Agricultura Judete Satu Mare Ultimele stiri

Ministrul Agriculturii, la companiile care fac performanță în industria agro-alimentară din Satu Mare: „Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, aflat azi în vizită în județul Satu Mare, a promis că după o perioadă îndelungată fermierii vor fi despăgubiți pentru pierderile suportate din cauza secetei. Acesta a vizitat mai multe fabrici din domeniul agro-alimentar, printre care Unicarm, Promat și Primalact, pentru a se informa despre modul în care au fost afectate de pandemia provocată de coronavirus.

Oros le-a promis fermierilor că toți care vor suferi pierderi din cauza secetei vor fi despăgubiți. „Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânțate în toamnă cu grâu, cu secară, orz, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50%”.

„Vom avea spre finalul lunii o evaluare, să ştim ce sume vor trebui alocate ca să fie despăgubiţi. (…) Din fericire, în ultimele zile a plouat, în următoarele săptămâni va ploua. Fermierii care sunt afectaţi şi culturile care au fost semănate în toamnă, culturile de păioase au fost afectate, se gândesc acum să reînsămânţeze cu culturi care în această perioadă se însămânţează, în general floarea soarelui şi porumb, ca să mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis că o să îi despăgubim anul acesta şi vom veni cu alte forme de sprijin ca să treacă mai uşor peste aceste pierderi”, a spus Oros.

Vizite la companiile agro-alimentare

Una din vizite a fost efectuată la compania Unicarm, companie specializată în fabricația produselor din carne, inclusiv din pasăre. Compania a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de peste 664 de milioane de lei și un profit net de peste 20 de milioane de lei. Oros a făcut declarații alături de Vasile lucuț, directorul general al companiei.

„Noi, la minister, încă de la începutul acestei pandemii am monitorizat două aspecte – primul – aspectul stocurilor. Trebuie să ne asigurăm că indiferent de consecințele crizei și secetei, să avem stocuri suficiente de alimente de bază pentru cetățeni. Pe de altă parte, supraveghem și prețurile. Unicarm este cea mai reprezentativă din această parte a țării cu peste 3.000 de angajați, cu 120 de magazine și fabrici proprii, prelucrare a cărnii,a  conservelor, a laptelui, patiserie și panificație, deci un domeniu foarte diversificat”, a declarat ministrul după vizita la Unicarm.

Adrian Oros a fost și la fabrica de lactate și brânzeturi Primalact, care a raportat în anul 2018 o cifră de afaceri de 8,2 milioane lei.

„Soluțiile eficiente pot fi găsite doar printr-o comunicare directă cu fermierii și procesatorii! Am vizitat astăzi, la Satu Mare, compania românească “Primalact”, o afacere de familie înființată în anul 1998. Fabrica produce pe piața românească o gamă diversificată de produse lactate proaspete şi brânzetur. Primalact este beneficiară a unui proiect din fonduri europene în valoare de 4 milioane euro, sumă destinată măririi capacității de procesare la 45.000 de litri lapte/zi. Distribuția și vînzarea produselor se face la nivel national! Să consumăm produse românești!”, a spus ministrul după această vizită.

În Satu Mare, ministrul Agriculturii a fost însoțit de prefectul județului, Radu Bud, și de viceprimarul Satu-Mare, Adrian Albu.

Related posts

La Lorraine Romania și-a mărit echipa, la Câmpia Turzii, cu 50 de vietnamezi

Stefana Muresan

Școli din Brașov, Mureș și Sibiu, dotate și reabilitate din fonduri europene

redactia

8 mii de spectatori și peste 100 de cai și ponei la primul eveniment ecvestru cu desfășurare pe 2 arene de spectacole

Stefana Muresan

Elvețienii de la Holcim vor finanța spitale din Transilvania și Banat

Nora Dumitrescu

Horinca de Cămârzana – Satu Mare a ajuns la Bruxelles, Berlin și Taiwan

Traian Dan

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public – prioritățile bugetului municipiului Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Romgaz câștigă un contract de peste 33 milioane lei cu Oltchim

Stefana Muresan

ADR Nord -Vest, finanțare pentru construirea unei creșe și a unei grădinițe în Parcul Industrial 1 din Oradea

redactia

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2017

Nicolae Pop

[Enjoy Transylvania!] Sibiu, an Attractive City for Investors

Transilvania Business

Producătorul de vopsele Köber deschide depozite în Sibiu, Timişoara, Cluj şi Mureş

redactia

Universitatea Babeș-Bolyai își face hub de cercetare cu 4,5 milioane euro

Nora Dumitrescu

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

Ionut Oprea

Bani europeni pentru transformarea stațiunii Geoagiu Băi

redactia

Camera de Comerț și Industrie a României inițiază un chestionar în sprijinul antreprenorilor români

redactia

S-au semnat primele documente pentru centura metropolitană Cluj

Stefana Muresan

Clujul face jocurile la bursă. Radu Hanga, ales pe patru ani

Nora Dumitrescu

Vodafone România anunță noua echipă executivă

Ligia Voro

Metalurgia zălăuană cere ajutorul statului

Nora Dumitrescu

Semtest-BVN, performanțe și în 2016

Stefana Muresan

Interviu cu ing. Vasile Maier, director general Apă Canal Sibiu: „Am adus infrastructura de apă-canal din Sibiu în secolul XXI”

Ion Surdu

Un hipermarket din Cluj devine producător de energie

Nora Dumitrescu

Afacerile din industria jocurilor video din România au depășit pragul de 200 de milioane de dolari. Cele mai importante studiouri din Transilvania și Banat sunt în Cluj, Timișoara și Brașov

Ion Surdu

900.000 de euro pentru drumul ce leagă Calea Aradului de Piața 100 (Obor)

Traian Dan

Leave a Comment