Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Buget de 100 mln. de euro pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat în dezbateri publice. Prima va acoperi 60% din investiție, dar nu mai mult de 15.000 de euro

Programul „Casa Eficientă Energetică” a fost lansat în premieră în România, în dezbateri publice. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat astăză că bugetul programului este de 100 de milioane de euro, iar fiecare român care va dori să beneficieze de acesta poate primi banii pentru 60% din investiția pe care o va face, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul va fi derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Ministrul Mediului a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că obiectivul principal al programului este să sprijine mediul și economia pentru că astfel România poate să facă investiții inteligente. „Mă refer la faptul că românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar, vom reuși împreună să reducem emisiile de gaze cu efect de seră și statul român prin guvernul său va pompa resurse financiare importante în industrii care la rândul lor vor crea locuri de muncă”.

„Casa Eficientă Energetică intră astăzi în consultare publică. Toi românii vor putea să parcurgă ghidul, să facă adăugiri, completări în bine și constructive. Programul se adresează exclusiv proprietarilor de casă din România. Acești români vor putea, prin acest program, să-și eficientizeze energetic locuințele pe care le au, accesând o primă de eficiență energetică de până la 15.000 de euro, primă cu care vor putea să-și instaleze sisteme de termoizolație, ferestre, centrale de condensație, panouri solare, sisteme de iluminat cu LED, toate sistemele posibile pe care românii și le pot achiziționa și evident astfel să-și transforme casele pe care le au astăzi în case eficiente energetic”, a declarat Costel Alexe.

Ce trebuie să facă românii care vor dori să beneficieze de acest program?

„Trebuie doar ca fiecare dintre români să aibă un proiect bine-gândit, să aibă un certificat de eficiență energetică și un audit, care să demonstreze că în urma acestei investiții casa va fi mai eficientă și, evident, va crește cu o clasă în ceea ce privește eficiența energetică”, a spus ministrul.

La modul practic, imediat după lansarea oficială a programului, adică după publicarea lui în Monitorul Oficial, fiecare dintre doritori va trebui să depună online o cerere, la care va atașa copia după buletin, actul de proprietate al casei, certificatul energetic al locuinței și auditul din care să rezulte că la finalul investiției ea va fi mai eficientă energetic. Vor avea pentru această etapă la dispoziție 60 de zile.

Bugetul acestui program este de 100 de milioane de euro. „Estimăm că vom avea în acest program în jur de 9.000 de familii. Perioada de derulare a programului, după ce fiecare dintre român va fi desemnat ca și beneficiar al programului, va fi de 18 luni, urmând ca la final AFM-ul să deconteze 60%, până la maxim 15.000 de euro cât înseamnă această primă de eficiență energetică”, a mai spus Alexe.

Ministrul Mediului a ținut să sublinieze la finalul conferinței că guvernul a dublat pentru anul 2020 bugetul AFM de la 1,5 la 2,8 miliarde de lei.

I.S.S.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sports Festival reportează biletele pentru ediția din 2022

Articolul următor

Piața de capital din România, creștere de 4,63% în aprilie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share