Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apel pentru restaurarea monumentelor istorice: 3 milioane de lei pentru intervenții de urgență

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a anunţat deschiderea apelului naţional de proiecte finanţate din Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea mai-iunie 2020. Finanţarea totală este în valoare de 3.000.000 lei și este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în cele două teme principale ale apelului curent: intervenţii de urgenţă (2.000.000 lei), respectiv pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei).

În prima categorie sunt eligibile propuneri vizând punerea în siguranţă a monumentelor istorice, care cuprind intervenţii directe – consolidare e elementelor structurale şi de arhitectură; intervenţii indirecte – sprijiniri, eşafodaje, acoperiri de protecţie; lucrări conexe – desfacere/refacere a instalaţiilor/echipamentelor, finisajelor interioare şi exterioare, învelitorilor şi altor elemente, necesare pentru realizarea intervenţiei.

Cea de-a doua categorie se referă la proiectare pentru restaurarea monumentelor istorice şi poate cuprinde: proiecte de anvergură şi complexitate redusă, elaborate pentru toate fazele de proiectare (DALI, PT, DTAC şi DE); proiecte complexe, elaborate la faza DALI, inclusiv studii şi investigaţii; proiecte fază unică (PFU) pentru componente artistice.

„Timbrul Monumentelor Istorice – perceput pentru evenimente şi activităţi economice desfăşurate în incinta sau în zona de protecţie a unor monumente sau care valorifică imaginea acestora – se întoarce, astfel, în comunităţile locale prin proiecte de restaurare de calitate, pregătite riguros şi susţinute atât de proprietari cât şi de membrii comunităţii”, a precizat Ştefan Bâlici, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului.

Pot beneficia de această finanţare, participând cu proiecte şi cofinanţare în cadrul acestui apel, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

Plafonul de finanţare în cadrul acestui apel este de 200.000 lei/ proiect pentru prima categorie, respectiv 140.000 lei/ proiect pentru cea de-a doua. Valoarea minimă a cofinanţării puse la dispoziţie sau atrase de beneficiar trebuie să fie de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanţării solicitate.

Termenul limită pentru participarea în sesiunea curentă de finanţare este 20 iunie 2020, iar procesul de aplicare se va desfăşura exclusiv online.

Timbrul Monumentelor Istorice este o taxă extrabugetară destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Certificatul de urbanism se poate solicita și elibera online la Oradea

Articolul următor

APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share