Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața de capital din România, creștere de 4,63% în aprilie

Companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) au avut parte de creșteri în aprilie, prima luna completă de blocare voluntară a sistemului economic că urmare a instituirii stării de urgență, măsură adoptată la jumătatea lunii martie ca strategie de apărare a sănătății colective în fața pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al BVB. 

 

Companiile incluse în indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacționate 17 societăți listate la BVB, au înregistrat o creștere de 4,63% comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai mare ritm de creștere lunară de până acum în acest an, iar acest lucru a fost posibil după ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile românești listate la BVB în contextul pandemiei de coronavirus.

„Orice situație de criză generează și oportunități, iar pe bursă acestea devin evidente și sunt mai ușor de urmărit. Companiile care în urmă cu doar câteva luni aveau o evaluare de piață mult mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. În plus, randamentele dividendelor oferite de companiile românești sunt în continuare pe placul investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Strategia economică de reluare, chiar și parțială, a activității în sectoarele blocate până acum ar trebui să fie centrată în jurul bursei.

„Redeschiderea economiei și reluarea activităților economice fără a lua în calcul bursa are potențialul de a limita considerabil șansele de reușită. Nu există proiect semnificativ care să nu poată fi derulat în acest moment pe bursa locală. Orice strategie serioasă despre relansarea economică trebuie să înceapă de aici”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Rolul bursei într-un astfel de context a devenit sinonim cu asigurarea accesului la capitalul vital supraviețuirii companiilor.

„Bursa poate susține revenirea economiei și are capacitatea să asigure accesul la necesarul de finanțare al statului. Obiectivul nostru este acela de a consolida imaginea BVB că platforma de finanțare pentru statul român prin emisiuni de bonduri adresate investitorilor locali și listarea companiilor din portofoliu, cât și pentru companiile românești care au nevoie de capital. Toate aceste instrumentele sunt disponibile, ele trebuie doar accesate”, a precizat Președintele BVB.

Creșterea bursei raportată în luna aprilie a fost posibilă și datorită efectului de baza, după ce în martie piața de capital din România a consemnat o scădere de 16,4 procente, urmând astfel trendul început în februarie și manifestat inclusiv la nivelul piețelor externe. La finalul primelor patru luni, piața de capital din România consemna o scădere de 20 de procente prin prisma indicelui BET.

„Cel mai bun mod de a susține companiile românești este de a investi direct în ele. Susținerea companiilor românești nu trebuie să fie un slogan, ci o realitate care devine posibilă prin intermediul bursei. Orice român care cumpără acțiuni sau obligațiuni la companiile românești listate la BVB contribuie la relansarea economiei naționale. Vrem să susținem produsele și serviciile românești? Cred că de aici trebuie să începem și să investim în companiile care oferă transparență necesară impusă de prezența la bursă”, a susținut Adrian Tănase, CEO-ul BVB.

Valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare s-a apropiat de 1 miliard de euro la finalul primelor patru luni, în creștere cu 34%, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost de aproape 11 milioane de euro la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, în urcare cu 30%.

Raportul lunii aprilie poate fi consultat AICI: BVB_Raport lunar aprilie 2020

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Buget de 100 mln. de euro pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat în dezbateri publice. Prima va acoperi 60% din investiție, dar nu mai mult de 15.000 de euro

Articolul următor

DAbo Doner, de 7 ani în România, și-a propus să nu iasă în pierdere în acest an

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share