Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Agriculturii, la companiile care fac performanță în industria agro-alimentară din Satu Mare: „Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, aflat azi în vizită în județul Satu Mare, a promis că după o perioadă îndelungată fermierii vor fi despăgubiți pentru pierderile suportate din cauza secetei. Acesta a vizitat mai multe fabrici din domeniul agro-alimentar, printre care Unicarm, Promat și Primalact, pentru a se informa despre modul în care au fost afectate de pandemia provocată de coronavirus.

Oros le-a promis fermierilor că toți care vor suferi pierderi din cauza secetei vor fi despăgubiți. „Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânțate în toamnă cu grâu, cu secară, orz, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50%”.

„Vom avea spre finalul lunii o evaluare, să ştim ce sume vor trebui alocate ca să fie despăgubiţi. (…) Din fericire, în ultimele zile a plouat, în următoarele săptămâni va ploua. Fermierii care sunt afectaţi şi culturile care au fost semănate în toamnă, culturile de păioase au fost afectate, se gândesc acum să reînsămânţeze cu culturi care în această perioadă se însămânţează, în general floarea soarelui şi porumb, ca să mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis că o să îi despăgubim anul acesta şi vom veni cu alte forme de sprijin ca să treacă mai uşor peste aceste pierderi”, a spus Oros.

Vizite la companiile agro-alimentare

Una din vizite a fost efectuată la compania Unicarm, companie specializată în fabricația produselor din carne, inclusiv din pasăre. Compania a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de peste 664 de milioane de lei și un profit net de peste 20 de milioane de lei. Oros a făcut declarații alături de Vasile lucuț, directorul general al companiei.

„Noi, la minister, încă de la începutul acestei pandemii am monitorizat două aspecte – primul – aspectul stocurilor. Trebuie să ne asigurăm că indiferent de consecințele crizei și secetei, să avem stocuri suficiente de alimente de bază pentru cetățeni. Pe de altă parte, supraveghem și prețurile. Unicarm este cea mai reprezentativă din această parte a țării cu peste 3.000 de angajați, cu 120 de magazine și fabrici proprii, prelucrare a cărnii,a  conservelor, a laptelui, patiserie și panificație, deci un domeniu foarte diversificat”, a declarat ministrul după vizita la Unicarm.

Adrian Oros a fost și la fabrica de lactate și brânzeturi Primalact, care a raportat în anul 2018 o cifră de afaceri de 8,2 milioane lei.

„Soluțiile eficiente pot fi găsite doar printr-o comunicare directă cu fermierii și procesatorii! Am vizitat astăzi, la Satu Mare, compania românească “Primalact”, o afacere de familie înființată în anul 1998. Fabrica produce pe piața românească o gamă diversificată de produse lactate proaspete şi brânzetur. Primalact este beneficiară a unui proiect din fonduri europene în valoare de 4 milioane euro, sumă destinată măririi capacității de procesare la 45.000 de litri lapte/zi. Distribuția și vînzarea produselor se face la nivel national! Să consumăm produse românești!”, a spus ministrul după această vizită.

În Satu Mare, ministrul Agriculturii a fost însoțit de prefectul județului, Radu Bud, și de viceprimarul Satu-Mare, Adrian Albu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

E.ON donează laptopuri copiilor din familiile sărace pentru „Școala online”. Poveștile acestora sunt așteptate printr-un mesaj privat

Articolul următor

„Adio hârtii” - debirocratizare, din 1 iunie, la Ministerul Fondurilor Europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share