Mediu Ultimele stiri

Buget de 100 mln. de euro pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat în dezbateri publice. Prima va acoperi 60% din investiție, dar nu mai mult de 15.000 de euro

Programul „Casa Eficientă Energetică” a fost lansat în premieră în România, în dezbateri publice. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat astăză că bugetul programului este de 100 de milioane de euro, iar fiecare român care va dori să beneficieze de acesta poate primi banii pentru 60% din investiția pe care o va face, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul va fi derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Ministrul Mediului a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că obiectivul principal al programului este să sprijine mediul și economia pentru că astfel România poate să facă investiții inteligente. „Mă refer la faptul că românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar, vom reuși împreună să reducem emisiile de gaze cu efect de seră și statul român prin guvernul său va pompa resurse financiare importante în industrii care la rândul lor vor crea locuri de muncă”.

„Casa Eficientă Energetică intră astăzi în consultare publică. Toi românii vor putea să parcurgă ghidul, să facă adăugiri, completări în bine și constructive. Programul se adresează exclusiv proprietarilor de casă din România. Acești români vor putea, prin acest program, să-și eficientizeze energetic locuințele pe care le au, accesând o primă de eficiență energetică de până la 15.000 de euro, primă cu care vor putea să-și instaleze sisteme de termoizolație, ferestre, centrale de condensație, panouri solare, sisteme de iluminat cu LED, toate sistemele posibile pe care românii și le pot achiziționa și evident astfel să-și transforme casele pe care le au astăzi în case eficiente energetic”, a declarat Costel Alexe.

Ce trebuie să facă românii care vor dori să beneficieze de acest program?

„Trebuie doar ca fiecare dintre români să aibă un proiect bine-gândit, să aibă un certificat de eficiență energetică și un audit, care să demonstreze că în urma acestei investiții casa va fi mai eficientă și, evident, va crește cu o clasă în ceea ce privește eficiența energetică”, a spus ministrul.

La modul practic, imediat după lansarea oficială a programului, adică după publicarea lui în Monitorul Oficial, fiecare dintre doritori va trebui să depună online o cerere, la care va atașa copia după buletin, actul de proprietate al casei, certificatul energetic al locuinței și auditul din care să rezulte că la finalul investiției ea va fi mai eficientă energetic. Vor avea pentru această etapă la dispoziție 60 de zile.

Bugetul acestui program este de 100 de milioane de euro. „Estimăm că vom avea în acest program în jur de 9.000 de familii. Perioada de derulare a programului, după ce fiecare dintre român va fi desemnat ca și beneficiar al programului, va fi de 18 luni, urmând ca la final AFM-ul să deconteze 60%, până la maxim 15.000 de euro cât înseamnă această primă de eficiență energetică”, a mai spus Alexe.

Ministrul Mediului a ținut să sublinieze la finalul conferinței că guvernul a dublat pentru anul 2020 bugetul AFM de la 1,5 la 2,8 miliarde de lei.

I.S.S.

Related posts

ADR Nord-Vest: Finanțare pentru 200 contracte în valoare de 2 miliarde de lei

Stefana Muresan

Câţi bani primesc Autostrăzile Sebeş-Turda şi Transilvania în 2019

redactia

E.ON România – Peste 80 de kilometri din reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din judeţul Mureş, modernizați în anul 2018

redactia

Maramureșul își face strategie urbană după modelul Barcelona

Nora Dumitrescu

Continental – cu șapte unități de producție și patru centre de cercetare și de dezvoltare în România – vrea o parte din serviciul de navigație HERE, fosta divizie Nokia

Stefana Muresan

Palatul Universul din Bucureşti a fost scos la vânzare

Papuc Irina

Alte investiţii în aparatură medicală performantă la SCJU Târgu Mureş

Ligia Voro

Târgul gusturilor din Valea Ierului, organizat sâmbătă și duminică la Oradea

Traian Dan

PROmotorii FIrmei Tale (PROFIT), pentru regiunea Centru, proiect de peste 8 mil. lei

Stefana Muresan

Podul feroviar peste Târnava Mare, finalizat de FCC Azvi până în iulie

Stefana Muresan

Emil Hurezeanu: Cel mai bogat și generos german, Hasso Platner, creatorul grupului informatic SAP, interesat de Sibiu

Stefana Muresan

Compania de Apă Someș a introdus restricții la ghișee

Nora Dumitrescu

Ministrul Economiei: România discută la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro

Ion Surdu

ANCOM a anunțat tarife mai mici în România pentru terminarea apelurilor mobile

Papuc Irina

FOTO: Fermierii campioni la porumb din județele Arad și Bihor

Ligia Voro

Informaticienii de la AROBS își fac centru de cercetare la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Operațiile pe inimă la copii se vor relua la Timișoara

redactia

Campioni ai Planetei – elevii și profesorii români, provocați să ia parte la un proiect global

Nicolae Pop

Băutură produsă în Satu Mare, vândută cu 2000 de euro în străinătate. Este ambalată cu fir din aur

redactia

Încep lucrările pe “Drumul Bistriţei”, investiţie de 9,4 milioane euro

Stefana Muresan

Micii producători bihoreni și-au mutat afacerile pe internet

Traian Dan

Uniunea Geodezilor din România are o nouă conducere

redactia

Depozitele persoanelor fizice și juridice au crescut cu aproape 10% luna trecută, depășind 355 miliarde de lei

Papuc Irina

170.200 de femei din Regiunea Centru beneficiare ale unui proiect privind prevenția cancerului de col uterin

Ligia Voro

Leave a Comment