Agricultura Judete Satu Mare Ultimele stiri

Ministrul Agriculturii, la companiile care fac performanță în industria agro-alimentară din Satu Mare: „Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, aflat azi în vizită în județul Satu Mare, a promis că după o perioadă îndelungată fermierii vor fi despăgubiți pentru pierderile suportate din cauza secetei. Acesta a vizitat mai multe fabrici din domeniul agro-alimentar, printre care Unicarm, Promat și Primalact, pentru a se informa despre modul în care au fost afectate de pandemia provocată de coronavirus.

Oros le-a promis fermierilor că toți care vor suferi pierderi din cauza secetei vor fi despăgubiți. „Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânțate în toamnă cu grâu, cu secară, orz, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50%”.

„Vom avea spre finalul lunii o evaluare, să ştim ce sume vor trebui alocate ca să fie despăgubiţi. (…) Din fericire, în ultimele zile a plouat, în următoarele săptămâni va ploua. Fermierii care sunt afectaţi şi culturile care au fost semănate în toamnă, culturile de păioase au fost afectate, se gândesc acum să reînsămânţeze cu culturi care în această perioadă se însămânţează, în general floarea soarelui şi porumb, ca să mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis că o să îi despăgubim anul acesta şi vom veni cu alte forme de sprijin ca să treacă mai uşor peste aceste pierderi”, a spus Oros.

Vizite la companiile agro-alimentare

Una din vizite a fost efectuată la compania Unicarm, companie specializată în fabricația produselor din carne, inclusiv din pasăre. Compania a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de peste 664 de milioane de lei și un profit net de peste 20 de milioane de lei. Oros a făcut declarații alături de Vasile lucuț, directorul general al companiei.

„Noi, la minister, încă de la începutul acestei pandemii am monitorizat două aspecte – primul – aspectul stocurilor. Trebuie să ne asigurăm că indiferent de consecințele crizei și secetei, să avem stocuri suficiente de alimente de bază pentru cetățeni. Pe de altă parte, supraveghem și prețurile. Unicarm este cea mai reprezentativă din această parte a țării cu peste 3.000 de angajați, cu 120 de magazine și fabrici proprii, prelucrare a cărnii,a  conservelor, a laptelui, patiserie și panificație, deci un domeniu foarte diversificat”, a declarat ministrul după vizita la Unicarm.

Adrian Oros a fost și la fabrica de lactate și brânzeturi Primalact, care a raportat în anul 2018 o cifră de afaceri de 8,2 milioane lei.

„Soluțiile eficiente pot fi găsite doar printr-o comunicare directă cu fermierii și procesatorii! Am vizitat astăzi, la Satu Mare, compania românească “Primalact”, o afacere de familie înființată în anul 1998. Fabrica produce pe piața românească o gamă diversificată de produse lactate proaspete şi brânzetur. Primalact este beneficiară a unui proiect din fonduri europene în valoare de 4 milioane euro, sumă destinată măririi capacității de procesare la 45.000 de litri lapte/zi. Distribuția și vînzarea produselor se face la nivel national! Să consumăm produse românești!”, a spus ministrul după această vizită.

În Satu Mare, ministrul Agriculturii a fost însoțit de prefectul județului, Radu Bud, și de viceprimarul Satu-Mare, Adrian Albu.

Related posts

UVT, în clubul restrâns al membrilor titulari din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei

Stefana Muresan

Timișul, campion la vânzările de terenuri agricole. Agro Nevada Tim a cumpărat terenuri de milioane de euro

Stefana Muresan

Furnizor pentru CFR, Thales Systems Romania vrea sa ajunga la peste 1.000 de angajati

Stefana Muresan

Succesul în afaceri, varianta pentru oameni pragmatici

Ionel Albu

Huedinul își reface canalizarea pe banii Europei

Nora Dumitrescu

The MIPIM 2020 finalists

Ionut Oprea

Autorităţile române au trimis CE, spre aprobare, proiecte de 629 milioane euro în decembrie 2018

redactia

Directorul general Bosch din Blaj, în vizită la UMFST Tîrgu Mureș

redactia

GEZE a echipat Shopping City Timișoara cu un sistem de ușă revoluționar

Ligia Voro

Real estate & construction forum

Ionut Oprea

Hungary at MIPIM 2018, projects and investments

Ionut Oprea

Oamenii de afaceri din Bistriţa-Năsăud, proiect de modificare a Codului Fiscal

Stefana Muresan

Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România

Stefana Muresan

Sala Polivalenta din Oradea, edificata de Constructii Erbasu

Stefana Muresan

România, prezență constantă la Maison & Objet Paris

Ligia Voro

Cel mai mare producător de mobilă din Italia, care deține Italsofa Baia Mare, mută parte din producție în România 

Stefana Muresan

100 de măsuri urgente pentru starea economiei în contextul COVID-19

Ligia Voro

Doi investitori din Emirate și Iordania, 6 mil. euro într-o fermă de berbecuți din Biled

Stefana Muresan

UMF Tîrgu Mureş menţine sus ştacheta performanţei

Stefana Muresan

eMAG va livra produsele cu automobile 100% electrice

Papuc Irina

Apare un nou brand: Bun de Maramureș

Nora Dumitrescu

Zona Baia Sprie va avea hărți de mari dimensiuni pentru traseele turistice

Nora Dumitrescu

Plexus, Iwis Engines System și Celestica fac cele mai multe angajări în Bihor

Traian Dan

Pălinca de Bădăcin, medaliată în Ungaria

Stefana Muresan

Leave a Comment