Asigurări/Burse București POZITIV TB Ultimele stiri

Piața de capital din România, creștere de 4,63% în aprilie

Companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) au avut parte de creșteri în aprilie, prima luna completă de blocare voluntară a sistemului economic că urmare a instituirii stării de urgență, măsură adoptată la jumătatea lunii martie ca strategie de apărare a sănătății colective în fața pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al BVB. 

 

Companiile incluse în indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacționate 17 societăți listate la BVB, au înregistrat o creștere de 4,63% comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai mare ritm de creștere lunară de până acum în acest an, iar acest lucru a fost posibil după ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile românești listate la BVB în contextul pandemiei de coronavirus.

„Orice situație de criză generează și oportunități, iar pe bursă acestea devin evidente și sunt mai ușor de urmărit. Companiile care în urmă cu doar câteva luni aveau o evaluare de piață mult mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. În plus, randamentele dividendelor oferite de companiile românești sunt în continuare pe placul investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Strategia economică de reluare, chiar și parțială, a activității în sectoarele blocate până acum ar trebui să fie centrată în jurul bursei.

„Redeschiderea economiei și reluarea activităților economice fără a lua în calcul bursa are potențialul de a limita considerabil șansele de reușită. Nu există proiect semnificativ care să nu poată fi derulat în acest moment pe bursa locală. Orice strategie serioasă despre relansarea economică trebuie să înceapă de aici”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Rolul bursei într-un astfel de context a devenit sinonim cu asigurarea accesului la capitalul vital supraviețuirii companiilor.

„Bursa poate susține revenirea economiei și are capacitatea să asigure accesul la necesarul de finanțare al statului. Obiectivul nostru este acela de a consolida imaginea BVB că platforma de finanțare pentru statul român prin emisiuni de bonduri adresate investitorilor locali și listarea companiilor din portofoliu, cât și pentru companiile românești care au nevoie de capital. Toate aceste instrumentele sunt disponibile, ele trebuie doar accesate”, a precizat Președintele BVB.

Creșterea bursei raportată în luna aprilie a fost posibilă și datorită efectului de baza, după ce în martie piața de capital din România a consemnat o scădere de 16,4 procente, urmând astfel trendul început în februarie și manifestat inclusiv la nivelul piețelor externe. La finalul primelor patru luni, piața de capital din România consemna o scădere de 20 de procente prin prisma indicelui BET.

„Cel mai bun mod de a susține companiile românești este de a investi direct în ele. Susținerea companiilor românești nu trebuie să fie un slogan, ci o realitate care devine posibilă prin intermediul bursei. Orice român care cumpără acțiuni sau obligațiuni la companiile românești listate la BVB contribuie la relansarea economiei naționale. Vrem să susținem produsele și serviciile românești? Cred că de aici trebuie să începem și să investim în companiile care oferă transparență necesară impusă de prezența la bursă”, a susținut Adrian Tănase, CEO-ul BVB.

Valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare s-a apropiat de 1 miliard de euro la finalul primelor patru luni, în creștere cu 34%, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost de aproape 11 milioane de euro la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, în urcare cu 30%.

Raportul lunii aprilie poate fi consultat AICI: BVB_Raport lunar aprilie 2020

Related posts

Cel mai puternic motor Dacia din istorie, dezvoltat împreună cu Mercedes, disponibil din februarie

redactia

Altex se extinde in P3 Bucharest

Ionut Oprea

Spitalul Polaris, închiriat pe șase luni de Consiliul Județean

Nora Dumitrescu

24REAL: masini gratis pentru birou inchiriat

Papuc Irina

CTP investește în facilitățile și infrastructura din CTPark Bucharest West

Stefana Muresan

WELCOME TO THE TRANSMISSION!

redactia

S IMMO AG: Hat-trick at the SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Element Industrial lansează Eli Xpress

Papuc Irina

IAA 2017: Continental organizează patru competiții pe tema tendințelor în mobilitate

Stefana Muresan

„Brașovul pregătit”: Fundația Comunitară colectează donații pentru aprovizionarea Spitalului de Boli Infecțioase

Ion Surdu

Ce­macon, profit de 14 mil. de lei, în nouă luni

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Andreea Esca va transforma o clădire istorică într-un hotel de patru stele, împreună cu un om de afaceri local

Stefana Muresan

Investiție de 24 milioane de euro la Vălenii de Munte, în noua fabrică a companiei Maspex, care produce Tymbark și Salatini

Papuc Irina

La Blaj a fost inaugurată noua clădire administrativă a companiei Bosch

Papuc Irina

TeraPlast inaugurează un nou depozit de peste 5.000 mp lângă București

Papuc Irina

Parcarea de la spitalul din Zalău va fi extinsă pe verticală

Nora Dumitrescu

Brandul Banca Transilvania valorează o jumătate de miliard de dolari

Nora Dumitrescu

Finanțări de 1,6 milioane de euro pentru șapte orașe și municipii din Bihor

Traian Dan

Câmpia Turzii se vrea smart city. Orange va extinde supravegherea video

Nora Dumitrescu

Dunwell: 2.500 mp pentru Farmasi, in CTPark București

Papuc Irina

600 milioane de lei, prima emisiune de obligațiuni nepreferențiale a BCR

Ligia Voro

Peste 150 de milioane de lei sprijin pentru apicultori în perioada 2020 – 2022

Traian Dan

GPeC SUMMIT își anunță startul

Ligia Voro

Inovația – cheia sustenabilității și a securității alimentare. Anne Alonzo, vicepreședinte Corteva Agriscience, a ținut un discurs în cadrul summitului Politico Agriculture and Food

Papuc Irina

Leave a Comment