Oamenii de afaceri din județ au solicitat înființarea a unui fond de solidaritate pentru familiile afectate de șomaj, de șomajul tehnic sau de pierderea locului de muncă în urma pandemiei de coronavirus.
Inițiativele publice vor fi promovate la nivelul administrației județene, în parteneriat cu mediul de afaceri și Camera de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM). Oamenii de business locali au avut o întrevedere la Palatul Administrativ, propusă de președintele CCIM, Florentin Tuș.
Scopul a constat în audierea publică și consultarea mediului de afaceri cu privire la măsurile care ar trebui luate pentru dinamizarea activității economice din județ, dar și pentru susținerea firmelor grav afectate de pandemie.
În prima etapă, la consultări au fost invitați oameni de afaceri din domeniul industrial, fiind prezenți Pamela Pop – director general al companiei Eaton, Mircea Coza – Cozmircom, Nicolae Dăscălescu – Tehnocad, Gabriel Răducu Pop – AMISA și Angela Buculei – Epurom.
Cei prezenți au discutat o serie de propuneri privitor la măsurile ce se doresc a fi luate în domeniul economic pentru sprijinirea activității agenților economici din județ și protejarea sănătății angajaților la locul de muncă.
CCIM a prezentat celor prezenți și planul de măsuri propuse de reprezentanții Camerei Naționale, un organism de consultare la nivel național, și unde se regăsesc 73 de propuneri de măsuri ce se consideră necesar a fi luate de Guvern, urgent, pentru salvarea economiei românești.
S-au dezbătut inițiative publice menite să sprijine mediul economic local, afectat de pandemie. Printre ele se numără promovarea și sprijin pentru producătorii locali de produse tradiționale, prin încurajarea maramureșenilor să cumpere produse locale, atât alimentare cât și nealimentare.
Alte inițiative vizează deschiderea unei corespondențe oficiale cu Parlamentul și cu Guvernul României, în care să fie prezentate inițiativele propuse pentru susținerea economiei românești și a sistemului de sănătate, deoarece măsurile luate până în prezent sunt insuficiente și ineficiente.
Ei eu spus că, în plan local, este necesară stabilirea, în perioada stării de alertă, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a unor noi măsuri pentru protejarea sănătății angajaților din firmele locale.
„Știm că anumite atribuții locale sunt limitate în ceea ce privește modificarea Codului Fiscal, însă am propus întâlnirea pentru a afla direct de la agenții economici care sunt problemele directe cu care se confruntă și ce măsuri complexe și stimulative pentru mediul economic local s-ar putea lua” a spus Florentin Tuș.
“Suntem primii interesați să sprijinim funcționarea firmele din județ cu cei mai mulți angajați. Măsurile economice care s-au luat până acum sunt foarte puține, uneori haotice.
Există două tipuri de măsuri ce se pot lua, unele la nivel guvernamental, pe care noi încercăm să le transmitem dinspre mediul de afaceri și să le influențăm și cu ajutorul CCIM, dar și măsuri locale, pe care le putem lua noi”, a declarat Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș.
Întâlnirile de audiență publică și consultare organizate de CJ și CCIM vor continua pe aceeași temă, săptămâna viitoare, cu reprezentanți din domeniul hoteluri, restaurante, catering.