Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața imobiliară a Transilvaniei, pregătită de criza coronavirusului

Piața imobiliară din România este mult mai pregătită pentru a face față unei eventuale crize determinate de pandemia de coronavirus față de criza precedentă,  susțin specialiștii agenției de consultanță JLL România.  

„Avem jucători profesioniști, noi în calitate de consultanți, suntem mult mai pregătiți să ne înțelegem și să ne susținem clienții, dezvoltatorii sunt mai adaptați și atenți la ceea ce fac, chiriașii știu exact care este componența de costuri și ce au nevoie din punct de vedere imobiliar.

Chiriile sunt sustenabile în toate sectoarele, în condițiile în care nu au ajuns nici acum la nivelul la care erau în 2008 sau în 2007. La fel și randamentele, care nu au atins minumul de 5,5% din 2007”, a declarat Silviana Petre Badea, managing director al JLL România.

În domeniul industrial, pe termen scurt am putea vedea o restrângere a cererii, dar pe de altă parte sunt și proiecte noi, ca Profi la Craiova și la Timișoara. Metro și Auchan, două proiecte în care JLL a fost implicată, au fost livrate deja. Este normal să vedem o reducere a cererii, dar nu la nivelul din 2009.

În 2007 se vindeau centre comerciale în diverse stadii de planificare în orașe precum Baia-Mare, lovite apoi de criză, în timp ce anul trecut focusul investitorilor a fost pe clădiri de birouri importante, ca The Office Cluj sau America House din București – care vor trece mult mai bine peste dificultăți.

În 2007 erau bănci care finanțau terenuri și proprietăți care nu aduceau niciun venit, acum acest lucru nu se întâmplă. Bancile finanțau atunci până la 85% din valoarea proiectului, astfel că în momentul în care piața scădea cu mai mult de 15%, orice capital al proprietarului era diluat complet și restul pierderii începea deja să se simtă în buzunarul bancii.

Acum sunt finanțări de 65% pentru cele mai bune proiecte, dar media pieței este mult mai jos. Au dispărut bancile cu apetit pentru risc care conduceau piața și puneau presiune pe aceasta. Au apărut jucatori locali, precum Banca Transilvania, cu o vedere foarte precaută în materie de finanțări. Aceasta va juca un rol foarte important în ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, indiferent de desfășurarea evenimentelor.

“Există capital, există mulți oameni care dispun de capital, spre deosebire de 2007, când capitalul pur și simplu s-a evaporat și toată lumea era într-o foame de cash extraordinară. În momentul acesta există multe grupuri care stau pe lichidități disponibile și care așteaptă momentul corect și oportunitățile corecte pentru a investi”, conform JLL.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTO: Premierul Orban, în vizită la unitatea de producție Star Assembly

Articolul următor

Micii producători își fac loc pe internet. Ciolanul afumat de Cluj, livrat la București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

CNIPMMR devine IMM România

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) își lansează noua identitate vizuală. În urma…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share