranzactii de terenuri din România

Stefana Muresan

UBB – prima universitate din România în clasamentul Times Higer Education-Emerging Economies

Stefana Muresan

Echipă multidisciplinară anunțată în departamentul de pediatrie a spitalului REGINA MARIA din Cluj

redactia

Leave a Comment