Agricultura Judete Sibiu Ultimele stiri

Ștefan-Mihai Liviu, șeful APIA Sibiu: „Îi asigurăm pe toți fermierii că toate cererile vor fi actualizate și închise la timp”

Mai mult de jumătate din cererile depuse de fermierii sibieni pentru subvenționare au fost înregistrate în perioada crizei Covid-19. Șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Sibiu, Ștefan-Mihai Liviu, a vorbit într-un interviu pentru revista Transilvania Business despre schemele de finanțare accesate cel mai des de fermierii sibieni, dar și despre principalele întrebări pe care și le pun agricultorii în această perioadă.

Care este situația cererilor pentru subvenții în prezent: câte au fost depuse până acum și pentru ce suprafață? Câte au fost depuse online în perioada crizei Covid-19?

În campania 2020 s-au primit până la această dată (24 aprilie – n.n.) un număr de 5.000 cereri cu o suprafață totală de 24.273 ha. În perioada crizei COVID-19 s-au primit un număr de 2.936 cereri on-line.
Consilierii noștri le actualizează permanent, în lucru fiind un număr de cca. 6.100 cereri, cu o suprafață de aproximativ 90.068,95 ha.

În general, în Sibiu care sunt schemele de finanțare pentru care aplică fermierii sibieni cel mai mult?

Schemele de plăți directe pentru care aplică fermierii sibieni sunt subvenții la plată pentru suprafețele agricole decontate din Fondul European de Garantare Agricolă (Schema de Plată Unică pe Suprafaţă, Plata redistributivă, Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micul fermier, Programul Național Apicol, Programul în Școli al României, Reconversie vie și Asigurare recoltă struguri pentru vin), din Bugetul Național (Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil, Ajutor Național Tranzitoriu pentru hamei, Ajutor Național Tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr, Renta viageră agricolă, Ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale și Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură) și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (Măsura 10 – Agromediu și climă PNDR 2014-2020; Măsura 11 – Agricultură ecologică PNDR 2014-2020; Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale PNDR 2014-2020; Măsura 14 – Bunăstare în favoarea animalelor – porci și păsări; Măsura 8 – Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite și Măsura 15 – Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor), precum și cele pentru Zootehnie (Sprijin cuplat ovine/caprine, Sprijinul cuplat vaci de lapte, Sprijinul cuplat vaci de carne, Sprijinul cuplat bivolițe, Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector lapte; Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne și Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine).

În contextul pandemiei Covid-19, APIA a anunțat înlocuirea controalelor fizice în teren prin teledecție. Cum se face acest lucru în Sibiu, ce instrumente se folosesc?

Comisia Europeană a decis să reducă numărul celor care vor intra în eșantionul de control anual de la 5% la minim 3% din totalul cererilor depuse în campania 2020 din cauza restricțiilor de circulație instituite și pentru a nu risca întârzierea realizării controalelor și efectuarea plății către fermieri.

Legat de modalitatea de efectuare a controalelor și a instrumentelor folosite în acest an, așteptăm ca reglementarea europeană să fie transpusă în legislația națională.

Cum sunt aleși fermierii care vor intra la control?

Conform Regulamentului (UE) nr. 809/2014, „controalele la fața locului ar trebui organizate pe baza unor eșantioane aleatorii și bazate pe riscuri. Proporția eșantionului aleatoriu ar trebui să fie suficient de mare pentru a se obține o rată de eroare reprezentativă”.

Populațiile mici sub 100 de beneficiari vor fi selectate 100%. Având în vedere că evaluarea eficienței factorilor de risc nu este relevantă pentru eșantioanele mici sub 100 de dosare (5% dintr-o populație de 2.000 de dosare), analiza de risc se va efectua pentru populațiile de cel puțin 1.000 de dosare.

Sunt utilizate trei tipuri de metode de selecție: selecția aleatorie, selecția pe bază de analiză de risc și selecția manuală.

În ceea ce privește dosarele blocate pe diverse criterii la APIA, câte dintre acestea sunt la Sibiu și ce soluții se găsesc pentru deblocarea situațiilor?

Noi am plătit până la această dată un procent de 98,5% din totalul cererilor primite în Campania 2019, fără schema de Sprijin Cuplat în sector vegetal. Cuantumul pentru această schemă urmează a se stabili prin Hotărâre de Guvern.

Procentul de 1,5% de fermieri neplătiți îl reprezintă fermierii incluși în anul 2015 în Schema de Mic fermier și care au accesat în Campania 2019 și schema de Sprijin Cuplat în sector vegetal.

Ați avut în ultima perioadă întâlniri sau discuții cu fermierii lideri din județ? Ce mesaje ați primit de la ei, ce revendicări sau sugestii v-au transmis?

În această perioadă am fost contactat mai mult telefonic de către fermierii din județ. Solicitările acestora se referă la preluarea cererilor unice, reducerea numărului de controale și acordarea plăților în avans cât mai repede posibil.

Au fost interesați să afle cum se va realiza depunerea cererilor unice în această campanie, cum vor ajunge la consilierii de dosare documentele obligatorii, pe care le depuneau personal în campaniile anterioare, cum se vor actualiza parcelele și mai ales cum se vor închide cererile, pentru ca subvențiile, de care depinde activitatea lor, să ajungă la ei.

Îi asigurăm pe toți fermierii că toate cererile vor fi actualizate și închise la timp, nu va rămâne nimeni fără subvenție, nici în aceste condiții dificile cu care toți ne confruntăm. Sunt convins că APIA va veni și în această campanie în sprijinul fermierilor, ca în fiecare an, de altfel, prin eliberarea adeverințelor de credit în avans.

Ați putea să ne oferiți un top 5 beneficiari de subvenții în județul Sibiu și care e valoarea subvențiilor?

Aceste informații intră sub incidența legii privind liberul acces la informațiile de interes public și a legii cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, astfel că nu vă putem comunica numele fermierilor, însă vă punem la dispoziție suprafețele fermierilor aflați în top 5 și suma totală încasată de aceștia.

Astfel, cea mai mare suprafață subvenționată în județ este de 2.636,78 ha, valoarea subvenției fiind de 5.461.997,74 lei. Pe următoarele poziții se află doi fermieri care dețin suprafețe de peste 1.900 ha și care au primit subvenții între 1,7 și 2,1 mln. lei. Mai sunt subvenționate suprafețe de 1.620 ha și 1.559 ha cu 1,6, respectiv 2 milioane lei. În total, pentru primii cinci cei mai mari fermieri s-au alocat subvenții de 13,06 mln. lei pentru o suprafață de 9.679,02 ha.

 

Related posts

Surse guvernamentale: Iașiul, în calcule pentru o fabrică a grupului Volkswagen

redactia

Criteriile pentru Start-Up Nation vor fi schimbate. Ministrul Economiei: „Multe firme se vând pe OLX”

Papuc Irina

Un om de afaceri italian a amenajat un ambulatoriu pentru copii, la Spitalul Judeţean Arad

redactia

Zboruri spre Atena de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, operate de cea mai mare companie aeriană din Grecia

Stefana Muresan

ROMGAZ a donat aproape 4 milioane de lei Spitalului din Sibiu

Ion Surdu

Județul Alba, la un pas investițional de un terminal multimodal

Ligia Voro

Blue Air, salvată de Europa. Restructurare sau lichidare în șase luni

Nora Dumitrescu

Ministerul Dezvoltării cumpără 40 de tramvaie noi, contract de peste 68 mil. euro

redactia

Kaufland România lansează un nou apel de proiecte pentru ONG-uri

Traian Dan

Satu Mare: Proiect de 3 mil. euro, cu finanţare europeană, pentru înființarea de întreprinderi de economie socială în Negrești Oaș

redactia

În această vară ar putea fi dați în folosință 18 km noi de autostradă în Mureș

Ion Surdu

Parking de 19 milioane de lei, la Cluj-Napoca

redactia

Maramureșul va avea fond de solidaritate cu famiile afectate economic

Nora Dumitrescu

110 milioane de euro pentru Baia Mare, în 2020

Nora Dumitrescu

Producătorul lactatelor Monor se apropie de 100 mil. lei

Stefana Muresan

Clinică-spital Dr. Leahu, în Cluj Napoca, investiție de 2 milioane euro. Pacienții pleacă cu toți dinții puși într-o singură zi

redactia

Trei noi parteneri la Deloitte România 

Ligia Voro

The International Summit and Exhibition “Hydropower Balkans 2017”

Ligia Voro

Compania Scheugenpflug, furnizor pentru Continental, BMW Group, Bosch și Audi, subsidiară la Sibiu

redactia

Emil Hurezeanu: Cel mai bogat și generos german, Hasso Platner, creatorul grupului informatic SAP, interesat de Sibiu

Stefana Muresan

Bucharest – skyline transformation 2025: Office – future skyline changers

Ionut Oprea

Orădenii se vor încălzi cu energie geotermală. ANRM a emis licența de exploatare

redactia

Startup-ul românesc Frisbo își extinde operațiunile în cinci noi țări

Ion Surdu

Feminitate la puterea a treia

Ligia Voro

Leave a Comment